Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Joan Majó: “l’Onze de setembre ha de servir per dir que necessitem canviar”

Escoltar

Joan Majó: “l’Onze de setembre ha de servir per dir que necessitem canviar”

Aposta perquè Catalunya tingui una relació bilateral amb una Espanya i una Europa federals



El Saló de Sessions de l’Ajuntament es va omplir ahir al vespre de gom a gom per escoltar la conferència “El paper de Catalunya en la sortida de la crisi” que va anar a càrrec de Joan Majó, enginyer, exalcalde de Mataró i ministre d’Indústria i Energia de 1985 a 1986. L’acte, organitzat per l’Ajuntament i Òmnium Cultural de Mataró, s’emmarca en el programa d’activitats a l’entorn de la Diada Nacional de Catalunya.


 

Joan Majó va respondre al llarg de la seva xerrada a les sis preguntes que va plantejar a l’inici: què vol dir sortir de la crisi?, per què tenim tants problemes per sortir de la crisi?, què hem de fer per sortir-ne?, quina força té Catalunya?, quines febleses? i finalment, va posar sobre la taula el difícil encaix entre Catalunya i la resta de l’Estat.

 

L’exalcalde de Mataró va puntualitzar que “sortir de la crisi és crear ocupació i el problema més important ara per ara és l’atur”. Va remarcar que les coses no tornaran a ser mai com eren fa 7 anys: “sortir de la crisi és estar preparats per viure amb estabilitat en una nova situació”.

 

Majó va donar a conèixer dades com que Espanya a l’any 2007 era el país més endeutat del món. També va subratllar que en aquesta situació cal “millorar la competitivitat perduda, desendeutar-nos i reactivar l’economia”.

 

Pel que fa a Catalunya, el conferenciant va destacar que un dels seus punts forts és el seu caràcter industrial, assenyalant el valor que tenen les exportacions en l’economia, però va ressaltar que les regions industrials s’han d’afavorir amb l’estímul d’activitats i infraestructures adequades. Un altre punt fort serien les universitats, la producció científica i la política tecnològica de Catalunya, així com també la marca Barcelona. Com a febleses va enumerar el fracàs escolar, les infraestructures, la dificultat de finançament i el dèficit fiscal.

 

Un altre punt que va posar sobre la taula, va ser l’actual encaix de Catalunya i Espanya del qual va dir que “és mol incòmode i s’ha de revisar”. Majó va apuntar que es necessita un doble pacte: “un nou pacte fiscal i un nou pacte cultural” i va afegir que no està d’acord en què “l’única solució sigui el concert econòmic”.

 

Majó també va parlar del futur de Catalunya: “Catalunya hauria de tenir una relació bilateral amb una Espanya federal en una Europa federal”. Convertir-se en un Estat independent o federal comportaria, segons ell, “un procés que demana tres pactes: “intern, amb la societat catalana, amb Europa, perquè vegi amb respecte aquest procés, i amb Espanya”.

 

Joan Majó va acabar la conferència fent una referència a la propera celebració de la Diada Nacional de Catalunya, de la qual va assenyalar que “l’Onze de setembre ha de servir per dir que necessitem canviar”.

 

L’alcalde, Joan Mora, va voler fer esment al gran nombre d’aturats que ha provocat “la cobdícia humana” i que els polítics en aquests moments han de “generar confiança”. Mora va afegir que “la Diada Nacional és una oportunitat perquè la societat catalana s’expressi i digui que vol un canvi” i va agrair als catalans “l’esforç que fan per canviar les coses que no agraden”.

 

L’acte va estar presidit per l’alcalde i va comptar amb la presència del president d’Òmnium Cultural de Mataró, Antoni Pous.