Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El nou bust de Puig i Cadafalch s’afegeix a la galeria de presidents del Pati dels Tarongers de la Generalitat

Escoltar

El nou bust de Puig i Cadafalch s’afegeix a la galeria de presidents del Pati dels Tarongers de la Generalitat

Artur Mas presideix l’acte de descobriment de l’escultura, en el qual hi participen l’alcalde, la besnéta del Mataroní Il·lustre i l’autor de l’obra, Manuel Cusachs

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha descobert aquest matí el bust que l’artista Manuel Cusachs ha fet per representar la figura del polític, historiador i arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch, que s’ha instal·lat al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat a Barcelona. Ho ha fet de la mà de la besnéta de Puig i Cadafalch, Núria Riera, i acompanyat de l’alcalde de Mataró, Joan Mora, del president de la Diputació, Salvador Esteve, i dels consellers i conselleres del Govern de la Generalitat.


 

La Generalitat ha tancat avui els actes del centenari de la Mancomunitat (1914-2014) amb la col·locació d’aquesta escultura i també amb el restabliment del bust del president Prat de la Riba al seu lloc original del Pati dels Tarongers -on es va ubicar el 1918 per decisió del president Puig i Cadafalch i d’on va ser eliminat per la dictadura franquista. Les escultures dels dos presidents de la Mancomunitat són ara doncs al Pati dels Tarongers, no gaire lluny dels bustos fets per Josep Maria Subirachs en honor a Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla, i Josep Tarradellas, presidents de Catalunya durant els anys difícils del segle XX i fins a la restauració de la Generalitat el 1977.

 

L’acte, que ha tingut lloc a les 9.30 h, ha estat introduït per l’historiador i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona Albert Balcells, que ha destacat el paper que va representar Josep Puig i Cadafalch (Mataró, 1867-Barcelona, 1956) a les institucions catalanes, en especial a la Mancomunitat de Catalunya, on va ser reelegit tres vegades.

 

L’alcalde de Mataró, Joan Mora, ha recordat que Puig i Cadafalch és un dels Mataronins Il·lustres més coneguts, sobretot pel llegat arquitectònic modernista i pel seu paper en el lideratge i impuls de les institucions nacionals, i s’ha referit a l’acte com un merescut homenatge de restitució històrica.

 

El projecte per a instal·lar el bust de Puig i Cadafalch al Pati dels Tarongers neix d’una proposta feta al Govern de la Generalitat per La Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels  Països Catalans, la mateixa entitat que va impulsar la restitució del monument de les Quatre Columnes a Montjuïc. La iniciativa ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Mataró i de l’Associació Amics de Josep Puig i Cadafalch, avui presents a l’acte al Pati dels Tarongers.