Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró se suma als actes de commemoració del centenari de la mort de l’escriptor Frederic Mistral

Escoltar

Mataró se suma als actes de commemoració del centenari de la mort de l’escriptor Frederic Mistral

Avui ha tingut lloc una ofrena floral en homenatge al poeta, primer Premi Nobel en llengua occitana



El primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, Joaquim Fernàndez, i diferents membres d’entitats mataronines han participat aquest matí en una ofrena floral en homenatge a Frederic Mistral, escriptor occità que va ser Premi Nobel de Literatura (1904) i del qual enguany se celebra el centenari de la seva mort. Mataró se suma als actes de commemoració de l’Any Mistral, que se celebren a diferents punts de Catalunya, així com també a la Provença.


L’acte ha començat amb la interpretació del “Coupo Santo”, himne de la Provença i escrit en part per Frederic Mistral, a càrrec del músic mataroní Pau Benítez. Posteriorment, el regidor de Cultura i dues de les entitats que participen en l’organització dels actes de l’Any Frederic Mistral (el Grup d’Història del Casal i Òmnium Cultural Mataró-Maresme) han fet l’ofrena floral a la ronda que porta el nom de l’escriptor. També han participat a l’acte Núria Bayó, del Cercle d’Agermanament Occitano Català, i Xavier Moral, responsable d’afers occitans a la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat.

 

Frederic Mistral (Malhana, Provença, 8 de setembre de 1830 - 25 de març de 1914) va ser un dels escriptors occitans més importants per la renaixença de la llengua occitana al segle XIX. Va ser Mistral qui va fundar el Felibritge, moviment que va situar la literatura en llengua d'oc al capdavant de les llengües minoritàries d'Europa. El poeta provençal va rebre el 1904 el Premi Nobel de Literatura.

 



Jornades internacionals Frederic Mistral

 

Del 8 al 16 de maig se celebren les Jornades Internacionals Frederic Mistral, Mataró i Catalunya, un seguit d’activitats en diferents punts de la ciutat entre les quals hi haurà conferències, mostres bibliogràfiques i una trobada poètica occitano-catalana.

 

Organitzen les activitats el Grup d’Història del Casal (Mataró) i CAOC, amb la col·laboració de l’Ajuntament Mataró, l’Associació de Relataries en Català (ARC), la Biblioteca Fundació Iluro, la Biblioteca Pompeu Fabra, el Centre de Normalització Lingüística del Maresme, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i Òmnium Cultural Mataró-Maresme amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró. 

 

 

Programa d’actes

 

­          8 maig | 21.00 a 22.00 h | Tertúlia en el programa El racó a Mataró Ràdio (89.3 fm)

­           9 maig | 18.00 h | Biblioteca Fundació Iluro (pl. l’Ajuntament). Inauguració de la mostra bibliogràfica del fons antic Mistral i Mataró.

­           9 maig | 19.00 h | Can Palauet (c. d’En Palau). Conferència inaugural a càrrec de l’occitanista Mn. Jòrdi Passerat, majoral del Felibritge i membre de l'Acadèmia dels Jòcs Florals de Tolosa. 

­           10 maig | 19.00 h | El Racó (c/ Bonaire, 25). Projecció del documental en occità Frédéric Mistral d’Alain Glasberg (2004) i col·loqui-tertúlia.

­           11 maig | 11.30 h | Font del Primer de Maig de Mataró. Fontada. Trobada poètica occitano-catalana (poemes, discursos, animació musical i esmorzar per tothom).

­           15 maig | 19 h | Biblioteca Pompeu Fabra (Plaça Occitània). Conferència a càrrec del professor Jaume Figueras i Trull, occitanista especialista en la recepció de l’obra mistralenca i el Felibritge a Catalunya.

­          16 maig | 19 h | Biblioteca Pompeu Fabra (pl. Occitània). Conferència a càrrec de Jaume Vellvehí, especialista en la traducció inèdita de Mireia i del nucli intel·lectual de Mataró.