Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde demana a tots els grups unitat davant la crisi en el Ple de pressupostos

Escoltar

L’alcalde demana a tots els grups unitat davant la crisi en el Ple de pressupostos

Ahir dimecres, va tenir lloc el Ple extraordinari de gener en el qual es va portar a aprovació inicial el pressupost general de l’Ajuntament 2012 així com de la plantilla i relació de llocs de treball de l’Ajuntament, els organismes autònoms i l’EPE Mataró Audiovisual.


 

L’alcalde, Joan Mora, va finalitzar el Ple amb el següent parlament:

 

“Vivim moments difícils. Hem de ser realistes i saber que tot el que fem o diem ha de tenir present a aquestes famílies que són al darrera del 21 % d’atur que tenim a la Ciutat: 14.000 aturats (6.000 sense cap prestació)



Jo sóc optimista per naturalesa i sé que treballant dur, essent rigorosos, i amb serietat ens en sortirem. Mataró se’n sortirà. Ara bé, amb paciència, sacrificis, i amb molt d’esforç de tothom.

 

Encetem una etapa nova, amb la il·lusió pròpia de qui creu que tot és possible però tocant de peus a terra.



Un Alcalde voldria sempre presentar un pressupost expansiu, amb serveis ben coberts i amb recursos suficients per arribar a tot arreu però, malauradament, aquest any no podrà ser així.  

És un pressupost just, complicat de gestionar, i on s’ha fet mans i mànigues per intentar mantenir serveis, però, sobretot prioritzant ajudar a qui més ho necessita, els més febles.

 

He d’agrair per endavant la comprensió ciutadana davant la situació econòmica que ens afecta i que, tot i el gran esforç en impostos que faran, ens impedeixen fer el pressupost que voldríem per tal d’oferir el recursos que una Ciutat com Mataró exigeix en termes de seguretat, neteja, etc., però –com he dit- hem hagut de prioritzar i fer un gran esforç en atenció a ajudar, precisament, a les persones en situació més desafavorida i risc d’exclusió.

 

La llarga situació de creixement d’anys anteriors, que va durar fins al 2008, va provocar que es cometessin, a la meva manera d’entendre, errors de previsió en el sentit de convertir ingressos variables en despeses fixes, o invertir a crèdit en magnituds molt elevades pensant que mai hi hauria davallada d’ingressos: ni d’impostos directes, ni d’aportació de l’Estat o de les altres administracions, ni que s’haurien de retornar a l’Estat 1,8 milions de l’errònia liquidació del 2008, i 8,5 milions de la del 2009), o que l’aixeta del crèdit fàcil i barat no s’acabaria mai.

 

Hem d’entendre que la inèrcia d’anys i anys ens hagi portat a aquesta situació i que, en certa forma, aquest pressupost sigui hereu i molt esclau d’aquesta manera de fer. Revertir tendències inercials no es fa en mesos i molt menys en una Administració que s’està adaptant a un pla de xoc on han desaparegut les injeccions de fons estatals i totes les administracions superiors han reduït les seves aportacions. És a dir, que ningú ens ajudarà si no som nosaltres mateixos.

 

Ningú ens pagarà els nostres deutes. Ningú ens pagarà els interessos que dia a dia augmenten. Serem nosaltres qui, de comú acord amb els nostres creditors, trobarem la sortida a aquesta situació tan complicada i que ens exigirà grans sacrificis en aquest i en els futurs pressupostos.

La situació és extraordinàriament complexa i podria requerir mesures excepcionals i impensables des del punt de vista tradicional d’una Administració pública però, avui, la situació econòmica és també excepcional. El Grup Ajuntament necessita reestructurar els seus deutes de forma que siguin assumibles i païbles, i exigirà renúncies i canvis de destinació de contingents econòmics que d’altra manera anirien a millorar els nostres serveis. Dit d’altra manera, el que s’ha gastat en els anys anteriors s’ha de pagar.

 

Aquest govern, nou govern, amb el seu primer pressupost està reorganitzant la casa per tal d’adaptar-se als nous temps econòmics i polítics on, per les circumstàncies d’un resultat electoral molt obert, s’ha passat de 15 regidors de govern a, només, vuit. Reformar l’Administració mataronina des del punt de vista d’imprimir un nou caràcter és una tasca que exigirà temps.

 

Ens hem d’acostumar a què l’Ajuntament no podrà resoldre-ho tot ni ajudar tothom sinó que serà, en certa forma, a l’inrevés: tots els ciutadans ens hem de plantejar que si volem que la nostra Ciutat sigui la que tots volem, haurem de ser menys dependents de l’Ajuntament. Per exemple, si volem una Ciutat més neta, haurem d’embrutar menys i col·laborar sent més cívics en tots els aspectes.

