Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde inaugura el II Congrés Recuwatt destacant l’oportunitat que representa la valorització dels residus

Escoltar

L’alcalde inaugura el II Congrés Recuwatt destacant l’oportunitat que representa la valorització dels residus

El fòrum reuneix avui i demà al TecnoCampus prop de 400 experts a nivell mundial

Mataró celebra avui i demà al TecnoCampus la segona edició del Recuwatt, un congrés únic a nivell català i espanyol en el qual prop de 400 experts de tot el món debaten sobre l’aprofitament de residus per a usos com la generació d’electricitat, l’anomenada valorització de residus. Recuwatt està organitzat pel Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans del Maresme i l’Agència de Residus de Catalunya, i compta amb la col·laboració i participació de prop de quaranta entitats, tant públiques com privades.



 

L’alcalde i president del Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans del Maresme, Joan Mora, ha inaugurat avui el congrés amb una defensa de les oportunitats que es generen en aquest àmbit en un doble sentit. Per una banda, ha apuntat, per l’oportunitat d’“introduir millores en el medi ambient i deixar un món millor als nostres fills”; i per l’altra, per les oportunitats de crear llocs de treball.

 

El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, gestionat pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, és una instal·lació “de primera línia europea, completament integrada i acceptada pels ciutadans de Mataró”, segons l’ha definit Joan Mora. En aquesta planta, ha recordat l’alcalde i president del Consorci, mitjançant diversos processos s’aconsegueix aprofitar la brossa dels contenidors del rebuig per a diversos usos, com la generació d’electricitat. I ha apuntat una dada rellevant: “Entre el 35% i 40% de l’electricitat que consumeix la ciutat es podria generar en aquesta planta”.

 

Per la seva banda, la directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Assumpta Farran, ha apuntat que Catalunya va evitar l’any passat l’emissió de 550.000 tones de CO2 gràcies a una gestió eficient dels residus, i ha assegurat que l’aposta del govern català en aquest àmbit és ferma.

 

 

Trobada de ciutats

 

El Congrés Recuwatt va tenir un esdeveniment previ ahir a la tarda, amb una trobada a l’hotel Atenea d’alcaldes i regidors de Catalunya, Espanya i Europa per explicar les seves experiències en l’àmbit de la gestió de residus. La trobada de ciutats celebrada ahir va ser presidida per l’alcalde i pel conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Lluís Recoder, que va assegurar que “Mataró és un referent en valorització de residus”, va felicitar la ciutat per l’èxit del congrés i va fixar com a objectiu el reciclatge del màxim percentatge de residus i l’ús de la resta (el rebuig) per a generació energètica.

 

Les conclusions d’aquesta trobada, amb les experiències de ciutats (Maia –Portugal–, Palma de Mallorca, Mataró,Girona i Sant Adrià de Besòs) i de regions com Flandes –Bèlgica–, s’han exposat aquest migdia en un dels blocs de debat del Congrés. Els responsables de la gestió de residus en aquests municipis i regions creuen necessari fer un “enorme esforç de divulgació per explicar com funcionen les plantes de combustibles urbans, perquè s’entengui que cal anomenar-les així, i no incineradores”. També consideren que el sector de la gestió de residus és un “jaciment de llocs de treball” a més d’una “autèntica mina energètica” de la qual cal treure profit.