Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament destinarà 1,5 milions d’euros a mesures extraordinàries per fomentar l’ocupació i la cohesió social

Escoltar

L’Ajuntament destinarà 1,5 milions d’euros a mesures extraordinàries per fomentar l’ocupació i la cohesió social

S’acompanyaran d’1,5 milions en 4 inversions i 423.000 € per promoure l’activitat econòmica a través de la Festa al Cel

Els regidors de Serveis Centrals de l’Ajuntament de Mataró, Juan Carlos Jerez, i el de Promoció Econòmica, Miquel Rey, han presentat aquest migdia en roda de premsa un conjunt de mesures extraordinàries per als anys 2015-16 per al foment de l’ocupació i la cohesió social a Mataró, juntament amb el pla de finançament de les 4 inversions prioritàries per al Govern municipal i de l’acció de promoció de ciutat més important d’enguany, la Festa al Cel.


 

La primera mesura del Govern municipal va ser encarregar als tècnics municipals la recerca de recursos dins el pressupost municipal per poder impulsar un paquet de mesures que donin suport a aquelles persones o famílies que, per efectes de la crisi, ho estan passant més malament.

 

Les mesures han estat presentades avui als grups de l’oposició a la Comissió Informativa de Serveis Centrals, Ocupació i Promoció Econòmica i també a la Comissió Especial de Comptes de l’Ajuntament.

 

En els propers mesos i fins al 2016 es preveuen destinar extraordinàriament 927.000 € a polítiques d’ocupació, 541.000 € a cohesió social, 1.538.203,98 € a inversions i 583.000 € a la Festa al Cel. D’aquests diners, que sumen 3.589.203,98 €, 1.390.894,29 € provenen de fons ja disponibles de l’Ajuntament i 2.198.309,69 provindran de subvencions de la Generalitat i la Diputació de Barcelona i també de patrocinis d’empreses.

 

Quant al foment de l’ocupació, l’Ajuntament tirarà endavant un nou programa de plans d’ocupació per contractar unes 90 persones en situació d’atur, 45 d’elles prioritàriament de més de 45 anys o que hagin exhaurit la prestació d’ocupació. Els 25 contractes restants es destinaran a persones en situació d’atur i beneficiàries de la Renda Mínima d’Inserció. Les persones contractades per l’Ajuntament percebran un salari de 850 € mensuals i 14 pagues durant 6 mesos. Aquests plans d’ocupació es financen bàsicament a través del Servei d’Ocupació de Catalunya de la Generalitat.

 

Pel que fa a les mesures destinades a promoure la cohesió social, el Govern municipal ha decidit tirar endavant un programa complementari a l’existent que representa un increment de la despesa en aquest àmbit de 541.000 €. Aquests diners es destinaran a programes adreçats a persones grans, depenents o discapacitats (teleassistències, serveis d’atenció domiciliàries, millores a menjadors socials); a mesures per garantir la suficiència alimentària (com el Centre de Distribució d’Aliments que es fa conjuntament amb Creu Roja i Càritas i una col·laboració de la Caixa i que preveu donar cobertura a unes 10.000 persones a l’any); a mesures d’atenció a situacions d’urgència (despeses bàsiques per a afectats per incendis, compra d’aliments bàsics per a les famílies més necessitades); a atendre necessitats d’habitatge i a programes adreçats a infants i joves.

 

Complementàriament, el Govern municipal ha establert que les 4 inversions que l’Ajuntament ha de tirar endavant immediatament són: les obres de rehabilitació de la coberta de l’edifici de la Presó, que és un Bé Cultural d’Interès Nacional (190.000 €); la substitució de les graderies del Camp Municipal d’Esports del Centenari, situat al passeig de Carles Padrós i on juga el CE Mataró (213.297,3 €); el cobriment de la pista esportiva exterior de l’Eusebi Millan, situada al Pla d’en Boet (619.992,14 €) i el cobriment de la pista esportiva exterior del Casal de Joves situat a la plaça d’Espanya (424.914,49€).

 

Cal tenir en compte que l’Ajuntament està sotmès des del 2012 a un pla d’ajust i a un pla de sanejament de les finances municipals que acaba el 2016 i durant el qual s’han pres mesures econòmiques per reduir l’endeutament, complir amb els objectius d’estabilitat pressupostària i amb pla de pagament a proveïdors. Per aquest motiu, durant aquest temps, la capacitat inversora de l’Ajuntament ha estat molt minsa en comparació amb èpoques passades.

 

Pel que fa a la Festa al Cel, el festival aeri més antic i important de l’Estat, tindrà lloc el 19 i 20 de setembre a les platges de Mataró i es manté com la principal acció de promoció de ciutat d’enguany, destinada bàsicament a estimular l’activitat econòmica a través de l’atracció de visitants que aquells dies pernoctaran als allotjaments de Mataró, compraran als comerços i consumiran als bars i restaurants locals. El pressupost de la Festa al Cel 2015 puja 583.000 €, dels quals l’Ajuntament té garantits a hores d’ara 423.000 €. La resta s’esperen aconseguir de subvencions i patrocinis.