Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde inaugura l’exposició de Manuel Cusachs inspirada en Salvador Espriu

Escoltar

L’alcalde inaugura l’exposició de Manuel Cusachs inspirada en Salvador Espriu

La mostra forma part del programa d’activitats de l’Any EspriuL’alcalde, Joan Mora, acompanyat del regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, va inaugurar ahir a la tarda al Museu de Mataró l’exposició d’escultures de l’artista mataroní Manuel Cusachs inspirades en “El caminant i el mur“ de Salvador Espriu. A l’acte hi van assistir més d’un centenar de persones a més de Xavier Bru de Sala, comissari de l’Any Espriu.


 

La mostra “Cusachs / Espriu. El caminant i el mur”es podrà veure fins al 8 de setembre. L’exposició forma part del programa d’activitats de l’Any Espriu a Mataró per commemorar el centenari del naixement del poeta.

 

Cusachs va destacar la relació d’Espriu amb el mar, fet que es reflecteix en la seva obra literària i que l’escultor també transmet en les seves peces. Les 33 obres que es mostren és una de les sèries escultòriques més destacades de Manuel Cusachs que va treballar durant 10 anys (1979-1989) després d’algunes trobades amb l’escriptor. “El caminant i el mur” és un dels referents de la poesia catalana a l’entorn del qual també Raimon va fer un treball musical: “Cançons de la roda del temps” (1966).

 

El comissari de l’Any Espriu, Xavier Bru de Sala, va manifestar que Cusachs és un dels artistes que ha plasmat millor l’obra i l’esperit d’Espriu.

 

 

La mostra

 

“Cusachs / Espriu. El caminant i el mur”consta de tres parts i les escultures s’han agrupat seguint les tres parts del llibre: Les ombres, el riu, el somni perdut; Cançons de la roda del temps i, El Minotaure i Teseu. La primera inclou una sèrie dels dibuixos preparatoris de l’artista mataroní abans de treballar els bronzes. A la segona es podran veure les escultures de la sèrie “Cançons de la roda del temps” mentre s’escolta algunes de les cançons que va musicar Raimon. La tercera part inclou el bust d’Espriu, les 8 escultures relacionades amb els poemes d’“El Minotaure i Teseu” i un vídeo de l’autor de Sinera recitant “Assaig de càntic al temple”. Les peces de la mostra s’acompanyen dels poemes d’Espriu.

 

La mostra es recollirà en un petit catàleg, que es presentarà l’11 de juliol, amb un text de l’artista i un altre del poeta i lingüista Carles Duarte i imatges de l’exposició i una selecció de les escultures.

 

 

Manuel Cusachs

 

Manuel Cusachs i Xivillé (Mataró, 1933) va estudiar dibuix i pintura, però es va decantar per l'escultura. El 1962 va fer la primera exposició individual. Va impulsar el cicle d’exposicions “Volta a Catalunya d'un escultor” (1976-1983). Ha fet nombrosos retrats i monuments dedicats a personatges il·lustres: Josep Pla (1976), Josep Vallverdú (1977), Salvador Espriu (1979), Josep Maria Flotats (1980), Joan Fuster (1983), Miquel Martí i Pol (1995) o Joan Coromines (1996), entre d’altres.Altres obres seves són la “Nova verge de Meritxell”, de Canillo (1980), les escultures que il·lustren el poemari d’”El caminant i el mur” de Salvador Espriu (1979-1989), i “Dotze senyes de Catalunya” (1983), amb textos de Joan Fuster. També és autor dels retrats que decoren vuit dels capitells del nou claustre de la Seu d’Urgell, dissenyat per Lluís Racionero (1987), les peces monumentals “Mataró” (1991), “L'abat Oliba” (1993, a Montserrat), el “Monument a l'11 de setembre de 1714” a Granollers (1995) i el conjunt “L'interludi dels bibelots” (1993). Ha exposat tant col·lectivament com individual a diverses sales nacionals i internacionals. La seva darrera obra pública és l’escultura de Sant Benet instal·lada a la Sagrada Família (2013).