Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Centre de Valorització de Residus del Maresme estrena un cinema 4D per ‘viatjar’ dins de la planta de tractament

Escoltar

El Centre de Valorització de Residus del Maresme estrena un cinema 4D per ‘viatjar’ dins de la planta de tractament

L’innovador simulador transporta el públic amb moviments i altres sensacions pel recorregut que fan els residus

El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme estrena el proper dissabte, 31 de maig, una eina pedagògica innovadora que permetrà explicar millor quin és el circuit que segueixen els residus dins de les instal·lacions de tractament. Es tracta d’un simulador 4D, un cinema que mitjançant el visionat d’una pel·lícula 3D, cadires en moviment i altres sensacions fa que l’espectador experimenti el mateix viatge que fan els residus fins a ser valoritzats.

 

El film es projecta en 6 pantalles que cobreixen 180º, de manera que envolta els espectadors per davant i els laterals. El cinema disposa de 16 cadires individuals que tenen moviment en els 3 eixos físics per reproduir sensacions com la càrrega i descàrrega, o la caiguda dels residus a les cintes transportadores. A més s’utilitzaran efectes especials per recrear sensacions tèrmiques (calor, fred).

 

La projecció, que s’ha de visionar amb ulleres especials per a 3D, dura 11 minuts i descriu, amb un guió futurista, el recorregut que porta els residus per l’interior de la maquinària del Centre fins aconseguir el reciclatge i la valorització energètica. El títol de la pel·lícula és “Un viatge al·lucinant als residus” i està disponible en 3 idiomes.

 

Les cadires del cinema s’han dissenyat especialment per a aquesta atracció i disposen de cinturó individual per garantir la seguretat dels espectadors. Si es descorda un cinturó s’atura automàticament la pel·lícula i el moviment.

 

L’objectiu del simulador és fer entendre millor el circuit de funcionament del Centre que els visitants han vist prèviament a l’exterior. El cinema 4D està adreçat a visitants de qualsevol edat i s’utilitzarà sobretot en les visites als grups escolars.

 

 

Jornada de portes obertes

 

El simulador s’estrena dissabte en el marc d’una jornada de portes obertes al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, ubicat al carrer de la Teixidora, 83 de Mataró. La jornada s’emmarca en el projecte “Mataró, ciutat de valors”, que dedica el mes de maig al valor de la sostenibilitat.

 

Per poder visitar les instal·lacions de tractament i valorització dels residus, i viure l’experiència de provar el nou simulador, cal fer la inscripció prèvia al telèfon 93 741 10 30. S’habilitarà un servei d’autobusos que sortirà a les 10 h de la plaça de les Tereses per traslladar els visitants a la planta.

 

La visita tindrà una durada estimada de 3 hores en total. Inclourà un recorregut per les instal·lacions amb l’objectiu de conèixer els processos i tractaments que s’apliquen als diferents residus. Per finalitzar, els assistents podran provar el nou simulador.

 

 

El Centre i la innovació en l’educació ambiental

 

El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme està gestionat pel Consorci per al Tractament del Residus Sòlids Urbans del Maresme, una entitat administrativa constituïda per la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Maresme i 28 municipis de la comarca.

 

El Centre inclou diferents instal·lacions de tractament de residus: una planta de tractament de la fracció resta (aquells residus barrejats que encara contenen materials recuperables), una línia de tractament de residus voluminosos (sofàs, mobiliari, etc.), estacions de transferència de les diferents fraccions recollides selectivament (matèria orgànica, vidre, envasos i paper i cartró), i una incineradora que valoritza energèticament el rebuig. El Centre produeix 80 milions de kWh/any equivalents al consum elèctric domèstic de 80.000 persones. També participa en el subministrament energètic de la xarxa de distribució de calor “Tub verd” amb una part del vapor generat per la combustió dels residus.

 

A més, pretén ser un lloc pioner de conscienciació i aprenentatge gràcies a les activitats pedagògiques que s’hi desenvolupen. Així, el Centre disposa d’una Aula ambiental i aplica ara les innovacions tecnològiques que estan al seu abast per posar en marxa el nou simulador.