Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament inspecciona els establiments alimentaris per garantir-ne les condicions sanitàries

Escoltar

L’Ajuntament inspecciona els establiments alimentaris per garantir-ne les condicions sanitàries

Mataró té censats 1.003 locals dels quals se n’han inspeccionat 147El Servei de Família, a través de la Secció de Salut Pública, està portant a terme una campanya d’inspecció i control de risc en seguretat alimentària a establiments de comerç minorista i restauració amb l’objectiu de garantir un bon nivell de seguretat alimentària a la ciutat. Fins ara s’han inspeccionat 147 establiments dels 1.003 censats. Aquest àmbit és una competència municipal obligatòria establerta per llei.


 

Campanya informativa

 

La campanya es va iniciar a finals de 2011 i va consistir en una primera fase en informar als responsables dels establiments (sectors: carnisseries i xarcuteries; peixateries i pesca salada; botigues de queviures i supermercats; bars-restaurants; bars i menjar per emportar; forns de pa i pastisseries; fruiteries; gelateries i orxateries; xurreries, etc.) sobre els requisits sanitaris que s’han de respectar per garantir una bona qualitat higiènica dels productes alimentaris que s’elaboren o venen.

 

Aquesta primera fase també ha servit per classificar els establiments alimentaris segons el seu risc sanitari, que depèn, per una banda, del tipus d’activitat i del volum de producció o venda i, per altra banda, de les instal·lacions, de les bones pràctiques de manipulació d’aliments i dels autocontrols sanitaris que portin a terme.

 

Amb aquesta informació s’ha elaborat un Mapa del Risc de Seguretat Alimentària, amb el suport de la Diputació de Barcelona, que ha donat els següents resultats amb un cens de 1.003 establiments:

 

. Establiments risc baix: 299 (30 %)

. Establiments risc mig: 617 (61 %)

. Establiments risc alt: 87 (9 %)

 

Els establiments de risc alt s’han classificat segons els sectors d’activitat:

 

. Restauració: 75 (86 %)

. Carnisseria: 6 (7 %)

. Forn de pa: 4 (5 %)

. Altres: 2 (2 %)

 

El Mapa de Risc de Seguretat Alimentària és una eina que es revisa anualment i serveix de base per a les campanyes d’inspecció de control i vigilància del risc en seguretat alimentària.

 

 

Inspeccions de control

 

La segona fase de la campanya es va iniciar el gener de 2012 i consisteix en inspeccionar els establiments censats amb els objectius de protegir la població del risc derivat del consum d’aliments manipulats en condicions higienicosanitàries deficients, i alhora reduir el nivell de risc dels establiments a través del requeriment per a l’adopció d’accions correctores, que poden ser tant a nivell estructural com en els protocols de manipulació dels aliments i neteja i de les instal·lacions.

 

Així, des de gener de 2012 a desembre de 2013 s’han inspeccionat 147 establiments, entre els quals els 87 considerats de risc alt. El procés d’inspecció i control requereix de vàries visites per local.

 

Des de l’inici de la campanya d’inspecció s’ha decretat el tancament cautelar de 24 establiments: 20 de restauració i 4 carnisseries, per no complir els requisits establerts per la llei. Una vegada decretat el tancament, es condiciona la seva reobertura a l’adopció de les mesures correctores establertes pels tècnics municipals. Els 24 establiments van solucionar les deficiències i han pogut reobrir el local.

 

Les inspeccions s’aniran realitzant fins arribar a tots els establiments censats.

 

 

Assessorament i capacitació

 

A més de la campanya d’informació i el posterior control, l’Ajuntament organitza, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, accions formatives i d'assessorament adreçades als operadors dels establiments alimentaris perquè puguin adquirir pautes i protocols en la manipulació d’aliments i higiene de les instal·lacions.