Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró estrena el seu primer Consell d’Infants

Escoltar

Mataró estrena el seu primer Consell d’Infants

Està format per 22 consellers d’entre 10 i 12 anys



El Saló de Sessions va acollir ahir a la tarda, a les 17.30 h, la constitució del primer Consell d’Infants de Mataró, integrat per 22 consellers d’entre 10 i 12 anys (5è i 6è de primària) representatius d’11 centres educatius de la ciutat.


 

El consell és un òrgan de participació de caràcter consultiu on els infants poden exercir el seu dret a participar, expressar les seves idees, reflexions i opinions, així com proposar accions concretes per transformar i millorar la ciutat, és a dir, un canal perquè els infants participin en l’àmbit municipal, allà on es prenen decisions que els afectin.

 

L’origen de què els infants puguin tenir un paper en la societat rau en la Convenció dels Drets dels Infants d’UNICEF que estableix que els estats membres han d’assegurar-los el dret a manifestar la seva opinió en tots els afers que els afectin, les seves opinions han de ser tingudes en compte i han de ser escoltats, a més també acorda que tenen el dret a la llibertat d’expressió.

 

El Consell d’Infants està presidit per l’alcalde, Joan Mora, i format per un representant de cada grup polític (Olga Ortiz (CiU); Consol Prados (PSC); José Manuel López (PPC) (a l'acte el va representar José Luis Calzada); Conxita Calvo (ICV-EUiA) i Xavier Safont-Tria (CUP)) més 2 representants de cada centre educatiu (de 5è i 6è de primària), 22 infants en total i 22 suplents.

 

Els centres educatius participants són els següents: Escola Angeleta Ferrer, Escola Joan Corominas, Escola Sant Antoni de Pàdua (Salesians), Escola Montserrat Solà, Escola Rocafonda, Escola Cor de Maria, Escola Camí del Mig, Escola Josep M. Peramàs, Maristes Valldemia, Escola Pia Santa Anna i Escola Torre Llauder.

 

 

Nous consellers de Mataró

 

Els representants de cada escola s’han escollit mitjançant un procés electoral entre els alumnes de 5è i de 6è de primària. Una vegada escollits han estat nomenats consellers i representants d’aquell curs i centre al Consell d’Infants.

 

Durant el primer trimestre escolar, els dos últims cursos de primària també han hagut de debatre i consensuar temes per poder ser treballats en el si del consell. En aquest sentit, han presentat més de 60 temes relacionats amb l’economia, la política, els equipaments, el mobiliari urbà, el civisme, la seguretat o la mobilitat, entre d’altres.

 

Una vegada constituït formalment el Consell d’Infants ahir a la tarda, els nous consellers van haver de prendre la primera decisió, que va consistir en votar quin tema s’haurà de tractar, treballar i debatre en el consell. L’alcalde va presentar els tres temes extrets de les seves propostes: Mobilitat, Civisme i Equipaments i mobiliari urbà. El Plenari del Consell d’Infants va decidir amb un resultat de 15 vots que el tema serà el d’Equipaments i mobiliari urbà, per davant del Civisme que va obtenir 7 vots.

 

A partir d’aquí, s’han previst diferents reunions de treball en les quals la feina dels consellers serà la de desenvolupar propostes, treballades prèviament a les aules, relacionades amb la temàtica escollida per presentar al Govern municipal. Les conclusions i els acords presos es presentaran en sessió extraordinària del Consell d’Infants el proper mes d’abril.