Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Àliga celebra els 25 anys a Can Palauet

Escoltar

L’Àliga celebra els 25 anys a Can Palauet

Dimarts 17 de juliol, a les 19.30 h, s’inaugura l’exposició commemorativa



El 25 de juliol de 1987, a la Crida de Festa Major, l’Àliga va creuar per primera vegada les portes de l’Ajuntament. La història d’aquesta figura es remunta a principi del segle XVII i l’any 1987 un grup entusiasta de mataronins va impulsar-ne la recuperació enmig de l’empenta que van viure Les Santes a partir del 1979.


 

L’exposició “L’Àliga fa història. 25 anys de recuperació de l’Àliga a Mataró” es podrà veure a Can Palauet fins al 29 de juliol i després es traslladarà a la Biblioteca Pompeu Fabra de l’1 al 31 d’agost. A través de fotografies i textos es podrà conèixer els antecedents històrics de l’Àliga, la recuperació de la figura, la seva música i el ball de giravolts que la caracteritza.

 

També hi ha informació d’aquests 25 anys de la colla que l’ha acompanyat en els actes protocol·laris. L’exposició inclou el vídeo “L’Àliga de Mataró. 400 any” editat per Jordi Cuyàs l’any 2001. També es podrà veure l’Àliga exposada,  així com la roba dels integrants de la colla.

 

 

Una mica d’història

 

L’Àliga va néixer amb la intenció de tenir una personalitat diferenciada de la resta d’elements festius. És l’entremès protocol·lari per excel·lència i surt sempre acompanyant les autoritats. La figura la va construir el pintor i escultor solsoní Manel Casserras, una institució del bestiari popular.

 

Una part indestriable de l’Àliga són els seus músics. Una cobla de ministrils acompanya la figura tocant un ampli repertori de peces del Renaixement. En moments i llocs assenyalats la figura ofereix a la ciutat el seu ball propi, amb arrels del segle XVII i amb coreografia de Montse Calsapeu. Durant Les Santes l’Àliga acompanya les autoritats a l’Anada a Ofici, a la desfila a la Passada, acompanya a la Postal de Gegants, i s’afegeix a la festa del No n’hi ha prou.

 

 

Acte dels 25 anys

 

La celebració de l’aniversari de l’Àliga es complementarà amb l’acte que es farà el dia 29 de juliol a les 12 del migdia. Sortint des de l’Ajuntament recorrerà diferents carrers de la ciutat i llocs que tenen un lligam històric amb la figura. L’Àliga anirà ben acompanyada de l’Herald i les Trampes, els macers, les autoritats, un grup d’animació i actors de la ciutat que ambientaran l’acte.