Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El diumenge 28 de setembre es tallarà l’N-II a Mataró i Renfe posarà 8 trens l’hora amb motiu de la Festa al Cel

Escoltar

El diumenge 28 de setembre es tallarà l’N-II a Mataró i Renfe posarà 8 trens l’hora amb motiu de la Festa al Cel

Es recomana aparcar a Mataró Parc i als polígons i fer servir el servei gratuït de Mataró Bus



Mataró prepara un dispositiu especial de mobilitat i seguretat per acollir el diumenge 28 de setembre la Festa al Cel, el festival aeri més important de l’Estat, que enguany es trasllada de Barcelona a les platges de la capital del Maresme.


 

La gran afluència de públic prevista per presenciar l’exhibició aèria central, que tindrà lloc entre les 11 i les 15 hores, obliga a establir un pla de mobilitat on estan implicats Policia Local, Mossos d’Esquadra, el Servei Catàla de Trànsit, Renfe i Mataró Bus.

 

L’organització recomana accedir a la ciutat en transport públic i a utilitzar els aparcaments especials habilitats per a l’ocasió, ja que la carretera N-II es tallarà al trànsit i hi haurà importants restriccions de circulació a la façana marítima per facilitar l’accés a peu a les platges.

 

 

Accessos per la carretera N-II i zona restringida

 

La carretera N-II /avinguda del Maresme es talla al trànsit entre les 00 h del diumenge 28 i fins a les 4 h del dilluns 29 de setembre, en el tram comprès entre Porta Laietana i la Riera de Sant Simó.

 

El diumenge 28 el tall és més important: entre les 7 i les 22 h i afecta des de la rotonda del Rengle fins a la rotonda d’Elisabet Cristina de Brunsvic (Antic Experience).

 

També és important saber que hi ha una zona restringida totalment al trànsit entre el Camí Ral i l’avinguda del Maresme, que està destinada a facilitar l’afluència de vianants a la zona de les platges i l’accessibilitat a través dels 7 passos subterranis. Només els taxis i els residents podran entrar i sortir-ne d’aquest àrea.

 


El Passeig Marítim quedarà tallat al trànsit a partir de les 6 h del dissabte 27 amb motiu del muntatge i organització. Un altre dels fets excepcionals és que, el diumenge 28, quedarà prohibit l’accés a la platja de Sant Simó per raons de seguretat.


 

 

Trens cada 7 minuts

 

Renfe reforça el servei i duplica l’oferta de trens que habitualment hi ha un diumenge. En concret, posa un tren cada 7 minuts, entre les 8.30 i les 11.30 hores, per facilitar l’arribada en tren des de la línia R1, i també entre les 14.30 i les 20 hores per fer possible una tornada esglaonada. Amb aquesta freqüència (8 trens/hora) Renfe ofereix unes 25.000 places addicionals als trens de l’R1 i, per tant, això representa una capacitat de transport d’unes 50.000 persones.

 

Per tal d’agilitzar l’adquisició dels bitllets, Renfe ha programat les màquines d’autovenda de manera que el primer títol de transport que aparegui sigui el bitllet d’anada i tornada fins a Mataró. A més, s’instal·laran unes carpes a l’exterior de l’estació que s’habilitaran com a zona d’espera. Per a més informació, els clients poden dirigir-se a les estacions o al telèfon 900 41 00 41 i als webs www.rodaliesdecatalunya.cat i www.renfe.com.

 

Els serveis interurbans de transport per carretera Sagalés i Empresa Casas reforçaran el seu servei en funció de la demanda.

 



Aparcaments especials

 

Aquells que es desplacin en vehicle privat tenen l’opció d’aparcar en alguna de les tres grans zones d’aparcament amb un total de 9.000 places gratuïtes que s’habiliten aquest dia al voltant de la ciutat:

 

- els aparcaments del centre comercial Mataró Parc (3.500 places en total)

- els aparcaments dels polígons Les Hortes del Camí Ral, el Rengle i Pla d’en Boet (2.650 places)

- l’aparcament excepcional situat sobre la calçada de l’N-II, entre la rotonda d’Elisabet Cristina de Brunsvic i Sant Simó (unes 700 places). A aquest aparcament només s’hi podrà accedir des de la rotonda d’Elisabet Cristina de Brunsvic

- l’aparcament del centre comercial Carrefour

 

També estan oberts aquest dia els 11 aparcaments de pagament que hi ha a la ciutat.

