Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament i l’Obra Social de la Caixa signen un conveni per incorporar el programa Gent 3.0 al Casal del Parc

Escoltar

L’Ajuntament i l’Obra Social de la Caixa signen un conveni per incorporar el programa Gent 3.0 al Casal del Parc

Inclou activitats tecnològiques, de promoció de la salut i voluntàries que es duran a terme al centre de gent gran



L’Obra Social “la Caixa” ha confirmat avui el seu compromís amb les persones grans de Mataró amb la signatura d’un conveni amb l’Ajuntament de Mataró i amb l’Associació “Casal de Gent Gran del Parc” de Mataró per incorporar el programa gent 3.0. a l’Espai Caixa i en el centre de gent gran de titularitat municipal.


 

El conveni l’han signat aquest matí la regidora de Família, Benestar Social, Salut i Consum de l’Ajuntament de Mataró, Olga Ortiz; el director de l’Àrea d’Acció Social de la Fundació la Caixa, Josep Ollé, el director d’Àrea de Negoci de la Caixa a Maresme Centre-Mataró, Llàtzer del Amor; i la presidenta de l’Associació Casal de Gent Gran del Parc, M. Carme Iglesias.

 

 

La nova generació de persones grans

 

L’objectiu del nou programa és fomentar la participació activa de les persones grans i fer-les presents en la nostra societat, adaptant-se a la vegada a les seves necessitats actuals.

 

El desenvolupament dels projectes de participació social i voluntariat són:

 

. Històries de Vida: Una manera innovadora d'aprendre a fer servir les noves tecnologies prenent com a punt de partida la motivació personal. Cada persona confecciona un projecte a partir de la seva història, vivències o interessos. Amb Històries de vida, activitat que es desenvolupa a l’EspaiCaixa s'aprèn a utilitzar des del teclat i el ratolí, fins a programes d'edició de fotos i vídeos.


. ActivaLaMent: És una plataforma virtual perquè la gent gran posi en forma la ment d'una manera entretinguda, al mateix temps que potencia la seva autonomia personal. El programa es desenvolupa a través de diferents activitats enfocades a exercitar sis àrees cognitives principals: atenció i concentració, memòria, processament visual, processament auditiu, llenguatge i funcions executives.


. Grans Lectors: Es tracta d'un projecte que pretén millorar la comunicació entre la gent gran i evitar el seu aïllament afavorint la trobada i les relacions humanes, alhora que estimula l'atenció i exercita la memòria. Consisteix en la participació dels voluntaris en tertúlies al voltant de la lectura d'un llibre, que ells mateixos triaran i dinamitzaran.


. Acció local: Es tracta d'impulsar un projecte de voluntariat en col·laboració amb entitats, associacions o institucions que estiguin presents en la comunitat. L'objectiu és aconseguir un compromís actiu de la gent gran amb el territori on viu, que comporta també que EspaiCaixa sigui un espai obert a la comunitat. En aquesta línia els voluntaris desenvoluparan activitats com horts urbans, Projectes Solidaris amb persones amb discapacitat, activitats intergeneracionals per contribuir a l'èxit escolar, etc.


 

Les activitats de promoció de la salut i qualitat de vida són:

 

·        Despertar amb un somriure: contribuir al benestar i la salut amb la finalitat de donar resposta a les preocupacions, que sorgeixen sovint entre les persones grans , del fet de no dormir bé i amb la voluntat d’informar per conèixer més del son i de les alteracions oferint estratègies que ajudaran a aconseguir un descans nocturn reparador.

·        Viure l’envelliment actiu: dóna a conèixer com funciona el nostre cos –i el cervell en particular-, i quin són els efectes de l’envelliment posant a l’abast eines per detectar la diferència entre envelliment natural i malaltia, i ens ajuda a entendre la importància de dur una vida activa per gaudir d’un benestar més gran en aquesta etapa de la vida

 

 

Un programa emblemàtic a Catalunya

 

Gent 3.0 encapçala la programació estatal de l'Obra Social "la Caixa" del 2011. En aquest sentit, la gent gran sempre han estat un col·lectiu d'atenció preferent en l'entitat, que va néixer el 1904 com a Caixa de Pensions per a la Vellesa i l'Estalvi i que actualment té 206 centres de gent gran propis o en conveni a Catalunya i a 602 centres a tot l’Estat.

 

 

Pensant en les persones, més que mai

 

La Caixa ha optat per reforçar, més que mai en aquests moments de difícil conjuntura econòmica, el seu compromís amb les persones. En aquest sentit, l'Obra Social manté el 2012 un pressupost de 500 milions d'euros. La major part de la inversió l’acaparen els programes de caràcter social, adequats a les necessitats més emergents, com és l’envelliment actiu de les persones grans, la superació de la pobresa infantil i el foment de l’ocupació. Les iniciatives socials representen un 66'3 % del pressupost, 331'5 milions d’euros.