Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus insta a buscar solucions definitives als naufragis d’embarcacions d’immigrants al Mediterrani

Escoltar

La Junta de Portaveus insta a buscar solucions definitives als naufragis d’embarcacions d’immigrants al Mediterrani

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament va aprovar el passat 30 d’abril una declaració institucional sobre els naufragis d’embarcacions d’immigrants a les costes del Mediterrani.

 

El text, que presentava el grup municipal de la CUP, es va aprovar amb els vots favorables d’aquesta formació, a més de CiU, PSC i ICV-EUiA. El grup municipal de PxC va votar-hi en contra. A la reunió no va assistir el grup del PPC.

 

El text íntegre aprovat, del qual ahir se’n va donar compte al Ple municipal, és el següent:

 

“Entre Mataró i Lampedusa (illa italiana situada davant la costa de Tunísia) ens separen 1.110 km de distància però ens uneix, almenys, una cosa: el mar Mediterrani, l’espai natural que compartim, que és indestriable de les nostres vides, i que ha marcat l’esdevenir dels pobles i ciutats de les seves costes. Culturalment i econòmicament.

 

Els darrers mesos Lampedusa ha estat notícia per ser l’illa que cada dos per tres ha acollit tragèdies humanes, protagonitzades per persones que fugen de guerres, de crisis, de misèries i que busquen, senzillament, una vida millor.

 

Fa pocs dies, un nou naufragi al sud de l'illa siciliana de Lampedusa. Al pesquer hi viatjaven nou-centes persones, que havien sortit d'Egipte, i l’embarcació bolcà a mitjanit davant la costa de Líbia, quan es trobava a uns 190 km de la costa de Lampedusa. Segons diverses informacions, el pesquer havia enviat un senyal de socors i un mercant de bandera portuguesa s'hi ha acostat per ajudar-los. La gent del pesquer, probablement presa per la desesperació, se situà aleshores en un dels costats de l'embarcació i això hauria fet que es tombés.

 

Les últimes notícies que tenim, diuen que només s’havien rescatat amb vida 28 persones i s’havien recuperat una trentena de cadàvers. Tot fa témer que la xifra de morts superaria les set-centes.

 

Tot plegat passava pocs dies després que naufragués una altra embarcació a prop de la costa de Líbia amb quatre-cents immigrants a bord.

 

Només des del 2009 han mort en aigües de la Mediterrània més de cinc mil persones. I tot plegat davant la impotència de les poblacions i les seves autoritats que es troben desbordades davant d’aquestes situacions.

 

Sabem que des de la nostra posició serà difícil trobar una solució estructural a un problema de tals dimensions però ens és impossible no intentar, almenys, remoure consciències i instar a les autoritats supramunicipals a posar fi a aquest drama humà.

 

El mar i les seves platges, aquest espai que els mataronins i mataronines gaudim durant tot l’any com a espai d’oci i on a l’estiu ens banyem dia sí dia també, no volem que es converteixi en el cementiri més gran del món.

 

I per això ens conjurem per fer arribar aquest clam de punta a punta del Mediterrani i ens reafirmem com a pobles acollidors i tolerants, que lluiten per la igualtat de les persones i en contra de les múltiples discriminacions.

 

I també, de manera simbòlica volem fer arribar el nostre suport a la població de Lampedusa i a les seves autoritats, així com a tots els pobles, viles i ciutats que presencien tragèdies humanes producte de processos migratoris.

 

Per tot això, el grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular proposa al Ple de l’Ajuntament de Mataró l’adopció dels acords següents:

 

1. Declarar Mataró, poble acollidor d’immigració i poble solidari amb els demés pobles de la mediterrània que presencien tragèdies humanes fruit de processos migratoris.

 

2. Instar a les institucions comunitàries a cercar solucions definitives als naufragis constants que viuen les nostres costes.

 

3. Qüestionar la política exterior de la UE i treballar per la solució de les guerres i conflictes en curs a l’orient mitjà i nord d’Àfrica, origen de bona part dels desplaçaments massius de civils.

 

4.  Fer arribar aquests acords al Comune Di Lampedusa e Linosa, als municipis costaners del Maresme convidant-los a presentar aquesta moció, al Parlament de Catalunya i a la Unió Europea.

 

5. Publicar aquest acord al web de l’Ajuntament i adjuntar-hi una nota explicativa on es faci un convit explícit als ajuntaments dels pobles, viles i ciutats de la costa del Mediterrani a aprovar la moció en els seus respectius òrgans de decisió”.