Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’arribada de la Flama del Canigó dóna el tret de sortida a la celebració de la revetlla de Sant Joan

Escoltar

L’arribada de la Flama del Canigó dóna el tret de sortida a la celebració de la revetlla de Sant Joan

L’Ajuntament ha autoritzat 24 festes organitzades per entitats i particulars i 3 fogueres: al carrer de Sant Joan, a la plaça de Can Gassol i al Triangle de Molins

El solstici d’estiu se celebra amb les festes de Sant Joan que apleguen revetlles, fogueres i petards. L’Ajuntament ha reunit en un fulletó les activitats que es fan a Mataró durant aquesta nit, la més curta de l’any: la Flama del Canigó, festes, revetlles i fogueres, que han estat organitzades o han comptat amb la col·laboració de 12 entitats i associacions. Després de l'arribada de la Flama del Canigó, tindran lloc almenys 24 festes i s'encendran les 3 fogueres autoritzades per l'Ajuntament.


 

La festa però també ha d’anar acompanyada de la prevenció i, en aquest sentit, l’Ajuntament de Mataró té previst activar avui dimarts 23, a les 20.30 h, el Pla Específic Municipal per a la revetlla de Sant Joan, que està coordinat pel Servei de Protecció Civil a través de la xarxa RESCAT. El dispositiu de prevenció a nivell municipal aplega efectius de les ADF (Agrupació de Defensa Forestal) i de la Creu Roja, així com un dispositiu especial de reforç de Policia Local i els altres cossos operatius de la Generalitat: Mossos d’Esquadra, Bombers i el SEM (Servei d’Emergències Mèdiques).

 

El Pla Específic contempla les ubicacions de les fogueres, els llocs de venda de productes pirotècnics, les festes de carrer i les revetlles que han estat autoritzades per l’Ajuntament. Enguany s’han autoritzat 11 punts de venda de productes pirotècnics: 6 casetes i 5 locals.

 

La Policia Local i el Servei d’Espais Públics supervisaran la preparació de fogueres i retiraran els materials que puguin suposar perill.

 

 

La Flama del Canigó

 

 

La Flama del Canigó és una tradició catalana vinculada al solstici d’estiu que se celebra a diversos indrets del territori català. L’esdeveniment s'inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l'encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per diversos municipis.

 

A Mataró, la Flama del Canigó arriba tradicionalment al carrer de Sant Joan i enguany també ho fa a la plaça de Rocafonda i al parc de Cerdanyola. En aquests dos darrers indrets s’han programat activitats per esperar la Flama. A les 18.55 h, tant des del carrer de Sant Joan com des del parc de Cerdanyola la Flama portada per voluntaris del grup Maimakansu, el Club Ciclista Iluro i el Grup de Bicicleta de la UEC, inicia el camí cap al centre de la ciutat, a la plaça de Santa Anna, on l’espera la Família Robafaves i el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, que acompanya el recorregut fins a l’Ajuntament, on està previst que la comitiva arribi a les 19.30 h.

 

L’acte institucional que té lloc a continuació el presideix l’alcalde, David Bote, i consisteix en l’encesa del peveter i la lectura del Manifest Flama del Canigó 2015, que enguany anirà a càrrec d’un representant de la Federació d’Associacions de Veïns de Mataró (FAVM). Davant l’Ajuntament també s’interpreta el cant Muntanyes del Canigó i els gegants de la Família Robafaves realitzen el tradicional ball de quatre.

 

Per últim, el foc de la Flama es reparteix entre les entitats presents, que el porten a diferents indrets de la ciutat.

 

 

Festes i revetlles

 

Aquest any hi ha autoritzades 24 revetlles i festes, organitzades per entitats i veïns en diferents carrers i espais de la ciutat. Algunes amb sopar popular, ball i/o activitats per a petits i grans, com la Revetlla de Sant Joan als Jardins de l’Antic Escorxador, la del carrer d’Altafulla, el carrer de Sant Joan, el Camí de la Serra, la plaça d’Antonio Machado a Cirera o la revetlla de Peramàs-Esmandies.  

 

Pel que fa a les fogueres, l’Ajuntament n’ha autoritzat una al carrer de Sant Joan (a l’aparcament de Can Maitanquis), una altra a la plaça de Can Gassol (cruïlla del carrer d’Enric Prat de la Riba amb la ronda d’Alfons X El Savi) i una tercera al Triangle de Molins.

 

 

Revetlles amb precaució

 

L’Ajuntament recomana seguir els consells de Protecció Civil que difon la Generalitat a través de la campanya “Revetlles amb precaució” per gaudir de la festa, i que es pot consultar al web municipal. Si malgrat tot es produeix una emergència cal trucar al telèfon 112.

 

S’ha de tenir especial cura en la compra i manipulació de pirotècnia. Sobretot, és important comprar els productes pirotècnics en locals autoritzats, no guardar petards a les butxaques, no fer servir articles pirotècnics a la vora del bosc, no llançar petards contra ningú ni a les fogueres i que els menors estiguin sempre supervisats per un adult.

 

 

Operatiu de neteja

 

La recollida de la brossa s’avançarà dimarts 23 a les 15 h, per seguretat del servei i per buidar els contenidors abans de la revetlla.

 

Dimarts, el Servei d’Espais Públics reforçarà l’operatiu habitual de neteja de la sorra de les platges amb 18 operaris que se sumaran als 4 que hi treballen habitualment, a més dels tractors i els vehicles 4x4. Així, es vol garantir que les platges estiguin en òptimes condicions per tal que els banyistes puguin gaudir-ne l’endemà de la revetlla, festivitat de Sant Joan. També s’ha previst un servei de neteja amb aigua al passeig Marítim i en els passos soterranis.

 

També es reforça la neteja dels carrers a tota la ciutat, amb 8 operaris més a banda dels 11 efectius habituals. Per últim, dijous es procedirà a la neteja de les fogueres cremades.