Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament aprova l'agermanament amb la ciutat nord-americana de Fort Lauderdale

Escoltar

L'Ajuntament aprova l'agermanament amb la ciutat nord-americana de Fort Lauderdale

L'objectiu és fomentar les relacions econòmiques, empresarials, acadèmiques i culturals

El Ple de l’Ajuntament va aprovar dijous passat l’agermanament de Mataró amb la ciutat nord-americana de Fort Lauderdale pel foment de les relacions a nivell econòmic, empresarial, acadèmic i cultural entre ambdós municipis.




Fort Lauderdale és una ciutat d’aproximadament 169.000 habitants ubicada al comptat de Broward, al Sud de Florida, als Estats Units d’Amèrica. Les seves similituds amb la ciutat de Mataró són importants: per la seva localització costanera i la seva vocació nàutica; pel seu clima privilegiat i dinamisme econòmic, que la converteixen en un bon lloc per viure, emprendre i treballar; per la seva proximitat a una gran capital, a tan sols 44 km de Miami; per ser seu de centres universitaris; per la seva vocació turística; per la seva important comunitat i influència llatina; i per ser un centre logístic rellevant cap a zones properes com el Carib, Sud i Nord Amèrica.

 

Actualment Mataró està agermanada amb els municipis alemanys de Dürnau i Gammelshausen, la ciutat francesa de Créteil, la ciutat italiana de Corsico i la ciutat espanyola de Cehegín.

 

El de Fort Lauderdale és un agermanament singular, ja que és el primer amb una ciutat americana i que s’emmarca en un objectiu estratègic de posicionament global de la ciutat, basat en totes les similituds esmentades amb especial rellevància a quatre línies de desenvolupament que ja s’estan treballant per part de l’Ajuntament:

 

 

a)      Empresa i promoció econòmica: els programes mutus de foment de la internacionalització i la innovació d’empreses,

b)      Front Marítim i Port: la recerca de sinèrgies entre els ports i clústers nàutics respectius,

c)      Formació: la col·laboració acadèmica entre institucions universitàries i de formació professional d’ambdues ciutats.

d)      Cultura i història: tradició llatina del Sud de Florida i relació cultural amb Catalunya via, sobretot,  l’àmplia i potent comunitat cubana de la zona.

 

De totes elles destaca la voluntat perquè Fort Lauderdale sigui el punt d’accés i connexió entre el nostre territori i del Sud de Florida, amb l’objectiu de convertir Mataró en el centre i pont per empreses del nostre entorn cap al mercat americà via Florida, amb elements que la fan molt atractiva, com la diversitat de sectors econòmics o l’existència de capitals a la recerca d’oportunitats d‘inversió.

 

Aquest programa d’internacionalització ja ha tingut la seva primera concreció en l’acord signat entre el Research Park de la Florida Atlantic University i el TecnoCampus Mataró - Maresme, en virtut del qual les empreses d’ambdós territoris interessades podran fer estades sense cost de fins un màxim de 3 mesos a Florida o a Catalunya, on rebran assessorament sobre la manera d’aterrar en aquest mercat i suport per recerca de finançament entre d’altres.

 

Fort Lauderdale també destaca pel seu clúster en el sector nàutic, i és per aquest motiu que és en aquesta ciutat on Mataró cerca operadors interessats en la concessió de l’àrea de Refit & Repair per a grans eslores del Port de Mataró, ubicació que pot resultar atractiva per les empreses americanes del sector que actualment no disposen d’instal·lacions d’aquest tipus en l’arc mediterrani i que estan interessades en aprofitar la força del projecte Mataró Marítim, integrat en l’associació Maresme Marítim i dins l’estratègia de creixement del sector nàutic a la costa de Barcelona.

 

Per últim, ambdós municipis tenen interès en la col·laboració acadèmica entre les seves universitats per tal de dur a terme intercanvi tant de coneixements com d’estudiants i en l’oportunitat que significa per Mataró tenir un primer referent de ciutat agermanada als Estats Units i per Fort Lauderdale a Catalunya i a Espanya.

 

L’alcalde de Fort Lauderdale, Jack Seiler, a través de la Comissió de ‘Sister City’ que té a la seva ciutat, ha mostrat el seu interès en tirar endavant aquest agermanament durant el mes de juny de 2013, per la qual cosa se’l convidarà a Mataró per formalitzar aquest agermanament o bé s’establirà de mutu acord el mètode no presencial més adient per signar dit acord.