Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple sol·licita a la Generalitat la Creu de Sant Jordi per al Centre Catòlic de Mataró

Escoltar

El Ple sol·licita a la Generalitat la Creu de Sant Jordi per al Centre Catòlic de Mataró

L’any vinent se celebren els 100 anys de la primera representació d’Els Pastorets

El Ple de març, que va tenir lloc ahir, va aprovar la proposta d’acord per sol·licitar al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que atorgui al Centre Catòlic de Mataró (Sala Cabanyes) la Creu de Sant Jordi 2016, coincidint amb què el proper any se celebra el centenari de la primera representació d’Els Pastorets.


 

La proposta també recull que la distinció seria un reconeixement a la tasca que ha fet el Centre Catòlic en la defensa de les tradicions, la cultura i la llengua catalana i ser un referent cultural i social a Mataró i al país.

 

El Centre Catòlic de Mataró, amb més de 125 anys d’història, és una de les associacions més vives i dinàmiques en el camp social, cultural i esportiu de la ciutat. D’aquests aspectes cal destacar la seva aportació en el camp de les arts escèniques, per la formació de milers de persones de les quals moltes posteriorment han estat reconeguts actors de l’escena teatral catalana. Avui dia, és una de les entitats més consolidades del teixit associatiu de Mataró amb un important nombre de socis. El febrer de 2010 el Ple municipal li va atorgar la Medalla de la Ciutat.

 

Un dels emblemes més característics del Centre Catòlic són Els Pastorets. Una tradició que es remunta al 25 de desembre de 1916, dia de la primera representació del que s’ha convertit en un element d’identitat mataronina per la seva aportació cultural i social, que posa en acció més de 300 persones en cada representació.

 

Segons l’informe de l’historiador Jaume Vellvehí i Altimira es posa de manifest que Els Pastorets de Mataró és un espectacle d’alt valor cultural i que ha esdevingut un referent en la cultura popular i tradicional catalana com també de la tradició cultural de Mataró.

 

L’Ajuntament de Mataró l’any 1981 va declarar Els Pastorets de Mataró Patrimoni Cultural de la Ciutat en reconèixer la seva singularitat, els valors culturals i tradicionals que contenen, a la perseverança de diverses generacions de mataronins per mantenir-los vius al llarg de tants anys i sobretot el rigor de la seva execució.

 

A partir de l’aprovació de l’acord de sol·licitud, les entitats i associacions que ho considerin s’hi poden adherir.