Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova l’avantprojecte de la Casa de la Cultura Popular de Mataró

Escoltar

El Ple aprova l’avantprojecte de la Casa de la Cultura Popular de Mataró

La nau catalogada de Can Fàbregas i de Caralt es reconstruirà per allotjar els gegants i altres figures de la ciutat



El Ple municipal va aprovar ahir l’avantprojecte de la Casa de la Cultura Popular de Mataró, que s’ubicarà a la nau catalogada de Can Fàbregas i de Caralt quan aquest edifici, que va ser desmuntat de la seva ubicació original i està emmagatzemat, sigui reconstruït a la cantonada dels carrers de Miquel Biada i de Tetuan. El dictamen va progressar amb els vots a favor de CiU i la CUP, les abstencions de PSC, PPC i PP, ICV i en contra de PxC i el regidor no adscrit.


 

L’avantprojecte té per objecte establir les directrius tècniques per a la construcció de l’equipament, que es destinarà a exposició, divulgació, promoció i creixement del patrimoni cultural de la ciutat, en especial les comparses i elements del Seguici de Les Santes (gegants, nans, bestiari), Festa Major de Mataró.

 

Es preveu destinar a la Casa de la Cultura Popular de Mataró la nau principal de l’antiga farinera del segle XIX, un cop reconstruïda i rehabilitada, a la qual s’afegiran una nova edificació de planta baixa i el nucli general d’accessos situat a l’exterior de la nau. Les dues noves edificacions seran volums d’arquitectura actual i lleugera, amb tancaments vidriats i perfils metàl·lics que contrastaran amb l’estructura massissa de la fàbrica. L’existència de lluernaris en el punt de trobada dels edificis garantirà l’entrada de llum natural.

 

La superfície útil de l’equipament és de 1.051 m². Es preveuen tres accessos: el principal, a la façana de la nova edificació (que quedarà enretirada respecte a la façana de la nau reconstruïda); un de més representatiu que permetrà accedir a la planta baixa de la nau; i un tercer accés al carrer de Tetuan per al personal del centre i l’entrada de material. L’avantprojecte contempla la possibilitat d’utilitzar de manera independent les diferents plantes i espais.

 

A la planta baixa de la nau hi haurà tres espais rectangulars de 51, 125 i 80 m². Està previst ubicar-hi els gegants i altres figures que formen part del Seguici de Les Santes i, als espais sobrants, s’hi podrà donar un altre ús cultural (exposicions, xerrades, etc.). També hi haurà un vestíbul, un bar (74 m²), es preveu una zona de venda de marxandatge, lavabos, magatzem i un taller de conservació de les figures.

 

La primera planta també tindrà tres espais rectangulars. S’utilitzaran com a buc d’assaigs insonoritzat (84 m²), sala de reunions (57 m² amb possibilitat de fer dos espais independents), i en l’espai central hi podrà haver un despatx, arxiu, zona de serveis i magatzems en funció de les necessitats.

 

A la planta segona hi haurà una sala d’actes insonoritzada (165 m²), amb lavabos, camerino i magatzem. Tindrà accés a la coberta plana que està al seu nivell. Es construirà un altell per ubicar-hi la maquinària d’aire condicionat.

 

La xemeneia i edicles de Can Fàbregas també es reconstruiran i quedaran integrats dins del nou complex cultural.

 

Les obres de reconstrucció de Can Fàbregas i de Caralt, de construcció dels nous volums i d’urbanització de l’espai públic exterior tenen una valoració aproximada de 2.600.000 € (IVA inclòs), que està previst finançar amb l’aportació per a recuperació del patrimoni cultural que farà El Corte Inglés per implantar-se a la ciutat.  

 

El Ple de març de 2013 va declarar d’interès social per a la ciutat destinar l’antiga farinera del segle XIX Can Fàbregas i de Caralt a equipament municipal, i en concret a acollir la Casa de la Cultura Popular de Mataró.