Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Consells de Protecció Civil per al públic assistent a la Festa al Cel i dispositiu de seguretat i mobilitat

Escoltar

Consells de Protecció Civil per al públic assistent a la Festa al Cel i dispositiu de seguretat i mobilitat

S’activarà de forma preventiva en ALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT

La gran concentració de persones (160.000 aprox.) prevista per seguir la Festa al Cel a Mataró (27 i 28 de setembre) suposa un esforç organitzatiu i de coordinació dels diversos agents implicats per garantir la seguretat i la resposta a qualsevol urgència, incident greu o emergència que es pugui produir tant a les platges, el Port i el passeig marítim de Mataró. Està previst que el públic assistent ocupi l’espai terrestre situat entre el Port i la riera de Sant Simó, preveient també l’ocupació de tot el passeig Marítim i de l’avinguda del Maresme i la N-II, llocs des dels quals observaran les exhibicions de vol de diverses aeronaus sobre el mar, davant de les platges i el passeig marítim del municipi de Mataró.

 

A petició de l’Ajuntament de Mataró, la Generalitat de Catalunya s’ha incorporat activament al dispositiu preventiu de seguretat per tal de reforçar la coordinació del desplegament dels serveis d’emergències i millorar la seva resposta en cas que sigui necessària.

 

 

Consells de Protecció Civil per al públic assistent

 

1. Abans i durant la celebració de l’esdeveniment

 

- Abans d’anar-hi estigueu atents a les informacions oficials que emetin les autoritats sobre l’esdeveniment, així com les que apareguin als mitjans de comunicació.

 

- És important que porteu roba còmoda i adequada a lloc on aneu. Protegiu-vos del sol, porteu gorra o barret i ulleres de sol. Tingueu en compte també que el calçat que porteu us protegeixi bé els peus, ja que és la part del cos on es produeixen la majoria de les ferides.

 

- Aneu-hi ben hidratats i porteu aigua en ampolles de plàstic.

 

- Tingueu localitzades les sortides d’emergència o les vies d’evacuació i estigueu atents a les indicacions del personal de seguretat.

 

- Si aneu acompanyats o en grup, acordeu un punt de referència on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu.

 

- Si aneu amb nens porteu-los a coll o de la mà. Estigueu pendents de la gent gran i de les persones amb impediments.

 

- Porteu la documentació a sobre. En el cas dels nens, gent gran i discapacitats psíquics prepareu una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte, i feu que la portin en un lloc visible per si es perden. Disposeu de polseres d’identificació als punts d’informació que trobareu al recinte de la Festa.

 

- Si teniu la sensació d'estar atrapats o sense sortida possible, busqueu una ubicació alternativa on pugueu localitzar una via d'evacuació.

 

- No pugeu a les baranes, reixes o d’altres elements inestables que puguin ser perillosos.

 

- Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat. No oblideu els vostres objectes personals.

 

- Els nens perduts es portaran als punts d’informació del recinte de la Festa.

 

2. En cas d’emergència

 

- Mantingueu la calma i estigueu atents a les indicacions dels serveis d’emergència.

 

- Dirigiu-vos a les sortides pels llocs indicats sense aturar-vos. En cap cas torneu enrere.

 

- Eviteu cridar, córrer o empènyer els altres, ja que podríeu provocar situacions molt perilloses per a la gran quantitat de persones que n’hi ha concentrades.

 

- Una vegada estigueu en una zona segura, si no trobeu alguna persona informeu-ne els serveis d’emergència.

 

- En cas d'emergència, si truqueu al 112 des d'un telèfon mòbil i no us dóna senyal, pot ser que les línies estiguin saturades: busqueu un telèfon fix per fer la trucada.

 

 

Dispositiu de Mobilitat

 

El dispositiu de mobilitat de la Festa al Cel preveu que dels 160.000 espectadors estimats per diumenge dia 28, uns 55.000 (36%) arribin en transport públic (tren o autobusos llançadora), uns 44.000 (28%) a peu o en bicicleta i uns 55.000 (36%) en vehicle privat. 

