Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament obté la Menció Infoparticipa per la qualitat i la transparència del web mataro.cat

Escoltar

L’Ajuntament obté la Menció Infoparticipa per la qualitat i la transparència del web mataro.cat

Mataró assoleix molt bona puntuació, acomplint un 92,68 % dels criteris amb els quals s’avaluen les webs dels ajuntaments



L’alcalde de Mataró, Joan Mora, va recollir ahir de mans de la vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega, i del rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ferran Sancho, la Menció Infoparticipa, un guardó a la qualitat i transparència de la comunicació pública local per la web www.mataro.cat. L’acte de lliurament dels reconeixements va tenir lloc a les 18 hores al Palau de Pedralbes.


 

La web de l’Ajuntament de Mataró assoleix el 92,68 % dels 41 criteris establerts pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB, que des del 2012 elabora un Mapa de Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local a Catalunya on s’avalua la informació que ofereixen les 947 webs municipals. Els resultats globals i en detall són consultables al web http://mapainfopublica.com.

 

En paral·lel a aquest projecte, la mateixa universitat va promoure la creació d’uns guardons que certifiquessin el nivell de transparència dels ajuntaments. En aquest sentit, es van establir tres tipus de distinció: el Segell, la Menció i el Reconeixement Infoparticipa. Els criteris per a l’obtenció d’un o altre guardó són 41, que s’avaluen de forma periòdica en el Mapa Infoparticipa. A més, es defineixen les puntuacions a obtenir per assolir els diferents guardons segons nombre d’habitants i es fixen 22 dels 41 criteris globals com a preferents i d’obligat compliment si s’opta al Segell, que és la màxima distinció.

 

Entre els 41 criteris globals avaluats hi trobem:

 

- La informació que es dóna sobre els representants polítics, tant del Govern com de l’oposició.

- Informació sobre els recursos col·lectius (publicació dels pressupostos, ordenances, actes el Ple, retribucions de càrrecs electes, etc..).

- La forma en què es difon aquesta informació sobre els recursos col·lectius (publicació de notícies al web, acords del Ple, informació sobre contractacions, etc).

- Les eines de participació ciutadana ( possibilitat que els ciutadans de comunicar queixes i incidències, accés a xarxes socials, seguiment del Programa d’Actuació Municipal, etc..).



Mataró ha estat avaluat en el grup d’ajuntaments de més de 100.000 habitants, als quals se’ls requereix un major grau d’exigència que a les altres tres categories en què s’han classificat els 947 webs dels ajuntaments catalans. Per a obtenir el Segell era necessari assolir un 95 % i acomplir els 22 criteris preferents.

 

La web de l’Ajuntament ha realitzat una evolució molt favorable des que el Laboratori de Comunicació Pública va començar a avaluar les webs dels ajuntaments ara fa gairebé dos anys. En la primera medició, Mataró va obtenir un 78% i en la segona 90,24 %. El resultat de la tercera i darrera medició, que és la que ha servit ara per a la obtenció del guardó Infoparticipa, ha estat de 92,68 %, fet que demostra una evolució favorable orientada a assolir l’excel·lència en aquest àmbit.