Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta Local de Seguretat ultima els dispositius per millorar la seguretat als barris i a les platges aquest estiu

Escoltar

La Junta Local de Seguretat ultima els dispositius per millorar la seguretat als barris i a les platges aquest estiu

Els cossos policials han fet balanç de l’estat de la seguretat durant l’últim anyL’alcalde de Mataró, Joan Mora, ha presidit avui la Junta Local de Seguretat, que ha reunit al Saló de Sessions de l’Ajuntament els responsables dels cossos policials presents a Mataró: Mossos d’Esquadra, Policia Local, Policia Nacional i Guàrdia Civil, a més dels responsables de Protecció Civil al municipi.


 

La Junta Local de Seguretat ha servit per repassar els dispositius conjunts establerts durant l’estiu per millorar la seguretat als barris –en especial a Rocafonda-El Palau i Cerdanyola- i també a les platges, que en aquestes dates reben una gran afluència de visitants. També se n’ha informat del dispositiu especial de seguretat previst per la Festa Major, Les Santes.

 

La Policia de Catalunya (Mossos d’Esquadra i Policia Local), amb la col·laboració puntual del Cos Nacional de Policia, continuaran amb els operatius conjunts que venen realitzant i mantindran els seus efectius al juliol, agost i setembre per vetllar per la seguretat ciutadana als barris.

 

A nivell preventiu, l’Ajuntament recomana als ciutadans que tinguin ben present els consells de seguretat, que es poden consultar a l’apartat de Seguretat del web www.mataro.cat (consells de seguretat per a comerços i indústries, consells de seguretat per a robatoris en interior de vehicle, consells de seguretat per als usuaris de les platges, i consells de seguretat per a la gent gran). 

 

A la Junta Local també s’ha informat de les diferents sessions que la Policia de Catalunya realitza als col·lectius de risc, amb un total de 322 sessions i 8.817 assistents, entre gent gran, joves, mares i pares, dones, docents, veïns, nouvinguts, institucions i comerciants.

 

Finalment, s’ha fet balanç de l’avaluació del Pla de Seguretat Local de 2012, havent assolit un 98,14 d’execució de les accions del Pla, i un 58,87% de millora en els indicadors que l’integren, tancant així el Pla de Seguretat Local 2009-2012.

 

 

Balanç de l’estat de la seguretat a la ciutat

 

Seguint amb els criteris que ja es van adoptar a la darrera Junta Local de Seguretat, establerts pel Departament d’Interior de la Generalitat, els períodes d’estudi han estat interanuals en comptes de períodes per mesos iguals de comparativa. En aquesta ocasió, el període d’anàlisi és el comprès entre l’1 de juliol de 2012 i el 30 de juny de 2013, comparat amb l’any anterior.

 

El nombre total d’incidents o serveis no planificats realitzats per la Policia de Catalunya ha disminuït un 5,9% respecte el període anterior, essent l’àmbit de seguretat ciutadana el de major requeriment amb un 30,6% respecte al total d’incidents atesos. Els incidents són aquells serveis no programats que es realitzen a demanda ciutadana o d’ofici, però que són sobrevinguts.

 

Delictes i faltes

 

Pel que fa al nombre de delictes i faltes penals, han disminuït un 0,3% respecte al període anterior, amb una mitjana mensual de 717 infraccions penals. Concretament, els delictes han disminuït un 1,3%, mentre les faltes penals han incrementat un 1,0%.

 

Per tipologies, els delictes contra les persones (on s’inclouen els homicidis, lesions i agressions sexuals) s’han incrementat un 1,1% i, en els delictes contra el patrimoni, (on s’inclouen els diferents tipus de robatori, furts i danys) s’observa un davallada del 15,4% en els robatoris amb força. D’aquests, han baixat un 24,8 % els robatoris a l’interior de vehicle, un 29,1% en establiments i un 19,4% en empreses. No obstant, en aquest tipus delictiu hi ha hagut un augment del 19,6% en el robatoris amb força a domicili.

 

Així mateix, s’ha experimentat un increment general del 20,0% en els robatoris amb violència i/o intimidació, essent el més significatiu l’increment de les estrebades en un 15,8%, motiu pel qual s’estan realitzant serveis específics de prevenció i d’investigació. En canvi, han disminuït un 26,7% els robatoris amb violència i/o intimidació en domicili.

 

Detencions

 

Pel que fa al nombre de detencions efectuades per la Policia de Catalunya, han incrementat un 9,3% respecte el període anterior, passant de 947 detinguts durant el període anterior a 1.035 durant el període actual.

 

 

Civisme

 

Quant a les infraccions a l’Ordenança de Civisme, s’han aixecat 672 actes per infracció. El consum d’alcohol a la via pública representa un 41,8% de les infraccions detectades cosa que, respecte al període anterior, representa un augment del 10,2%.

 

Seguretat Viària

 

Pel que fa a la seguretat viària, les dades mostren una disminució d’un 8,6% en el nombre d’accidents del període actual respecte al període anterior. Així mateix, destacar que durant el període examinat no consta cap víctima mortal, i els ferits lleus han disminuït un 5,2%, mentre els ferits greus ho han fet en un 46,4% respecte el període anterior.

 

Respecte al nombre d’atropellaments, s’ha experimentat un increment de dos atropellaments, un 2,2%, més, destacant que cap de les víctimes mortals ha estat víctima d’atropellament, i que la major part dels atropellaments tenen implicades les unitats turisme-vianant (67,0%). En canvi, destaca el fet que el nombre de delictes contra la seguretat viària ha disminuït un 2,1%.