 

Per tal de donar cabuda a aquests desplaçaments es duran a terme actuacions en els diferents sistemes de transport:

 

Vehicle privat - Servei Català de Trànsit

 

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que la carretera N-II patirà restriccions en zona urbana i interurbana a l’altura de Mataró.

 

Dins de nucli urbà, i entre les 06.00 h del dissabte 27 i les 04.00 h del dilluns 29, es tallarà la N-II a l’altura del Port de Mataró així com l’avinguda del Port, el passeig Marítim i el passeig del Callao entre el carrer de Newton i la ronda de Miguel de Cervantes. Així mateix, entre les 00.00 h de diumenge i les 04.00 h del dilluns, també es restringirà l’N-II/avinguda del Maresme entre la Porta Laietana i la riera de Sant Simó.

 

Pel que fa a la zona interurbana, l’N-II es tallarà entre les 07.00 i les 22.00 h, en uns trams determinats i el trànsit es desviarà cap a la ronda de Mataró (C-32). En concret, els trams seran els següents:

 

- Carretera N-II: punt quilomètric 649+600 Accés Mataró Nord

Tall de l’accés a Mataró Nord per la rotonda Elisabet Cristina de Brunsvic a l’N-II, en sentit sud, punt quilomètric 649+600. Els vehicles en sentit sud seran desviats a la C-32/ronda de Mataró.

 

- Carretera N-II: punt quilomètric 643+400 Accés Mataró Centre

Tall de l’accés a Mataró Centre des de la carretera N-II, en sentit nord, al punt quilomètric 643+400. Els vehicles que accedeixin des de la rotonda de Cabrera a l’N-II en sentit nord només podran agafar l’accés als estacionaments de la zona comercial o l’accés a l’autopista C-32 en sentit Girona.

 

- Carretera N-II: punt quilomètric 644+000 riera d’Argentona

Abalisament del pas per la riera d’Argentona de la carretera N-II, al punt quilomètric 644+000. Els vehicles que accedeixin des de la rotonda del Rengle a la carretera N-II en sentit sud només podran agafar el carril dret, deixant el carril central pels vehicles que circulin en sentit nord. D’aquesta manera es podrà habilitar un carril per als vianants des de la rotonda de sortida de la zona d’estacionament fins a creuar la riera d’Argentona.

 

- Carretera N-II: punt quilomètric 644+500 rotonda del Rengle

Senyalització d’una zona a la rotonda del Rengle com a punt d’informació. Els vehicles que accedeixin a la rotonda del Regle disposaran d’una zona abalisada on seran informats per les patrulles dels Mossos d’Esquadra.

 

- Carretera C-31d: punt quilomètric 2 Porta Laietana (Laia l’Arquera)

Desviament del trànsit de la carretera C-31d cap a la carretera B-40. Els vehicles que surtin de l’autopista C-32 per la sortida 95 (Mataró Sud) i agafin la carretera C-31d no podran accedir a la Porta Laietana i se’ls desviarà per la sortida del punt quilomètric 2 cap a la carretera B-40.

 

Pel que fa els equips i senyalització, des del dimecres 24 de setembre l’SCT senyalitza els panells instal·lats a la B-20, C-31/C-32 en sentit nord, C-32 en sentit sud, i C-60/AP-7 en sentit Mataró amb un preavís informant sobre aquest esdeveniment als usuaris de la via. El mateix dia del tall, a més, s’avisarà de la incidència concreta a la via. Per tal de garantir una mobilitat segura i fluida, l’SCT activarà els equips de senyalització viària, per abalisar i senyalitzar l’N-II, així com l’helicòpter de vigilància i informació de trànsit, equipat amb un sistema de transmissió d’imatges a temps real. Tot plegat, estarà gestionat des del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT) en coordinació i comunicació amb el Centre de Coordinació Operativa (CECOR).

