Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró tancarà el registre de parelles estables

Escoltar

Mataró tancarà el registre de parelles estables

Ha perdut utilitat perquè és suficient un acte notarial per acreditar la convivència

El Ple va aprovar dijous passat la supressió del Registre Municipal d’Unions Estables de Parelles formalitzades en escriptura pública notarial.


 

Aquest registre havia perdut el sentit inicial pel qual es va crear, ja que el Codi Civil de Catalunya no contempla els registres dels ajuntaments com a forma oficial d'acreditar davant les altres administracions la convivència de parelles heterosexuals i/o homosexuals a Catalunya. Ara és suficient amb fer un document davant de notari.

 

L’acord d’eliminació del registre va ser aprovat amb el vot a favor de CiU, PSC, PPC i PxC, l’abstenció de la CUP i el vot en contra d’ICV-EUiA. El grup municipal de PxC també va presentar al Ple una proposta de resolució al respecte, que es va aprovar amb els vots en contra del PSC i d’ICV i l’abstenció de la CUP. 

 

En els propers dies es publicarà al Butlletí Oficial de la Província l’acord pres i s’obrirà un termini per presentar al·legacions, que haurà de resoldre posteriorment el Ple de la Corporació abans de tancar definitivament el registre.

 

La certificació de la inscripció realitzada als ajuntaments podia ser útil, per exemple, per sol·licitar els ajuts de viduïtat o realitzar tràmits d’estrangeria. Aquest darrer supòsit és el que, segons PxC, ha generat una utilització presumptament fraudulenta del registre.

 

Però l’objectiu de l’eliminació del registre és sobretot simplificar el nivell de gestió de l’administració i, per tant, fer-la més eficaç i útil per al ciutadà.

 

Altres municipis com Barcelona, Sabadell o Montcada han procedit també a la supressió del registre, decisió que ha estat avalada recentment pel Síndic de Greuges de Catalunya

 

 

Com s’acredita avui dia la convivència

 

Des del 2010 la convivència estable està regulada per la llei 25/2010 de 29 de juliol, del segon llibre del Codi Civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família. L’article 234-1 estableix que dues persones que conviuen de manera anàloga a la matrimonial es consideren parella estable si la convivència dura més de 2 anys ininterromputs, si durant la convivència tenen un fill comú o si formalitzen la relació en escriptura pública. Aquest document, formalitzat davant de notari i no pas als ajuntaments, es converteix doncs, en el principal document acreditatiu vigent.

 

 

360 parelles inscrites al registre municipal

 

El Registre Municipal d’Unions Estables de Parelles de Mataró es va crear el 2006 i actualment conté unes 260 inscripcions de parelles que, abans han hagut de formalitzar la seva convivència davant un notari.

 

Amb anterioritat a aquest, Mataró tenia des del 1994 el Registre Municipal d’Unions Civils, en el què per primera vegada es van poder inscriure voluntàriament les parelles homosexuals i heterosexuals que convivien sense estar casades, amb l’únic requisit que ambdues persones estiguessin empadronades a la ciutat.  En aquest primer registre hi figuren un centenar de parelles més.