Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més d’un centenar de persones assisteixen a la presentació dels actes de commemoració del Tricentenari a Mataró

Escoltar

Més d’un centenar de persones assisteixen a la presentació dels actes de commemoració del Tricentenari a Mataró

Miquel Calçada, comissari de la celebració a Catalunya, apadrina la presentació dels actes organitzats a Mataró, comissariats per l’historiador Joan Giménez



El periodista Miquel Calçada i Olivella ha protagonitzat aquesta tarda al Saló de Sessions de l’Ajuntament l’acte institucional amb què s’inicia a Mataró la commemoració del Tricentenari (1714-2014).




Miquel Calçada (Sabadell, 1965) és el comissari a Catalunya dels actes organitzats amb motiu del 300 aniversari de l’11 de setembre de 1714, moment en el qual es va produir la rendició de Barcelona davant les tropes borbòniques. La data va representar l’inici d’una nova etapa històrica amb els Decrets de Nova Planta promulgats per Felip V, que van suposar per a Catalunya una gran pèrdua del control legislatiu, econòmic, fiscal, judicial, duaner i monetari de què havia gaudit fins llavors.

 

El popular comunicador ha dit que el Tricentenari “és un vehicle per canalitzar l’efervescència social que viu Catalunya actualment, reimaginar el futur i fer-ho possible” i ha explicat que Mataró va ser el lloc on l’arxiduc Carles va conèixer la dona amb la qual s’havia casat per poders anteriorment, l’arxiduquessa Elisabet Cristina de Brunswick. De fet, un gravat de 1716 sobre el desambarcament de l’arxiduquessa a Mataró, obra de Petrus Schenk, ha estat triat com a imatge del programa d’actes del Tricentenari a Mataró.

 

Miquel Calçada ha recordat també que el suport dels mataronins als àustries no només està documentat amb les ressenyes de l’acollida que es va donar a l’arxiduquessa sinó també amb altres fets històrics destacables, com per exemple, que la ciutat va aconseguir el privilegi del títol de ciutat per part de l’arxiduc Carles.

 

Minuts abans de la xerrada de Calçada, el comissari dels actes a Mataró, Joan Giménez Blasco, ha presentat el web amb el qual es difondrà tot el material existent de la recerca sobre aquests fets històrics: http://1714.culturamataro.cat/ i ha avançat que es faran tres exposicions a la ciutat, la primera de les quals, “Cartografia i guerra a la Catalunya moderna. Col·lecció Mayol” s’ha inaugurat oficilament al Museu de Mataró poc després de l’acte institucional.   

 

Durant l’acte ha intervingut també el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, que ha explicat al públic que el programa d’actes neix de la col·laboració de l’Ajuntament amb les següents entitats: Amics de la Ciutat de Mataró, Amics de Ca l’Arenas, Biblioteques de Mataró, Fundació Iluro, Grup d’Història del Casal, Museu Arxiu de Santa Maria, Òmnium Mataró-Maresme, Parròquia de Santa Maria i Sala Cabanyes.

 

L’encarregat de cloure la sessió ha sigut l’alcalde, Joan Mora, que ha apel·lat a la llibertat del poble català per decidir el seu futur, en clara referència a la possibilitat de votar per la independència de Catalunya. “És important conèixer la nostra història per preservar-la, aprendre i no caure en els mateixos errors”, ha sentenciat.

 

La presentació oficial dels actes del Tricentenari a Mataró ha pogut seguir-se en directe a través del web de l’Ajuntament i de la televisió pública m1tv.