Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El programa de Sant Jordi aposta per les activitats familiars

Escoltar

El programa de Sant Jordi aposta per les activitats familiars

L’Any Espriu i l’Any Punsola també destaquen d’entre la programacióEl regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, ha presentat aquest matí el programa d’actes de Sant Jordi 2013. Es tracta d’un programa en el qual hi destaca la importància de l’oferta familiar i les activitats relacionades amb el centenari del naixement dels poetes Josep Punsola i Salvador Espriu. També s’ha presentat el cartell, aquest any dissenyat per Regina Bonamusa.
El programa d’activitats, organitzat per Cultura i per diversos col·lectius i entitats, s’iniciarà el dimecres 17 d’abril i finalitzarà el diumenge 28 d’abril.

 

L’acte acadèmic institucional anirà a càrrec del periodista i escriptor Agustí Pons, autor del llibre “Salvador Espriu, transparent” dijous 18 d’abril a les 20 h al Saló de Sessions de l’Ajuntament. L’acte està organitzat per Òmnium Cultural amb el suport de Cultura. Durant aquest Sant Jordi es faran més activitats relacionades amb Espriu, així com sobre la figura del poeta mataroní Josep Punsola per continuar amb la celebració de l’any del centenari del naixement dels dos escriptors.

 

Dissabte 20 d’abril a les 18 h es podrà veure l’espectacle infantil “La llegenda” a càrrec de De Mortimers, que ofereixen una versió modernitzada de la llegenda de Sant Jordi, amb pallassos i música en directe.

 

El dia 21 es farà el Llibre Gegant de Contes de 12 a 14 h a la plaça de Santa Anna, un nou capítol escrit per ciutadans i il·lustrat per artistes de la ciutat.

 

 

Fira del Llibre i parades de roses

 

Les parades d’exposició i venda de llibres estaran al carrer des del dissabte 20 d’abril, de les 9 a les 21 h, a la plaça de Santa Anna i La Rambla. La Fira del Llibre de Sant Jordi 2013 està organitzada per la Direcció de Promoció Econòmica i les llibreries participants associades al Gremi de Llibreters de Catalunya.

 

En aquesta edició hi haurà 12 parades que presentaran la mateixa estètica tant en les carpes com en els faldons.

 

Hi poden participar les llibreries associades al Gremi de Llibreters de Catalunya i les no associades que disposin d’establiment obert al públic a Mataró i també els autors i/o editors, tant persones físiques com associacions o institucions que vulguin presentar llibres propis.

 

S’hi podran vendre llibres nous i llibres descatalogats, a excepció dels que han estat descatalogats durant els 6 mesos anteriors a la celebració de la fira. No s’admet la venda de llibres antics i/o de segona mà.

 

A més dels llibres, les parades de roses ompliran de gent els carrers de Mataró el 23 d’abril durant tota una jornada que com és tradició presenta una tarda plena d’activitats per a tota la família començant amb la Trobada de gegants, gegantes i nans de Mataró. Acabada la Trobada hi haurà l’actuació castellera amb els Capgrossos de Mataró per donar pas a la Fogonada, l’acte més genuí de la diada de Sant Jordi en què el Drac de Mataró és el protagonista d’una versió adaptada de la llegenda de Sant Jordi. Acabada la Fogonada la festa continuarà amb el concert de música tradicional a càrrec de La Coixinera que presentarà el nou disc, “Transformacions” a la plaça de l’Ajuntament.

 

El col·lectiu artístic CAPS.A., integrat per Josep M. Calleja, Jordi Cuyàs i Jaume Simon, ofereixen dos activitats de Sant Jordi. Per una banda, dissabte 20 d’abril a les 20 h a l’edifici de Les Espenyes presentaran “CAPS.A 10 bloc in progress”, un web en constant moviment que recull i mostra els blocs de notes de destacats artistes de diferents actes entre els quals pintors, dibuixants, coreògrafs, etc. El mateix dia de Sant Jordi el col·lectiu CAPS.A. presentarà  “4/13 Sis Tipografies” una mostra de treballs que han fet sis tipògrafs i dissenyadors de la ciutat a l’entorn de la lletra com a element gràfic.

 

El programa també inclou l’hora del conte, biblioteca a cel obert, xerrades i conferències, lectura en veu alta, lectura de poemes musicats, el 13è llibre gegant de receptes de cuina de Mataró, ballada de sardanes, teatre, espectacles infantils, balls, poemes i cançons i la Missa solemne de Sant Jordi.

 

 

Jornada de portes obertes i cartellCom cada any, l’Ajuntament obrirà les seves portes als visitants el Dia de Sant Jordi de 10 del matí a les 18 h i així podran conèixer els diferents espais de la Casa Gran de la mà dels regidors, que explicaran la història de l’immoble i posaran de relleu els principals detalls i elements decoratius de cada sala.

 

La Família Robafaves, els Nans, el Drac i el Dragalió, com ja és tradició, dormiran al vestíbul de l’Ajuntament per tal que els ciutadans els puguin veure fins al 30 d’abril.

 

El cartell d’enguany és obra de Regina Bonamusa que presenta un estil collage amb un Sant Jordi que no té armes, sinó que la seva cuirassa està formada per lletres i cultura.

 

 

Afectacions al trànsit

 

Entre el divendres 19 i el dimecres 24 d’abril, amb motiu de la Fira del Llibre a la plaça de Santa Anna, la parada de taxis de la plaça quedarà anul·lada.

 

Quant al dia de Sant Jordi, a partir de les 10 h, l’accés a La Riera des del carrer de Sant Josep quedarà tallat a la circulació durant tot el dia. L’accés i sortida de l’aparcament SABA de La Riera s’haurà de realitzar des del carrer d’en Moles.

 

A partir de les 16 h, no es podrà estacionar a l’estacionament regulat amb parquímetres de la plaça dels Bous, ni a la Muralla dels Genovesos, ja que quedarà reservat per a l’organització.

 

A partir de les 18 h, a la Muralla del Tigre i Muralla de Sant Llorenç no s’hi podrà circular excepte veïns, taxis, busos i usuaris de l’aparcament de La Riera.

 

S’ha de tenir en compte la Trobada de gegants i la Fogonada, en el recorregut de les quals i mentre duri l’acte no s’hi podrà circular.

 

Pel que fa a les afectacions del Mataró Bus, les línies 1 i 4 a partir de les 18 h anul·laran les parades del Caminet, Muralla del Tigre i Santa Anna i a canvi de manera provisional pararan a Alfons XII i La Rambla.