Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró recupera el Pati del Cafè Nou com a espai ciutadà

Escoltar

Mataró recupera el Pati del Cafè Nou com a espai ciutadà

L’obertura d’un passatge circular fa accessible l’àmbit tant des de la Muralla de la Presó com des de La Riera

L’Ajuntament ultima aquesta setmana els darrers detalls de les obres d’urbanització del Pati del Cafè Nou, que dissabte 26 permetran reobrir al públic aquest cèntric espai públic.

 

La reordenació de la zona verda farà realitat l’antic anhel de recuperar l’espai com a zona d’esbarjo i per programar-hi activitats ciutadanes. Els treballs d’urbanització s’han realitzat d’acord amb el conveni de col·laboració signat al 2012 entre l’Ajuntament, el Patronat Sagrada Família, el Centre Catòlic i la Unió de Cooperadors, i que tenia com a objectiu obrir l’espai per a gaudi dels ciutadans.

 

Mitjançant el conveni, el Patronat Sagrada Família-Centre Catòlic cedia la finca a l’Ajuntament com a titular registral de la mateixa. El disseny del nou espai ha estat consensuat amb les entitats que van signar l’acord. A banda de l’ús general de la ciutadania, l’Ajuntament autoritzarà la realització d’activitats específiques (actuacions, concerts...).

 

El Pati del Cafè Nou està situat a la cantonada entre la Muralla de la Presó i la Riera. L’àmbit es divideix en dues plataformes que entre elles tenen un desnivell d’1,20 m: la terrassa del Cafè Nou (150 m²), amb accés directe des d’aquest edifici, i la resta de l’espai, que fins ara tenia un accés exclusivament amb escales per la Muralla de la Presó (850 m²).

 

Les obres, que van començar al novembre, han afectat a una superfície total de 2.350 m². S’ha obert un passatge pavimentat a un sol nivell a l’entorn de l’edifici de la Presó per donar accés a l’espai i comunicar la Riera i la Muralla de la Presó. El desnivell amb la terrassa del Cafè Nou queda salvat amb un mur de contenció circular paral·lel a la Presó. L’espai central del Pati queda configurat com una zona tova de sauló. S’ha instal·lat nou enllumenat, les parets perimetrals s’han pintat i s’ha restituït la pantalla de l’antic cinematògraf. També s’ha construït un escenari de 7 x 5 m sota la pantalla.

 

A la part baixa del Pati, a tocar de la Muralla de la Presó, s’ha fet un parterre enjardinat. L’entrada des de la Muralla de la Presó s’ha millorat i s’ha fet accessible, i també s’ha ampliat la vorera d’aquest carrer. Tant l’accés al Pati del Cafè Nou com al nou passatge quedaran tancats a la nit.

 

Els treballs es van adjudicar a l’empresa Constraula per un import de 180.320 € (IVA inclòs). La inversió es finança amb una subvenció de la Diputació de Barcelona mitjançant el Pla de Concertació de la Xarxa de Governs Locals (2012-2015).

 

 

Primers actes ciutadans

 

Amb motiu de l’obertura del Pati del Cafè Nou s’han programat diferents actes inclosos dins del programa de Sant Jordi.

 

Així, dissabte 26 a les 18 h tindrà lloc un espectacle de clown a càrrec de Marcel Gros. Tot seguit hi haurà la presentació del personatge protagonista de la campanya Mataró, ciutat de valors, i a les 19 h s’ha programat una ballada de sardanes amb la Cobla Iluro. Aquesta actes estan organitzats per l’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració de l’Agrupació Sardanista Santa Anna.

 

Diumenge 27 també hi tindran lloc diferents activitats. A les 11.30 h començarà el Correconte del Drac i el Dragalió, una cercavila de les dues figures festives que sortiran des de l’Ajuntament per visitar el Pati del Cafè Nou. I de 12 h a 14 h el pati serà l’escenari del XXXVIII Llibre gegant de contes, un nou capítol del llibre escrit per ciutadans i il·lustrat per artistes de la ciutat. Els actes són organitzats, respectivament, per la Colla del Drac i el Dragalió de Mataró i l’Ajuntament de Mataró, i per la comissió ciutadana que promou el Llibre gegant.