Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró s’implica en la lluita contra la mutilació genital femenina

Escoltar

Mataró s’implica en la lluita contra la mutilació genital femenina

És la primera ciutat que signa un conveni amb la Fundació Wassu-UAB



La regidora de Família, Benestar Social, Salut i Consum, Olga Ortiz, i la directora de la Fundació Wassu-UAB, Adriana Kaplan, han presentat avui el conveni de col·laboració subscrit entre ambdues institucions que té per objectiu treballar sobre diferents aspectes per a la prevenció de la mutilació genital femenina (MGF) a Mataró. Aquest és el primer conveni que signa la Fundació Wassu-UAB amb un municipi.


 

La voluntat de l’acord és coordinar l’actuació de l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Wassu-UAB en matèria d’investigació, transferència de coneixement i formació del personal dels serveis socials bàsics per prevenir la MGF a la ciutat a través de la intervenció educativa.

 

El conveni estableix que es portaran a terme:

 

. Accions conjuntes d’investigació qualitativa i quantitativa per conèixer i millorar la prevenció de la MGF per part dels professionals dels serveis socials bàsics de Mataró.

 

. Formació dels professionals per tal de poder desenvolupar coneixements, habilitats i pràctiques adequades en l’abordatge de la MGF amb les famílies i afavorir la implicació de les dones, de la família i de la comunitat per contribuir a l’abolició d’aquesta pràctica.

 

. Disseny i validació d’eines per a la prevenció de la MGF a Mataró.

 

Mataró és una ciutat que té un percentatge elevat de població d’origen subsaharià on es realitza aquesta pràctica i per tant es fa necessari treballar-ne la seva prevenció. En aquests moments la població diana són les 340 nenes menors de 14 anys residents a Mataró de diferents procedències: Senegal, Gàmbia, Mali, Guinea i Guinea Bissau. Des de l’any 2010 s’ha fet un treball preventiu en 252 nenes.

 

La MGF és una pràctica tradicional perjudicial que afecta a 140 milions de dones i a més de 3 milions de nenes a l’any a l’Àfrica subsahariana. La MGF comprèn tots els procediments, que de manera intencionada i per motius no mèdics, alteren o lesionen els òrgans genitals femenins i presenta conseqüències negatives, immediates i a llarg termini per a la salut de les nenes i les dones.

 

 

Jornada de formació

 

Pel que fa a la formació dels professionals, avui ha tingut lloc una jornada de formació i treball adreçada al personal de salut (àrees bàsiques de salut), Benestar Social, Servei de Dona, Servei de Nova Ciutadania, Institut Municipal d’Educació (IME) i Policia Local. Hi han participat 32 professionals.

 

La jornada ha tractat els moviments migratoris de l’Àfrica subsahariana a Catalunya; els aspectes culturals de la MGF, la seva tipologia i classificació; la repercussió de la pràctica sobre la salut física, psíquica, sexual i reproductiva; i el marc legal de la MGF a Espanya i a nivell internacional.