Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament retira la Medalla d’Or de la ciutat a dos col·lectius franquistes

Escoltar

L’Ajuntament retira la Medalla d’Or de la ciutat a dos col·lectius franquistes

Es tracta dels “Excombatientes y Excautivos de la Guerra de Liberación” i els “Caídos por Dios y por España”

El Ple ordinari de juliol va aprovar retirar la Medalla d’Or de la ciutat als col·lectius d’”Excombatientes y Excautivos de la Guerra de Liberación” i als “Caídos por Dios y por España”. Tots els grups van votar a favor, a excepció del PP, que es va abstenir.


D’aquesta manera es culmina el procés iniciat al març a instàncies de la CUP, ICV-EUiA i CiU, que van presentar al ple una proposta de resolució per demanar la retirada del guardó a tots els col·lectius i entitats franquistes, seguint l’esperit de la decisió presa anys enrere quan es va revocar la Medalla d’Or al dictador Francisco Franco.

 

Tal com estableix el Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament de Mataró, el Ple va nomenar un instructor de l’expedient, el regidor de Cultura, Participació i Nova Ciutadania, Joaquim Fernàndez, que conté tots els raonaments necessaris per justificar la retirada del guardó.

 

Als anys 50 i 60 l’Ajuntament va concedir les medalles a petició de les autoritats locals del “Movimiento” i de la Secretaria Local de Falange Española y Tradicionalista y de las JONS.

 

El 1952 va concedir el guardó als “Excombatientes y Excautivos de la Guerra de Liberación”, que van ser 132 persones, a les quals se’ls va donar una insígnia amb la reproducció de la medalla col·lectiva per poder-la fer servir als actes oficials.

 

El 1964 va concedir la Medalla als “Caídos por Dios y por España”, els noms de les quals van figurar durant força temps en unes plaques de marbre col·locades al Saló de Sessions, juntament amb els armariets que custodiaven el guardó d’or i el pergamí atorgat a la col·lectivitat.

 

L’expedient de retirada de la Medalla iniciat fa uns mesos pren com a base la Llei de Memòria Històrica. A l’article 15 titulat “Símbols i monuments públics” de la Llei 52/2007 s’estableix que “Les administracions públiques en exercici de les seves competències, han de prendre les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies o plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de l’aixecament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”.

 

En aquest cas, les Medalles d’Or de la ciutat concedides per l’Ajuntament als col·lectius i entitats franquistes són considerades “mencions commemoratives d’exaltació” de l’aixecament militar i de la Guerra Civil.