Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu de Mataró mostra la història de l’ensenyament de les ciències experimentals a través dels objectes

Escoltar

El Museu de Mataró mostra la història de l’ensenyament de les ciències experimentals a través dels objectes

L’exposició “Ciència viscuda” es podrà veure del 14 de març al 21 de juny a Can Serra



El proper dissabte 14 de març a les 19 h s’inaugura “Ciència viscuda”, la nova exposició del Museu de Mataró que esdevé un repàs a la història de l’ensenyament de les ciències experimentals a través dels objectes.


 

Comissariada per Vàngelis Villar amb el suport científic de Mercè Calpe, Ana M. Plarromaní i Tura Puigvert, “Ciència viscuda” mostra els principals objectes didàctics utilitzats per a l’ensenyament de disciplines com la física, la química, la botànica, la zoologia o la geologia entre d’altres, dins el context històric i social en que varen ser útils.

 

Al llarg dels anys, els centres d’ensenyament han anat utilitzant un conjunt d’eines per al suport de les explicacions pràctiques, per tal de poder assentar correctament els coneixements de caire teòric. Actualment, molts d’aquests objectes resten sense una funció més enllà de la purament decorativa. Però de la seva documentació i estudi es pot extreure com s’ha ensenyat ciències experimentals als centres de secundària de Mataró en els darrers segles.

 

A Can Serra s’hi podrà veure alguns d’aquests objectes, així com fotografies antigues dels centres d’ensenyament i vídeos amb entrevistes a gent vinculada a l’ensenyament de les ciències a la ciutat. Concretament, els centres educatius on s’ha dut a terme la catalogació d’objectes, part dels quals formaran part de l’exposició, són: Cor de Maria, Sant Antoni de Pàdua, Escola Pia de Mataró, Institut Alexandre Satorras, Institut Damià Campeny, Institut Miquel Biada i Maristes Valldemia (Mataró); Institut Bisbe Sivilla (Calella); Institut Sa Palomera (Blanes); i Institut Infanta Isabel d’Aragó (Barcelona).

 

L’exposició està dividia en 6 àmbits: “Ciència aplicada a les activitats professionals. L’ensenyament anterior al segle XIX”;  “Època de gabinets i col·leccions. L’ensenyament al segle XI”; “Temps de renovació pedagògica i ciències per a la vida. L’ensenyament al segle XX, les primeres dècades”; “Experiències magistrals al laboratori. L’ensenyament al segle XX, la postguerra i el franquisme”;  “Pràctiques al laboratori en grup. L’ensenyament al segle XX, període democràtic” i “Fent camí cap a nous models educatius”.

 

L’exposició anirà acompanyada d’activitats complementàries com xerrades i també visites guiades a escolars i públic en general amb demostració de com s’utilitzaven alguns dels objectes inclosa.