Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró presenta el primer llibre sobre la nau Gaudí

Escoltar

Mataró presenta el primer llibre sobre la nau Gaudí

El tancament de les celebracions de l’any “Gaudí Mataró 130” ha tingut com a fita especial la presentació de la primera monografia de la Nau Gaudí de Mataró, “km 0” de l’obra gaudiniana, un edifici construït el 1883 per encàrrec de la Sociedad Cooperativa la Obrera Mataronense i que va allotjar una nau de blanqueig de cotó. La guia ha estat elaborada pel crític i historiador de l’art especialitzat en Gaudí, Daniel Giralt-Miracle, qui ha estat també comissari de les activitats del “Gaudí 130” organitzades per l’Ajuntament de Mataró, amb el suport de la Fundació “la Caixa” i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


 

Fa tot just un any, la Nau Gaudí va ser la seu de la signatura de la “Declaració de Mataró”, el primer manifest en defensa de la conservació i el manteniment del llegat gaudinià, que va reunir per primera vegada als seus principals representants i els va comprometre a treballar conjuntament i coordinada en la difusió del seu patrimoni artístic i arquitectònic. L’acte va ser el tret de sortida de l’Any “Gaudí Mataró 130”.

 

El tancament d’aquest any d’activitats se celebra ara amb l’edició d’“El Primer Gaudí. La Nau de Mataró”, la primera guia sobre la Nau, editada en català, castellà i anglès per Triangle Postals i que es posarà a la venda al preu de 9 €. Al llarg de gairebé 100 pàgines, Daniel Giralt-Miracle repassa la història d’aquest edifici singular: des dels seus orígens i el seu ús industrial inicial com a seu d’una nau de blanqueig, passant per la seva redescoberta, quan després d’haver estat abandonat durant molts anys, l’Ajuntament de Mataró va encarregar a l’arquitecte mataroní Manel Brullet la seva recuperació, que es va presentar al públic el 2008. El llibre també analitza les aportacions de Gaudí a la cooperativa i l’aplicació -per primera vegada-, del que serà un element determinant en la seva arquitectura posterior, tant en els edificis civils com en els religiosos: l’arc parabòlic.

 

La monografia no s’oblida d’altres aspectes, i dedica un apartat a la vinculació personal d’Antoni Gaudí amb la ciutat de Mataró mitjançant el que seria el primer, i únic amor conegut de la seva vida, la mataronina Pepeta Moreu; i inclou un destacable capítol a la bibliografia de referència sobre l’edifici. Tot aquest contingut, va acompanyat d’una col·lecció de fotografies antigues i de l’època, i de reproduccions de plànols de l’Arxiu Municipal de Mataró. L’editorial Triangle Postals és la mateixa que ha editat guies d’altres edificis de l’arquitecte com la Casa Batlló o La Pedrera.

 

L’acte de cloenda de les celebracions “Gaudí Mataró 130” ha constat -a més de la presentació de la guia, a càrrec del seu autor, Daniel Giralt Miracle i d’una introducció per part de Lluís Comeron, degà del Col·legi d’Arquitectes de Barcelona- de l’actuació del pianista Adolf Pla sota el nom “El So de la Llum. Mompou & Gaudí”, que ha anat acompanyada d’un audiovisual. Pla, especialista en l’obra de Frederic Mompou, ha presentat bona part d’aquest repertori en una vintena de països, tant en programes monogràfics com amb altres compositors.

 

 

L’Any “Gaudí Mataró 130” i la Declaració de Mataró

 

L’Any “Gaudí Mataró 130” ha desenvolupat tot un seguit d’activitats, entre les quals han destacat visites especialitzades a la Nau; conferències i seminaris; tallers adreçats als alumnes d’escoles i instituts i molt especialment, l’exposició fotogràfica presentada al juny d’enguany a la mateixa Nau titulada “Gaudí ahir i avui. Dues lectures: Joaquim Gomis i Ramon Manent”. L’exposició va confrontar el treball de dos fotògrafs que van analitzar a fons l’obra de l’arquitecte.

 

D’altra banda, la Nau Gaudí de Mataró va ser el lloc escollit per a la signatura, el 23 de novembre de 2013, de la "Declaració de Mataró", la manifestació en defensa de la conservació, el manteniment i la difusió del llegat gaudinià.

 

 

Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró

 

La Nau Gaudí és actualment la seu de les exposicions de la Col·lecció Bassat, un dels fons més representatius del que ha estat l’art català de la segona meitat del segle XX. L’esperit de la Col·lecció és contribuir, mitjançant la seva exposició, a l’explicació de la successió de circumstàncies i fets que han propiciat l’art dels nostres temps.

 

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat, està presidit per l’alcalde de Mataró, Joan Mora, i es va constituir el mes de juny de 2010 amb l’objectiu de contribuir a la conservació del patrimoni col·lectiu i la divulgació del coneixement que aquest patrimoni representa pel que fa a uns artistes, a uns corrents, a un territori i a uns períodes determinats.