Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebrarà la Setmana Cooperativa al Cafè de Mar

Escoltar

Mataró celebrarà la Setmana Cooperativa al Cafè de Mar

L’edifici es converteix en la seu de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró



L’Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM) i la Fundació Unió Cooperadors de Mataró impulsen l’organització de la Setmana Cooperativa, que tindrà lloc del 19 al 26 d’octubre i s’emmarca en la celebració de l’Any Internacional del Cooperativisme.


 

L’objectiu de la Setmana Cooperativa és difondre l’economia social i cooperativa a través d’una exposició, diverses xerrades, una ruta pel patrimoni cooperatiu de la ciutat i d’altres activitats com ara el lliurament del Premi de la Beca Joan Peiró.

 

Les activitats es desenvoluparan en l’edifici catalogat del Cafè de Mar (c. de Santa Rita, 1), un equipament que l’empresa municipal PUMSA va rehabilitar el 2008 i que fins la setmana passada havia estat ocupat per la Delegació Territorial d’Ensenyament de la Generalitat, a qui l’Ajuntament va cedir l’espai a l’espera que pogués establir-se a la seu actual, situada a una de les naus Cabot i Barba (c.de Churruca, 90).

 

Per donar el tret de sortida a la Setmana Cooperativa, el divendres 19 d’octubre, a les 19 hores, tindrà lloc un acte oficial d’inauguració de l’edifici del Cafè de Mar com a seu de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, que convertirà l’edifici en la seva seu. Aquest fet és possible gràcies a l’acord signat el 2011 entre l’Ajuntament, PUMSA i la Fundació Unió de Cooperadors per a la recuperació del patrimoni dels cooperadors a la ciutat.

 

El Cafè de Mar és un Bé Cultural d’Interès Local i està protegit a nivell de façanes i volumetria. Té una gran càrrega simbòlica pel món cooperatiu ja que va ser la cafeteria i lloc de reunió d’una cooperativa de pescadors anomenada “La Marítima”.

 

 

PROGRAMA DE LA SETMANA

 

La Setmana Cooperativa està dirigida a tot tipus de públic, en especial cooperatives, empreses d’economia social, persones amb una idea de negoci, entitats socials i econòmiques, centres educatius, gestories i assessories públiques i privades, persones desocupades...

 

És necessari formalitzar una inscripció a través del web www.cooperadorsdemataro.coop/setmana per assistir a la majoria de les activitats, que són gratuïtes a excepció del sopar cooperatiu programat per el darrer dia.

 

 

Exposició “Construeix un món millor, fes cooperativa”

Del 19 al 26 d’octubre. De dilluns a dissabte, de 17 a 20 h. Entrada lliure.

Exposició dinàmica cedida per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, que projecta el fet cooperatiu cap al futur i convida els visitants a aprofundir en el moviment cooperatiu. S’estructura en 4 blocs: la vida és cooperativa, les cooperatives són empreses d’èxit, les cooperatives són empreses amb principis i les cooperatives humanitzen l’economia.

 

Tallers “Fes coop” a les escoles

Sessions pràctiques on els estudiants treballen els valors de l’economia cooperativa i el model empresarial cooperatiu com una alternativa econòmica viable, col·lectiva, solidària, i democràtica.

 

Divendres 19

A les 19 h. Inauguració del Cafè de Mar com a seu de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró. L’alcalde, Joan Mora, presideix la inauguració juntament amb el regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey; el director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat, Xavier López Garcia; i la presidenta de la Unió de Cooperadors, Anna Huertos.

 

Dissabte 20 i diumenge 21 d’octubre

Ruta guiada pel patrimoni cooperatiu de Mataró, de la mà de Margarida Colomer i Víctor Ligos. De 10 a 13 h. El punt de partida és l’edifici de Cafè de Mar, i està previst visitar Can Xammar, la plaça del Forn del Vidre-Rierot, el Cafè Nou, la Nau Gaudí-Cooperativa Obrera Mataronense, la Tahona del carrer de Montserrat,  

 

Dilluns 22 d’octubre

Cinefòrum cooperatiu. Projecció i debat de la pel·lícula “El pan nuestro de cada día”, del director King Vidor i debat amb Toni Segarra, crític de cinema. De 19 a 21 h. Film contextualitzat en la depressió dels anys 30, en el qual la creació d’un projecte cooperatiu per part d’una comunitat, es presenta com l’alternativa a la situació econòmica que els ha tocat viure.

 

Dimarts 23 d’octubre

“Cooperativisme avui”. Conferència a càrrec de la historiadora Margarida Colomer. De 19 a 20.30 hores.

 

Dimecres 24 d’octubre

“Ets dona i tens un projecte col·lectiu? Crea la teva pròpia cooperativa!”. Xerrada a càrrec de Jordi Valls, consultor expert en cooperativisme,  sobre conceptes pràctics de la fórmula empresarial i bones experiències de cooperatives liderades per dones. De 9.30 a 12 hores.

 

“Com es promociona l’economia social al Quebec?”. Xerrada a càrrec de Patrick Duguay, president de Le Chantier, entitat representativa del moviment de l’economia social al Quebec, sobre les eines i experiències pràctiques que utilitzen el Quebec per promocionar l’economia social al territori.

 

Dijous 25 d’octubre

“Xarxa Financoop: solucions per al finançament de les cooperatives”. Xerrada a càrrec de membres de la xarxa Financoop (OINARRI, COOP57, CREDIT COOPERATIF, FUNDACIÓ SEIRA, CAIXA D’ENGINYERS, CAJA LABORAL, FIARE, SICOOP, ACCIÓ SOLIDÀRIA CONTRA L’ATUR, IESMED,GRUP D’INVERSORS COOPERATIUS) en la qual es donaran a conèixer noves fórmules de finançament per a empreses d’economia social en funció de les necessitats actuals detectades: solvència, garanties, finançament, inversions i clients.

 

Divendres 26 d’octubre

Entrega del premi Beca Joan Peiró i exposició dels projectes guanyadors. De les 19.30 a les 21 hores. La Fundació Unió de Cooperadors faran el lliurament d’aquesta beca, destinada a fomentar la recerca a l’entorn de l’economia social i la recuperació de la memòria històrica del moviment cooperativista i obrer de Mataró. S’exposaran els treballs premiats i està prevista l’actuació de la coral Primavera per la Pau.

 

Sopar cooperatiu al Cafè de Mar. A les 21.30 hores. 10 €. Obligatori pagament previ.