Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde es compromet a lluitar per aixecar l’escola Angeleta Ferrer a Can Fàbregas del paper

Escoltar

L’alcalde es compromet a lluitar per aixecar l’escola Angeleta Ferrer a Can Fàbregas del paper

L’edifici de la plaça de Cuba no es podrà adequar per ubicar l’escola de nou



L’Ajuntament, encapçalat per l’alcalde, Joan Mora, va posar sobre la taula ahir al vespre la situació actual de l’escola Angeleta Ferrer. Per una banda, es va informar sobre l’estat de l’immoble de l’escola a la plaça de Cuba i, per l’altra, es va explicar el futur del centre, la proposta de construir-la a l’antiga fàbrica de Can Fàbregas del paper (a l’àmbit de Lepant-Churruca) i les possibles vies de finançament per poder-la tirar endavant.


 

La informació es va donar a conèixer en el marc d’una reunió amb els pares i mares de l’escola Angeleta Ferrer al Centre Cívic Pla d’en Boet.

 

 

Informe de l’edifici de la plaça de Cuba

 

Arran del tancament, a principis de novembre de 2012, de l’edifici de l’escola Angeleta Ferrer (plaça de Cuba) per haver-s’hi detectat patologies estructurals que feien inviable la continuació de l’activitat escolar a l’edifici, l’Ajuntament va encarregar un informe a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) perquè estudiés l’estat de l’immoble i la seva possible rehabilitació.

 

El doctor arquitecte del Laboratori de Tecnologia a l’Arquitectura (LITA) de la UPC, Joan Lluís Zamora, va donar a conèixer a la reunió les conclusions preliminars de l’informe que dictaminen que l’edifici està al límit de la seva seguretat tant pel que fa a l’estructura com a les condiciones d’evacuació.

 

Zamora va destacar que és un edifici molt heterogeni amb múltiples transformacions històriques i que la seguretat dels elements estructurals és molt minsa i no estan protegits suficientment del foc. Les condicions d’evacuació d’incendis són precàries, l’aïllament acústic nul i l’aïllament tèrmic pràcticament inexistent.

 

Davant aquestes evidències, l’arquitecte va cloure que la decisió presa per l’Ajuntament de tancar immediatament el centre escolar va ser encertada.

 

La primera part de l’informe ha estudiat els elements estructurals de l’edifici (sostres i coberts), la seguretat davant el risc d’incendi i les condicions de confort, salubritat i seguretat d’ús. Les conclusions de la segona part de la campanya d’inspecció, que estudia els elements verticals, la UPC les lliurarà a l’Ajuntament a finals d’aquest mes de març.

 

 

La nova escola a l’antiga fàbrica de Can Fàbregas del paper

 

Una vegada fet públic l’informe de l’estat de l’edifici de l’escola, l’alcalde va confirmar amb contundència que l’escola Angeleta Ferrer no podrà tornar a instal·lar-se a la plaça de Cuba. Tot i que l’edifici es pugui rehabilitar no reunirà mai les condicions adients per ubicar-hi una escola, donats els criteris que estableix la Direcció General de Centres Públics del Departament d’Ensenyament de la Generalitat.

 

Tot seguit, es va presentar davant la norantena de mares i pares presents a la reunió la proposta d’implantació a Can Fàbregas del paper de l’escola Angeleta Ferrer. La futura ubicació permetria dues línies perquè l’immoble tindrà capacitat per a 450 alumnes. L’antiga fàbrica, de planta baixa, planta primera i una planta sotacoberta, s’ha de rehabilitar i s’estima que el pressupost aproximat de les obres necessàries per convertir la nau en equipament educatiu seria d’uns 4.850.000 €.

 

Tal com va dir l’alcalde, l’Ajuntament ha fet la feina avançant-se a la Generalitat. Ha buscat un espai de titularitat municipal al centre per emplaçar-hi l’escola, ha formulat una proposta d’implantació que indica que l’escola s’hi pot ubicar i que compta amb el vistiplau del Departament d’Ensenyament i ara treballa per buscar una via de finançament.

 

Mora va explicar que la fórmula amb la qual es treballa ara és signar amb la Generalitat de Catalunya (Administració competent en ordenació educativa a Catalunya) un conveni plurianual que permeti accelerar la construcció de l’escola. Aquest conveni establiria que la Generalitat aporti cada any una consignació pressupostària al projecte i que l’Ajuntament trobés una empresa que financés i construís l’escola. L’alcalde va demanar confiança als presents per seguir treballant en aquesta línia i va anunciar que el proper 26 de març té una reunió amb el president de la Generalitat, Artur Mas, on li exposarà la situació.

 

L’alcalde va reiterar el compromís de l’Ajuntament en mantenir una escola pública al centre i que aquesta escola seria l’Angeleta Ferrer. Així mateix, va oferir el recolzament de l’Ajuntament en la jornada de portes obertes que tindrà lloc el 14 de març 17.15 a 19.15 h a l’edifici de l’escola Torre Llauder (carrer de Ciutat Freta, 31) on els alumnes de l’Angeleta Ferrer hi estan ubicats provisionalment.