Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró tracta els arbres i vegetació de les zones verdes per combatre les plagues

Escoltar

Mataró tracta els arbres i vegetació de les zones verdes per combatre les plagues

S’utilitza lluita biològica amb insectes i productes químics innocus per a les persones

L’Ajuntament de Mataró ha començat els tractaments fitosanitaris a l’arbrat, zones verdes i forestals de la ciutat per fer front a les plagues i malalties que poden afectar a les espècies vegetals que hi ha al municipi.

 

Les plagues ataquen principalment durant la primavera i l’estiu quan les temperatures són més elevades i hi ha més humitat ambiental. Aquest any es preveu tractar entre un 70% i un 80% de la vegetació de la ciutat.

 

Els tipus de tractaments fitosanitars que es realitzen es poden considerar una lluita integrada, ja que s’utilitzen productes químics però també, des de fa 3 anys, es fan servir insectes com a depredadors de les plagues que ataquen els arbres.

 

Pel que fa als tractaments químics, consisteixen principalment a polvoritzar la copa dels arbres, les plantes arbustives i les gespes. Els productes que s’utilitzen són cada vegada més ecològics, a més de biodegradables, innocus per a les persones i els animals. Aquestes tasques es realitzen d’acord amb el Protocol d’Actuació en els Tractaments Fitosanitaris d’Ornamentals de l’Ajuntament i s’utilitzen exclusivament productes autoritzats per la Generalitat de Catalunya.

 

Quant a la lluita biològica amb insectes, l’Ajuntament va començar a aplicar-la de manera experimental fa 3 anys, inicialment només al centenar de til·lers de La Riera, penjant a les branques dels arbres blisters amb insectes depredadors i parasitaris. Aquest any el tractament s’amplia a altres espècies i punts de la ciutat i afectarà ja a més de 1.000 arbres.

 

Els treballs es perllongaran fins als mesos de setembre i octubre, quan s’ha de combatre la processionària del pi, i fins al novembre pel que fa a les palmeres, a causa de la plaga de l’escarabat morrut vermell. L’aplicació dels tractaments es fa majoritàriament en hores nocturnes, de les 22 h fins a la matinada, per no destorbar la circulació de vehicles i vianants.

 

Els tractaments fitosanitaris tenen un pressupost de 49.000 €, i són aplicats pels treballadors del Servei d’Espais Públics de l’Ajuntament i per l’empresa adjudicatària Ribas Fitosanitaris.