Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde inaugura una exposició sobre Mataró durant el 1714 i la Guerra de Successió

Escoltar

L’alcalde inaugura una exposició sobre Mataró durant el 1714 i la Guerra de Successió

La mostra forma part del programa d’actes de commemoració del Tricentenari i de l’Onze de SetembreL’alcalde, Joan Mora, ha inaugurat avui l’exposició “Mataró 1714. Entre dos mars i dues corones”, una reflexió col·lectiva entorn a la Guerra de Successió i les seves conseqüències a Mataró. L’acte ha començat a les 19 h al Museu de Mataró i ha finalitzat a l’Ateneu de la Fundació Iluro, els dos espais on es pot veure la mostra.


 

L’exposició “Mataró 1714. Entre dos mars i dues corones”, comissariada per Joan Giménez, pretén facilitar una comprensió global del conflicte a través de diferents elements i objectes propis de la col·lecció del Museu i també de préstecs, que ajuden a comprendre com va viure la ciutat de Mataró aquest moment històric. La mostra està produïda pel Museu de Mataró, compta amb la col·laboració de la Fundació Iluro i forma part dels actes de commemoració del Tricentenari i del programa d’actes de l’Onze de Setembre.

 

El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, ha donat inici a la inauguració per cedir tot seguit la paraula a Giménez. El comissari de l’exposició i de la commemoració del Tricentenari a Mataró ha relatat la trobada que van tenir el 1708 en una casa de La Riera de Mataró Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel i el rei Carles III de Catalunya- Aragó i el que va succeir després així com les circumstàncies que van portar a la Guerra de Successió.

 

L’alcalde ha clos els parlaments de la inauguració recordant com era Mataró en aquella època, la seva projecció comercial i n’ha destacat la voluntat emprenedora dels mataronins d’aquells temps, voluntat que encara perdura. Mora també ha destacat que la col·laboració públicoprivada ha fet possible aquesta exposició.

 

Després dels parlaments, s’ha representat un tastet de l’obra “Carles & Belisa. Mataró rep una reina”, dirigida per Pere Anglas i amb música de Joan Vallcorba. La peça és un retaule musical que fa un recorregut pels esdeveniments més significatius a l’entorn del 25 de juliol de 1708, en plena Guerra de Successió, quan Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel desembarca a Mataró, on hi passa cinc dies abans de casar-se amb el rei Carles III a Barcelona. L’obra teatral es podrà veure els dies 13, 14, 20 i 21 de setembre a les 18 h i 19 h al Museu de Mataró, l’entrada és lliure.

 

Tot seguit, en cercavila la comitiva s’ha dirigit cap a l’Ateneu de la Fundació Iluro, on s’ha pogut visitar la segona part de l’exposició “Mataró 1714. Entre dos mars i dues corones”.

 

 

Una mostra en dos espais

 

 “Mataró 1714. Entre dos mars i dues corones” es divideix en cinc àmbits temàtics repartits en les dues seus. El recorregut per tots aquests àmbits presenta una visió àmplia de l’evolució de Mataró a cavall dels segles XVII i XVIII, focalitzant l’atenció en el paper que va desenvolupar la ciutat en la Guerra de Successió i oferint les claus interpretatives per a la seva comprensió. S’analitza també l’impacte que va tenir la fi del conflicte sobre la societat mataronina. Els cinc àmbits tractats són: El Mataró dels Àustries, La Guerra de Successió (que es podran veure a la Fundació Iluro); El Mataró de la Guerra, Conseqüències de la Guerra i el Naixement del Mataró Contemporani (a Can Serra). D’aquesta manera a través de les diferents peces exposades es podrà conèixer la històrica arribada a la ciutat d’Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel abans de convertir-se en arxiduquessa, elements relacionats amb la Guerra de Successió (armes, gravats i documents històrics), com es van viure a Mataró aquells anys convulsos, com era la ciutat i com va afectar el Decret de Nova Planta i també es podrà descobrir que Mataró va a ser una ciutat capdavantera a mitjan segle XVIII mostrant el que es produïa i s’enviava a Amèrica en aquells temps.Aquesta exposició, que es podrà veure fins l’1 de març del 2015, s’ha fet amb bona part del fons del Museu de Mataró, així com amb el préstec de particulars i també del Museu d’Arenys de Mar, Museu de l’Estampació de Premià de Mar, Museu d’Història de Sabadell, Museu Marítim de Barcelona, Vinseum. Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, l’Arxiu Municipal de Mataró i la Biblioteca Popular Fundació Iluro. També s’ha comptat amb la col·laboració d’altres arxius i museus per il·lustrar els diferents àmbits de la mostra i de la publicació.