 

Transport per ferrocarril R1 RENFE

 

Amb l’objectiu de facilitar l’arribada de ciutadans a la capital del Maresme s’incrementa el servei de Rodalies des de Barcelona entre les 08.30 i les 11.30 hores i per tornar entre les 14.30 i les 20.00 hores (R1). En aquestes franges horàries es duplica l’oferta habitual i els viatgers disposaran de 8 trens a l’hora. Durant la resta de la jornada s’oferirà el servei habitual. A més, per evitar aglomeracions s’instal·laran unes carpes a l’exterior de l’estació de Mataró que s’habilitaran com a zona d’espera.

 

Bus Urbà

 

- Modificacions del servei per evitar l’N-II en el tram urbà.

- Reordenació d’itineraris de totes les línies de bus de la ciutat per habilitar llançadores des dels aparcaments (3 llançadores específiques i gratuïtes pels barris de Cerdanyola, Rocafonda i Via Europa fins a  l’Hospital de Mataró).

 

Vianants

 

- Conversió de carrers o voreres en passadissos de vianants en direcció mar-muntanya.

- Senyalització vertical especial cap als passos soterrats.

- Càlcul de la capacitat de pas dels passos soterrats.

 

Bicicletes

 

- Habilitació d’un espai per a bicicletes a l’aparcament de l’estació de Rodalies.

 

 

Dispositiu preventiu de seguretat

 

Pla d’Autoprotecció

 

El Pla d’Autoprotecció (PAU) de la Festa al Cel s’ha elaborat seguint les directrius establertes per Protecció Civil de la Generalitat en coordinació amb l’Ajuntament de Mataró i en compliment del Reglament per l’elaboració de Plans d’Autoprotecció. Aquest pla d’emergència de l’activitat coordina tots els mitjans interns de l’organització, analitzant els riscos, descrivint els mitjans disponibles, preveient les mesures d’autoprotecció i definint un pla d’actuació per fer front a possibles situacions d’emergència.

 

En quant a l’anàlisi de risc, el pla ha avaluat la suficiència de les condicions d’evacuació de la zona considerant els passos soterrats per sota la via del ferrocarril i ha fixat la mesura d’allunyament i desplaçament dels assistents com a principal mesura d’autoprotecció en cas d’emergència, considerant que s’han reservat espais lliures suficients per actuar com a pulmó de reserva.

 

En quant a l’operativa de resposta en cas d’emergència, el pla preveu els punts d’accés al públic assistent a la zona del passeig marítim pels 7 passos soterrats. Delimita les zones on es realitzaran les exhibicions, on es col·locarà el públic i on hi haurà els diferents dispositius preventius. També preveu les diferents zones d’aparcaments i amb una capacitat per 11.800 vehicles. Per a garantir la capacitat d’accés a la zona per part dels serveis d’emergència, el PAU determina les diferents rutes d’accés prioritàries.

 

Una de les mesures més importants establertes és el tall de la carretera N-II a la zona del front litoral de Mataró per facilitar la mobilitat dels serveis d’emergència, el flux dels passos per sota la vida del ferrocarril i per permetre que el públic se situï en aquesta zona per observar l’exhibició.

 

Com a mitjans propis de l’activitat el PAU contempla:

 

- Policia local

- Protecció Civil de l’Ajuntament de Mataró

- Mitjans sanitaris de Creu Roja, tan terrestres com aquàtics

- Mitjans de seguretat, vigilants repartits en diferents zones

- Voluntaris de diverses entitats

- Organitzadors i equip tècnic. 

 

Centre de Coordinació (CECOR)

 

En el marc del Pla de Protecció Civil de Catalunya, PROCICAT, que s’activarà en fase d’ALERTA durant l’esdeveniment, s’ha previst la configuració d’un centre de coordinació (CECOR) amb els principals organismes i cossos de seguretat implicats en la seguretat de l’esdeveniment.

