Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’exposició del Museu de Mataró sobre la Vil·la romana de Torre Llauder és guardonada amb un Premi Auriga

Escoltar

L’exposició del Museu de Mataró sobre la Vil·la romana de Torre Llauder és guardonada amb un Premi Auriga

És una de les activitats per commemorar els 50 anys de la descoberta del jaciment



L’exposició “Vil·la romana de Torre Llauder. De re ruustica Iluronensium” del Museu de Mataró ha obtingut el Premi Musa d’exposicions temporals, juntament amb l’exposició “Paradisus. Jardins i plantes medicinals de Tàrraco a Orleáns” del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, atorgat per la revista Auriga.


 

La revista Auriga, l’única publicació en català dedicada a la divulgació de la tradició clàssica a Catalunya, va fer públic ahir el veredicte de la XX edició dels Premis Auriga, adreçats a tots els territoris de parla catalana.



També han estat guardonats amb el Premi Musa d’exposicions permanents sobre el món antic el Museu de Guissona Eduard Camps, per la nova museïtzació del Parc Arqueològic de la Ciutat Romana de Iesso, que ha representat un nou impuls al jaciment descobert a principis del segle XX, i amb el Premi Núria Tudela i Penya, adreçat a estudiants, a Mònica Flores Mateo, de Tarragona, estudiant del Grau d’Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya, pel seu bloc “El teixit de Penélope”, tutoritzat per la professora Mònica Miró Vinaixa.

 

El lliurament dels XX Premis Auriga es realitzarà durant el proper curs acadèmic, en un acte que s’anunciarà oportunament.

 

 

Una exposició commemorativa



 

L’exposició és una de les principals activitats organitzades amb motiu de la celebració del 50è aniversari de la descoberta de la vil·la romana ubicada al Clos Arqueològic de Torre Llauder, que es va reobrir al públic el passat mes de maig després d’un període d’obres de consolidació i restauració.

 

La vil·la romana de Torre Llauder, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, va ser descoberta el 1961 per l’arqueòleg, historiador i dibuixant Marià Ribas, que recentment ha estat nomenat membre de la Galeria de Mataronins Il·lustres de l’Ajuntament.

 

Torre Llauder pren el seu nom d’una casa pairal fortificada del segle XVII construïda al voltant d’una torre de defensa del segle XVII, el mas Llauder, que actualment quedaria situada al barri del Pla d’en Boet.

 

A la mostra s’hi repassen els antecedents, la descoberta dels mosaics i les campanyes d’excavació, la salvaguarda i la protecció patrimonial del jaciment, el Clos arqueològic, la vil·la i els espais que es conserven, les fases del jaciment i els resultats de les darreres excavacions realitzades al recinte.

 

Les diferents campanyes d’excavació van permetre descobrir 5 fases arqueològiques al jaciment, que a l’exposició s’expliquen amb detall: l’establiment vitivinícola (s. I aC, època d’August); la vil·la senyorial (s. I al IV dC); l’establiment industrial (s. IV-V dC); les fosses i les sitges (s. V-VII dC); i les tombes (s. VIII i IX).

 

També s’hi mostra l’exposició que Marià Ribas va preparar l’any 1971 sobre Torre Llauder, amb els dibuixos, làmines, ampliacions fotogràfiques i retolació original feta a mà, material que ha estat cedit per la família de l’arqueòleg.



L’exposició es pot visitar al Museu de Mataró (El Carreró, 17) fins al proper 28 d’octubre. Cada dimecres hi ha una visita guiada a les 18.30 h.

                      

El programa d’activitats per celebrar el 50è aniversari de la descoberta d’aquesta vil·la romana enclavada a Mataró es va iniciar amb una festa romana amb els Armats de Mataró, música, un convit-degustació a la romana i dansa que va permetre conèixer la música que es feia a l’època. També s’han fet conferències, visites guiades i un espectacle de lluites de gladiadors.

 

Durant tot el mes de setembre seguiran celebrant-se els concerts de jazz els dijous a les 21 h, i en les properes setmanes es difondrà un tríptic amb les activitats de l’últim trimestre, que inclourà una conferència sobre Marià Ribas, un seminari sobre la musealització de jaciments arqueològics i la presentació del catàleg de l’exposició, entre d’altres activitats.