 

Està prohibit aparcar al Passeig Marítim i restringit l’accés a l’aparcament del Port, a excepció dels amarristes i clients de l’hotel Atenea Port Mataró que disposin de credencial. A més, l’aparcament de Renfe queda reservat a les persones amb mobilitat reduïda.

 

Les motocicletes i les bicicletes no poden circular aquest dia per la zona restringida ni el passeig Marítim, així que s’habilita una important zona d’estacionament per aquest tipus de vehicles a l’avinguda del Maresme, a tocar de la rotonda de la ronda Barceló i l’aparcament de Renfe.

 

Els vehicles que es retirin pel Servei Municipal de Retirada de Vehicles es traslladaran a l’espai de L’arquera.

 

 

Mataró Bus gratuït

 

Es modifica completament el servei de transport públic municipal Mataró Bus. Els autobusos urbans són gratuïts durant tota la jornada i el servei es transforma en tres línies amb busos llençaderes per facilitar l’accés a la zona de les platges. Les tres línies parteixen des del centre comercial Mataró Parc perquè els visitants que aparquin al centre comercial puguin arribar fins a la zona de les platges apropant-los a la part baixa de la ciutat.

 

 

Dispositiu de Seguretat

 

La Festa al Cel implica un important esforç de suport i coordinació dels diferents cossos de seguretat i protecció civil, tant aèria com terrestre i marítima. Per aquest motiu, existeix un ampli dispositiu de seguretat perquè l’espectacle es desenvolupi en condicions òptimes, que estableix tres Plans d’Autoprotecció ( PAU terrestre, aeri i marítim). El primer està destinat bàsicament a garantir que els espectadors poden gaudir de l’espectacle amb seguretat, el segon a garantir que l’exhibició és fa en òptimes condicions a l’espai aeri i el tercer està destinat a protegir la seguretat de les embarcacions que vulguin veure l’espectacle des del mar, per la qual cosa s’estableix un perímetre de seguretat de 1x 2 milles.



Concretament, el dia 28 hi haurà dos Centres de Control i Coordinació d’Emergències (CECOR) des d’on es dirigiran les operacions: CECOR Aeri i Marítim i el CECOR Terrestre.

 

En el CECOR Aeri i Marítim hi ha responsables de la Subdelegació del Govern de l’Estat a Catalunya, Capitania Marítima, Guardia Civil, Vigilancia Aduanera, SASEMAR, Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat, Protecció Civil de l'Ajuntament i Creu Roja.

 

En el CECOR Terrestre hi ha responsables de la Policia Local, Bombers de la Generalitat, Creu Roja, SEM, Mossos d'Esquadra, RENFE, ADIF, Protecció Civil de la Generalitat i Protecció Civil de l'Ajuntament.

 

Per poder desenvolupar els PAU l’Ajuntament ha hagut de fer algunes actuacions i prendre mesures excepcionals, com ara per exemple, reforçar la seguretat per blindar la línia de tren amb l’objectiu d’impedir que la gent pugui travessar les vies. Per aquest motiu, es col·loquen 4 quilòmetres de tanques suplementàries a banda i banda de les vies.

 

En cas d’emergència, s’avisarà als assistents a través de la megafonia per la qual s’anirà retransmetent la Festa al Cel i s’utilitzaran els mitjans de comunicació oficial: www.festaalcel.com, @festaalcel, mataro.cat i @mataro.cat i també a través dels canals oficials de les diferents institucions implicades.

 

 

Consells de seguretat

 

L’organització difon quatre consells bàsics de seguretat per als assistents a l’espectacle:

 

- Poseu-vos ulleres de sol i crema de protecció solar

- Utilitzeu les papereres i els lavabos

- Poseu polseres als nens amb el telèfon, les podeu trobar als punts d'informació

- Per emergències truqueu al 112.