Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Servei d’Ocupació de Mataró posa en marxa dues accions formatives relacionades amb ocupacions vinculades al mar

Escoltar

El Servei d’Ocupació de Mataró posa en marxa dues accions formatives relacionades amb ocupacions vinculades al mar

Formen part del projecte MaresMés i estan subvencionades pel SOC i el Fons Social Europeu dins el programa d’ajuts a Projectes Innovadors i Experimentals



El Servei d’Ocupació de l’Ajuntament ha engegat dues accions formatives destinades a persones desocupades que estan relacionades amb ocupacions vinculades al mar i que s’emmarquen en un projecte anomenat MaresMés. El projecte està subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i pel Fons Social Europeu, dins el programa d’ajuts a Projectes Innovadors i Experimentals de la Generalitat.


 

MaresMés vol dinamitzar l’economia i l’ocupació de la comarca del Maresme promovent activitats i activant les sinergies que existeixen entre el mar i les activitats socioeconòmiques del sector marítim i nàutic. Aquest projecte vol donar continuïtat a un altre anterior anomenat Maresme Marítim, a partir del qual es va crear l’Associació Maresme Marítim, en la qual hi ha representats diferents agents dels sector de la comarca com: els ajuntaments de Mataró, Arenys de Mar, El Masnou, el Consell Comarcal del Maresme, el Consorci Costa Barcelona Maresme, la Federació d’Associacions i Gremis (FAGEM), els Ports de Mataró, El Balís i El Masnou i la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme.

 

Entre les diverses accions que s’estan portant a terme hi han relacionades amb la Pesca i el Turisme, el Turisme Nàutic, els disseny de nous estudis universitaris i també amb l’estudi i detecció d’ocupacions emergents en aquest sector.

 

Fruit d’aquest estudi, des del Servei d’Ocupació de l’Ajuntament i tenint molt present les necessitats expresses d’empreses i associacions empresarials es va decidir organitzar dos accions formatives: un curs d’Administració de Negoci Marítim i Gestió Portuària i una segona acció de formació bàsica per a personal de serveis en Creuers i Serveis Marítims.

 



Administració de Negoci Marítim i Gestió Portuària (300 hores)

 

Curs adreçat a persones en situació de desocupació amb formació o experiència en l’àmbit administratiu. Es tracta d’una formació que ofereix una especialització en les especificitats de l’administració de les empreses que treballen en l’àmbit nàutic o marítim, sobretot les que es troben en els grans ports, com el de Barcelona o Tarragona, on s’ha detectat que necessiten aquest tipus de personal: transitaris, consignataris, duaners, etc...

 



Formació Bàsica per a personal de serveis en Creuers i Serveis Marítims (200 hores)

 

L’altre àmbit en el que l’estudi va detectar nínxols de mercat interessants és el dels serveis dins els vaixells de passatgers. Un creuer pot portar des de 1.000 a 8.000 passatgers i els serveis que se’ls hi ofereixen són tan diversos que el personal que treballa en un vaixell d’aquest tipus pot ser de molts oficis diferents. Per això aquest curs va adreçat a persones en situació de desocupació que tinguin experiència com a cambrers, cuiners, perruquers, estètica, neteja, manteniment i reparació, metges, infermeres, i altres. També és un requisit tenir un nivell mitjà d’anglès i estar disposat a embarcar-se i estar fora de casa una bona temporada al llarg de l’any.



Aquest curs inclou l’obtenció de dos certificats oficials que expedeix la Direcció de la Marina Mercant i que són el de Formació Bàsica per treballar en un vaixell (70 hores) i el de Formació per personal de serveis en vaixells de passatgers (32 hores) Són formacions obligades per treballar en qualsevol vaixell de passatgers que es facilitaran a les persones que facin el curs de forma gratuïta, gràcies a la subvenció del SOC i el FSE. També faran classes d’anglès per millorar el nivell que tinguin.

 

El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró, Miquel Rey, ha assistit aquest matí al Port Mataró a presenciar algunes de les pràctiques de supervivència que han realitzat els alumnes d’aquest curs.

 



Importància de l’anglès

 

La major part de les empreses d’aquest sector on es pot trobar feina són internacionals i cal usar, principalment, l’idioma anglès per tractar amb la clientela, però també amb la resta de treballadors, ja que de manera habitual es contracta personal de països diferents i fàcilment es pot coincidir amb treballadors que parlin una llengua diferent.

 

El coneixement de l’anglès és fonamental per accedir a aquest sector, també pels llocs bàsics en creuers amb projecció internacional com en embarcacions amb trajectes locals, atès el caràcter cada cop més internacional de la clientela.

 

 

Aposta per la formació en l’àmbit marítim i nàutic

 

Mataró reafirma la seva voluntat de ser una ciutat capdavantera en la formació en temes marítims i nàutics. En els últims anys ha impulsat la creació del Grau en Logística i Negoci marítim i el Postgrau en Turisme de Creuers al TecnoCampus. A l'institut Miquel Biada s’imparteix un cicle formatiu de grau mitjà en manteniment de vaixells d’esbarjo i serveis portuaris, del qual ha començat ja la segona promoció. Quant a l’àmbit de la formació ocupacional, l’Ajuntament ofereix també enguany un curs de reparació d’embarcacions.