  

I és en aquesta mesura, en la que la situació econòmica és molt i molt complicada, i en la que el ciutadà ens exigeix molt més a les administracions. Molt més ja no en recursos si no en actituds i voluntats. Aquí, i al darrera del nostre Pla de Mandat, i del Programa d’Actuació Municipal per a l’any 2012, hi ha molta d’aquesta exigència. Parlem d’un pressupost però la gent espera que els seus impostos es tradueixin en un Ajuntament proper i eficient. Hem d’esforçar-nos i així ho farem.

 

Vull agrair, també i especialment, la col·laboració de tots els grups municipals durant l’elaboració del pressupost; el primer d’un nou govern després de 32 anys, i un pressupost fet en un moment crític des del punt de vista econòmic que ha fet les coses molt difícils.

 

Avui -i ja s’ha dit- la maquinària del Grup Ajuntament, és la que és i estem obligats a treballar per fer-la més eficient i eficaç perquè, el que és segur, és que no es podrà augmentar més. Al contrari, haurem de fer més amb menys, i en això estem. Els nostres conciutadans esperen de nosaltres exemple; lideratge exemplificador amb el que es puguin identificar. No que ens allunyem cada vegada més de les seves inquietuds. Estem obligats a escoltar i a col·laborar amb què tot el personal d’aquest gran Grup Ajuntament multipliqui la seva voluntat de servei i atenció a qui ens lliura una part del seu esforç, via impostos. Estem obligats a retornar amb escreix aquesta aportació i, a més, rendir-ne comptes amb total transparència. En aquest punt, deixin-me agrair també, a tot el personal de la casa l’esforç i col·laboració mostrat amb el nou equip de govern. La normal falta d’experiència després d’un canvi històric de govern, l’hem intentat suplir amb il·lusió, esforç i dedicació però, sense el seu ajut, ens hagués resultat impossible. Som conscients del seu esforç i l’agraïm profundament, com el de l’elaboració d’aquest pressupost tan complicat des de tots els punts de vista.

 

En definitiva però, de res serveix lamentar-se, ara, quan la greu situació és la que és. De res servirien els retrets ni assenyalar culpables. Això es jutja a les urnes.

 

Ara bé, permetin-me que apel·li una vegada més a la responsabilitat que cada dia se’m demana al carrer:  hem de treballar tots junts a favor de Mataró.

 

Avui, hi ha molta gent que pateix, per situació directa o per angoixa del que pugui venir, i necessiten veure que els líders polítics a qui han votat treballen junts per treure Mataró de la crisi.

 

La meva voluntat de diàleg i mà estesa continua ferma. Torno a agrair l’esforç de tots els grups perquè tots han col·laborat amb aquest govern fins a arribar al dia d’avui i, naturalment i per a aquest pressupost especialment, al PSC per l’acord assolit, però els demano a la resta que, per uns segons, tanquin els ull i imaginin el canvi d’ànim general que significaria que ens veiessin treballar junts com mai. Les actuals circumstàncies ho exigeixen.

 

Votin, naturalment, el que creguin que han de votar però, permetin que l’Alcalde, amb tota humilitat, els demani el seu suport perquè, junts, enviem un missatge d’unitat clar a tots els mataronins i mataronines. La grandesa política està en saber quan és el moment de ser generós i, avui no és el moment d’assenyalar les diferències sinó de buscar la unitat davant la crisi.

 

I, per acabar, estiguin vostès segurs que facin el que facin, el govern i jo mateix, els continuarem estenent la mà cada dia, insistint-los en treballar conjuntament per Mataró perquè ara és el moment per actuar i decidir conjuntament, per escoltar molt, per aparcar les diferències i centrar-nos en el que, sens dubte, ens uneix a tots els qui formem part del consistori, la il·lusió per millorar, per anar endavant, per afrontar els reptes que tenim i que tindrem, per salvar els obstacles i caminar plegats, regidors i ciutadans. És una gran oportunitat, i personalment, em sento molt còmode amb aquest escenari. Reconstruïm els ponts del prestigi, de la qualitat, oblidem les negociacions estèrils i els debats tensos, enterrem el tactisme i aprofitem el temps, aprofitem la força conjunta i la lleialtat mútua entre tots els grups que conformem l'Ajuntament per salvar els importants reptes que tenim com a ciutat”.