 

El CECOR actua com a extensió del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT en el territori, i es desplegarà a l’interior de la Unitat Mòbil de Protecció Civil situada a l’espigó del Port de Mataró. La Unitat Mòbil de Protecció Civil pot rebre les imatges dels helicòpters de la Generalitat de Catalunya (Mossos d’Esquadra i Bombers) i també disposa d’una càmera d’alta resolució i zoom que permetrà en tot moment el seguiment de l’activitat i de les possibles situacions de risc greu o emergència.

 

El CECOR té com a objectiu garantir la coordinació en tot moment entre els organismes implicats i reduir els temps de resposta quan calgui intervenir en situació d’emergència greu, actuant sobretot en auxili dels serveis de seguretat i emergència previstos per l’organització en cas d’accident o emergència que depassi la seva capacitat de resposta.

 

Al CECOR estaran presents:

 

- Protecció Civil de la Generalitat

- Mossos d’Esquadra

- Bombers de la Generalitat

- SEM

- Policia Local de Mataró

- Protecció Civil de Mataró

- Creu Roja

- Renfe

- Adif

 

Aquest CECOR estarà en contacte permanent amb la direcció de l’acte, que alhora gestionarà les possibles incidències aèries i marítimes conjuntament amb tots els operatius que tindran desplegades embarcacions o aeronaus (inclòs també Protecció Civil de la Delegació de Govern de l'Estat a Catalunya). Participen del dispositiu marítim embarcacions de les unitats subaquàtiques de Mossos d’Esquadra i dels Bombers de la Generalitat que s’afegeixen a les unitats aquàtiques de Creu Roja, de la Guàrdia Civil i als equips de Salvament Marítim. A més, cal destacar que Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Guàrdia Civil i SEM disposaran els seus helicòpters a l’heliport dissenyat per l’activitat a la zona de l’aparcament al costat del Centre Natació Mataró. En especial, la presència de l’helicòpter medicalitzat del SEM permetrà el trasllat medicalitzat urgent fins a l’hospital de referència que es determini en el cas de les urgències més crítiques.

 

Als organismes anteriors cal afegir la coordinació amb el Servei Meteorològic de Catalunya i el meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme que realitzaran una predicció meteorològica específica per a la zona de Mataró i un seguiment detallat en temps real de qualsevol anomalia meteorològica que es pugui produir.

 

Els Bombers de la Generalitat habilitaran un dispositiu de prevenció amb dues embarcacions amb 6 submarinistes del Grup d’Actuacions Especials (GRAE), un camió amb 4 bombers i un helicòpter amb 2 rescatadors del GRAE. Diumenge, Bombers habilitarà un centre de comandament propi per coordinar la demanda de més efectius propis en cas d’una emergència. A banda d’això, recordar que en l’exhibició aèria, participen un parell d’avions de vigilància i atac amb capacitat per emmagatzemar 3.200 l d’aigua. Són avions que treballen per a extinció dels incendis forestals donant suport al personal de terra.

 

Per part de Mossos d’Esquadra, el dispositiu de seguretat ciutadana i mobilitat inclou la participació de 250 agents de les àrees bàsiques policials de la Regió Policial Metropolitana Nord, efectius de les Àrees Regionals de Recursos Operatius Metropolitana Nord, l’Àrea Regional de Trànsit, l’Àrea Central de Suport Operatiu, Unitats canina, subsòl, subaquàtica, Tèdax, Hèlix, Unitats d’Informació Sala Central de Comandament, Sala Regional de Comandament i ASTMET (Transport Metropolità).

 

En els mitjans públics de transport a la zona (tren) com a les zones on s’establirà el públic hi haurà un operatiu per facilitar els accessos i l’aparcament així com patrullatge preventiu per tal de garantir el normal desenvolupament de totes les activitats, vetllar per la seguretat dels visitants i el seus béns i prevenir la comissió de fets delictius.

 

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) disposarà de dues unitats d’actuació especial ORCA, d’unitats de suport vital bàsic i d’un helicòpter a punt per la realització de trasllats a centres hospitalaris.

 

Pel que fa a la Policia Local de Mataró, el dispositiu de seguretat i mobilitat estarà integrat dissabte per 117 efectius i diumenge per 160.