Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró se suma a les Jornades Europees del Patrimoni

Escoltar

Mataró se suma a les Jornades Europees del Patrimoni

Del 27 al 29 de setembre es podran veure visites teatralitzades a llocs emblemàtics de la ciutat



El Consell d'Europa va crear les Jornades Europees del Patrimoni l'any 1991 i Catalunya s’hi va adherir des de la primera edició. Ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals d'arreu d'Europa són els encarregats d'organitzar les activitats, totes elles gratuïtes, amb un clar objectiu: facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural, concebut com un bé comú tant a nivell local com a nivell europeu.


 

Sota el títol “Europa, patrimoni comú”, les Jornades van dedicades a la difusió dels monuments inventariats declarats béns culturals d’interès nacional. Mataró lluirà d’una manera especial alguns dels seus monuments emblemàtics com ara la Nau Gaudí, la vil·la romana de Torre Llauder, l’edifici del mercat del Rengle, el campanar i l’orgue de Santa Maria, el Conjunt dels Dolors, gestionat pel Museu Arxiu de Santa Maria, i l’edifici de la Presó, entre d’altres.

 

Les activitats a Mataró començaran aquest divendres, 27 de setembre, a les 19.30 h, a la Nau Gaudí, amb la conferència “L’eix Rogent-Gaudí-Puig i Cadafalch”, a càrrec de l’arquitecte i urbanista mataroní Agàpit Borràs. La xerrada s’emmarca dins els actes de celebració dels aniversaris de tres edificis de la ciutat: el mercat del Rengle (que fa 120 anys), la Nau Gaudí (130) i la Presó (150).

 

En aquests tres edificis es faran unes visites guiades especials pensades per a l’ocasió dissabte 28 de setembre. Es començarà a la Nau Gaudí amb una visita teatralitzada on un actor que interpretarà a Salvador Pagès, que va ser qui va encarregar a Antoni Gaudí el seu primer edifici, que farà descobrir al visitant la història de la Sociedad Cooperativa la Obrera Mataronense, de la qual fou gerent. Després, als volts de les 20.30 h, a l’edifici del mercat d’El Rengle, remodelat per Puig i Cadafalch, una visita guiada amb una performance explicarà la història de l’edifici amb el suport de l’escola de dansa de Heidi Consegal que contextualitzaran el moment històric de l’immoble en tres actes i tres balls. El programa s’acabarà a la Presó, obra d’Elies Rogent, amb una visita guiada sonoritzada, amb un seguit d’elements sonors que remetran als espectadors al que se sentia a l’edifici en el temps que va funcionar com a establiment carcerari..

 

La participació de Mataró a les Jornades Europees del Patrimoni es completa amb visites al clos arqueològic de Torre Llauder, a Ca l’Arenas, centre d’art del Museu de Mataró, una visita guiada a l’orgue i campanar de Santa Maria i al conjunt dels Dolors i amb rutes audioguiades pels indrets de més interès patrimonial de la Ciutat.

 

Programa d’actes

 

Divendres 27, a les 19.30 h a la Nau Gaudí (C. de la Cooperativa,47)

Conferència “L’eix Rogent-Gaudí-Puig i Cadafalch” a càrrec d’Agàpit Borràs

 

Dissabte 28, a les 12 h al Clos arqueològic de Torre Llauder (Av. de Lluís Companys, s/n)

Visita guiada a la vil·la romana de Torre Llauder

 

Dissabte 28, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h a la Basílica de Santa Maria (pl de Santa Maria, s/n)

Visita guiada a l’orgue i campanar de Santa Maria i jornada de portes obertes a la seccions del Museu Arxiu

 

Dissabte 28, a les 19 h a la Nau Gaudí (C. de la Cooperativa,47)

Visita teatralitzada a la Nau Gaudí

 

Dissabte 28, a les 20.30 h a la plaça Gran

Visita comentada i “performance” al Rengle

 

Dissabte 28, a les 21 h a la Muralla de la Presó,2

Visita comentada i sonoritzada a la Presó

 

Diumenge 29, a les 12 h a Ca l’Arenas (C. d’Argentona, 64)

Un tast de Ca l’Arenas

 

27 i 28 de 10 a 13 h i e 17 a 19 h i 29 de 10 a 13 h al casc urbà

Ruta àudio guiada patrimonial. Per visitar les empremtes dels romans, les restes de les muralles del segle XVI, carrers i places barroques de la ciutat, el conjunt barroc dels Dolors de la Basílica de Santa Maria, La Peixateria, la Casa Coll i Regàs, Casa Parera, La Beneficència i la Nau Gaudí