Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’expedient electrònic judicial s’implantarà als jutjats de Mataró abans de final d’any

Escoltar

L’expedient electrònic judicial s’implantarà als jutjats de Mataró abans de final d’any

La consellera de Justícia ho anuncia a l’acte institucional amb motiu de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort

 

Els jutjats de Mataró implantaran la tramitació dels procediments mitjançant l’expedient electrònic judicial abans de final d’any. La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ho va anunciar durant l’acte institucional que va tenir lloc ahir al vespre al Col·legi d’Advocats de Mataró amb motiu de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, patró dels advocats catalans.

 

També van assistir a l’acte, entre altres, l’alcalde, Joan Mora; el degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio Naveira; el president del Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya, Antonio Molas; i el jutge degà del Partit Judicial de Mataró, Pablo Izquierdo.

 

L’expedient electrònic és una de les mesures de modernització de l’Administració de Justícia contemplada en el projecte de Nova Oficina Judicial de la Generalitat de Catalunya. La seva aplicació permetrà presentar les demandes amb els documents i còpies en format electrònic, i es traduirà en una reducció dels terminis dels procediments.

 

Pilar Fernández Bozal va afirmar que la tramitació electrònica dels expedients i, en general, el projecte de Nova Oficina Judicial suposarà per a la justícia “passar del segle XX al segle XXI”.

 

 

Catalanització de la justícia

 

Per la seva banda l’alcalde, Joan Mora, va destacar i agrair l’esforç dels advocats per “ajudar a que la llengua catalana estigui cada vegada més present a la justícia”. En aquest sentit, l’alcalde va anunciar que l’Ajuntament té previst contribuir amb aquest esforç simbòlicament “afegint l’accent” a la paraula JUSTÍCIA que es pot llegir en lletres gegants a la plaça de Francisco Tomás y Valiente, just davant dels jutjats de Mataró. Joan Mora va destacar així mateix la importància d'avançar en l'aconseguiment d'una societat trilingüe, on l'anglès estigui present junt amb el català i el castellà, i es va adreçar especialment als advocats joves per recordar-los que el domini de la llengua anglesa és vital per al futur de la seva professió. 

 

L’alcalde també va mostrar la voluntat del Govern municipal de recolzar advocats, jutges o policies en la reivindicació de solucions als problemes que es poden trobar en l’exercici de la seva professió, fins i tot encara que això suposi “haver de donar un cop de puny a la taula per canviar les lleis” si és necessari.

 

 

Benvinguda i reconeixements a col·legiats

 

L’acte institucional amb motiu de Sant Raimon de Penyafort va incloure la benvinguda formal als nous togats que passen a formar part del Col·legi d’Advocats de Mataró, així com el reconeixement als lletrats amb més de 25 anys d’exercici, als quals es va lliurar una insígnia commemorativa.

 

També es va fer entrega a Maria Teresa Giralt Alonso del diploma que atorga el Consejo General de la Abogacía en reconeixement als seus mèrits i a la tasca que realitza com a advocada del torn d’ofici.

 

 

VIII Premi Thos i Codina

 

En el marc de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort també es van donar a conèixer els guanyadors del VIII Premi Thos i Codina de treballs de recerca de batxillerat, que convoca el Col·legi d’Advocats de Mataró juntament amb el Grup d’Història del Casal de Mataró. L’objectiu és fomentar el plaer de la recerca històrica en el camp de les Ciències Humanes i Socials, potenciant la futura aparició de nous valors.

 

Enguany optaven al premi cinc treballs. El treball guanyador és “Història de Can Rogent”, la recerca d’una història familiar, de Sandra Borràs, que d’acord amb les bases es premia amb 750 €. També ha rebut un accèssit, premiat amb 250 €, Andrea Pariente pel treball “Navegant per la història: una aproximació a la marina catalana”, dedicat als navegants del Maresme més destacats del segle XIX i XX.