Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova atorgar la Medalla de la Ciutat a la UGT

Escoltar

El Ple aprova atorgar la Medalla de la Ciutat a la UGT

L’organització sindical es va gestar a Mataró

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir atorgar a la UGT a Mataró la Medalla de la Ciutat. El reconeixement es fa amb motiu del 125 aniversari de l’organització sindical, que es va gestar a la ciutat un any abans de la seva fundació.

 

L’alcalde, Joan Mora, va proposar el passat octubre, durant la presentació del llibre d’UGT “El fil roig”, que la Medalla de la Ciutat fos concedida al sindicat. El Ple va acordar el 7 de novembre iniciar l’expedient administratiu, segons estableix el Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament a Mataró, que ha prosperat sense que se n’hagi presentat cap al·legació.

 

L’expedient destaca que la UGT ha liderat des de la seva fundació la conquesta de drets per als treballadors i treballadores, així com el gran component social que el sindicat ha tingut a la ciutat amb el fet diferencial de La Casa del Poble, que va esdevenir espai popular de trobada. Així mateix, la UGT ha participat i participa de forma activa als diferents àmbits de Mataró mediant en conflictes, col·laborant amb el teixit social i econòmic, aportant propostes, iniciatives i opinions.

 

 

Mataró, embrió de la UGT

 

L’estiu del 1887, el Centre Obrer de Mataró, on s’integraven diferents societats obreres vinculades als socialistes de la ciutat i als seus simpatitzants, va proposar convocar un “congrés nacional de totes les classes treballadores”. La proposta es va concretar mesos més tard en una reunió de representants d’arreu d’Espanya en el número 29 del carrer Tallers de Barcelona. La reunió tenia per objectiu constituir una federació que unifiqués els esforços de les societats obreres espanyoles per fer front a la crisi econòmica d’aleshores.

 

El 12 d’agost del 1888 es va celebrar el congrés proposat en el qual es va prendre la decisió de fundar la Unió General de Treballadors (UGT), un nou sindicat que naixia sota l’orientació de l’ideari socialista.