 

 

Programa d’activitats relacionats amb l’exposició

 

Dissabte, 6 de setembre

 

. Ruta Mataró 1714

Punt de trobada: plaça de Santa Maria (davant la portalada de la Capella del Sagrament), 18 h

 

. Exposició “Mataró 1714. Entre dos mars i deus corones”

Can Serra. Museu de Mataró i Ateneu de la Fundació Iluro

Inauguració: plaça de l’Ajuntament, a les 19 h

 

Diumenge, 7 de setembre

 

. Espectacle de dansa: La Xacona i el Rigodó ara fan el Ball Rodóde la Companyia Xuriach

Lloc: plaça de l’Ajuntament, a les 19 h

 

Dimarts, 9 de setembre

 

. Tertúlia literària de “Víctus” d’Albert Sánchez Piñol, moderada per Cristina Valls

Lloc: biblioteca Antoni Comas (carrer d’Enric Prat de la Riba, 110), a les 19 h

 

 Dimecres, 10 de setembre

 

. Conte: “Maleta catalana”, a càrrec de Gisela Llimona

Lloc: biblioteca Antoni Comas (carrer d’Enric Prat de la Riba, 110), a les 18 h

 

. Tertúlia: “1714, digues la teva”, a càrrec de Joan Giménez, Xavier Amat i Joan Safont

Lloc: Racó del Casal-Aliança (carrer Bonaire, 15), a les 19.30 hDissabte, 13 de setembre

 

. Teatre: “Carles & Belisa, Mataró rep una reina”, de Pere Anglas i música de Joan Vallcorba

Lloc: Museu de Mataró-Can Serra (El Carreró, 17. Sala Noble), a les 18 h i a les 19 h

 

Diumenge, 14 de setembre

 

. Teatre: “Carles & Belisa, Mataró rep una reina”, de Pere Anglas i música de Joan Vallcorba

Lloc: Museu de Mataró-Can Serra (El Carreró, 17. Sala Noble), a les 18 h i a les 19 h

 

Dissabte, 20 de setembre

 

. Teatre: “Carles & Belisa, Mataró rep una reina”, de Pere Anglas i música de Joan Vallcorba

Lloc: Museu de Mataró-Can Serra (El Carreró, 17. Sala Noble), a les 18 h i a les 19 h

 

Diumenge, 21 de setembre

 

. Teatre: “Carles & Belisa, Mataró rep una reina”, de Pere Anglas i música de Joan Vallcorba

Lloc: Museu de Mataró-Can Serra (El Carreró, 17. Sala Noble), a les 18 h i a les 19 h

 

Dimecres, 24 de setembre

 

. Presentació del catàleg:Mataró 1714. Entre dos mars i deus corones”, a càrrec de Joan Giménez

Lloc: Sala d’actes de la Fundació Iluro (carrer de Santa Teresa, 61), a les 19.30 h

 

Dijous, 25 de setembre

 

. Cicle de conferències 1714 i la Guerra de Successió: “Catalunya i la Guerra de Successió” a càrrec del Dr. Agustí Alcoberro i Pericay, professor del Departament d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona.

Organitza: Amics de la Ciutat de Mataró

Lloc: Sala d’actes de la Fundació Iluro (carrer de Santa Teresa, 61), a les 20 h

 

Dissabte, 27 de setembre

 

. Ruta Mataró 1714

Punt de trobada: plaça de Santa Maria (davant la portalada de la Capella del Sagrament), a les 18 h.