Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró tanca un any dedicat als valors amb una gala al Teatre Monumental

Escoltar

Mataró tanca un any dedicat als valors amb una gala al Teatre Monumental

Quasi 200 persones participaran a l’acte final de ‘Mataró, ciutat de valors’



Mataró celebrarà aquest divendres 16 de gener al Teatre Monumental la gala final del projecte ‘Mataró, ciutat de valors’. Quasi 200 persones participaran d’un espectacle que té com a principal objectiu recordar i celebrar tots els esdeveniments que s’han viscut aquest proppassat 2014 en el marc d’aquest projecte de ciutat, i la reflexió i el treball que comunitàriament s’ha fet entorn dels valors.


 

La producció escènica d’aquest acte va a càrrec de Factea Produccions, dels mataronins Marc Molina i Oriol Miras i creada l’any 2012 amb el suport de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. Es comptarà amb la participació de diverses entitats de la ciutat com l’Aula de Teatre, el Jove Ballet de Catalunya, la Sala Cabanyes, l’Escola Municipal de Música, la Fundació El Maresme i els nens de l’Escola Torre Llauder, entre altres, que interpretaran el tema “Sóc Corgròs”.

 



Tot un any de reflexió entorn dels valors

 

Amb aquest espectacle es tanca el projecte ‘Mataró, ciutat de valors’, una iniciativa impulsada conjuntament per l’Ajuntament de Mataró i l’Associació Cultural Valors, amb el suport de la Diputació de Barcelona, i que només ha estat possible gràcies al centenar d’associacions i institucions de la ciutat que han participat activament del projecte.

 

Durant aquest any, a part de potenciar les activitats amb valors que tradicionalment ja tenen lloc a la ciutat, s’han organitzat més de 60 activitats específiques entorn dels valors escollits – el compromís, l’alteritat, l’esforç, la justícia, la sostenibilitat, el civisme, la cooperació, l’acollida, la identitat, l’experiència, la iniciativa i la il·lusió-. Activitats de característiques molt diverses (conta contes, marxes, espectacles de carrer, lectura de manifestos, conferències, exposicions, obres de teatre, debats, jornades de portes obertes, concursos...), però tots amb un nexe comú: la reflexió entorn dels valors. A més, també s’ha aprofitat aquest projecte per treballar els valors de forma transversal en àmbits com l’esport, l’educació o la cultura. De fet, gràcies a aquesta iniciativa, algunes entitats han incorporat la reflexió entorn dels valors en la seva dinàmica habitual.

 

Entre totes les accions destaca la redacció del ‘Manifest dels valors de l’esport’ per part de totes les entitats esportives de la ciutat; la trobada dels Valors dels Castells, amb la presència d’onze colles arribades d’arreu de Catalunya convidades pels amfitrions, Capgrossos de Mataró; l’homenatge popular a la figura de Miquel Biada i la primera línia de tren peninsular; la composició i interpretació de la cançó “Sóc Corgròs” per part dels nens i nenes de l’Escola Torre Llauder; l’exposició Sant Lluc per l’Art dedicada a la identitat; les mensuals sessions de contacontes de les biblioteques de Mataró o l’exhibició de danses tradicionals i els seus valors.

 



Mataronins d’ahir i d’avui amb valors

 

Finalment, amb motiu d’aquest projecte, la ciutat també ha reivindicat aquest 2014 12 dels seus ciutadans històrics més il·lustres: un dels fundadors de la Caixa d’Estalvis de Mataró, Josep Garcia Oliver; l’empresària Maria Assumpció Clavell; el músic Jaume Isern; la sindicalista Josefa Agramunt; l’impulsor de l’excursionisme Joan Cabanyes; el ministre i sindicalista Joan Peiró; l’advocat i polític Terenci Thos i Codina; el sacerdot Joan González Haro “Mossèn Biscuter”; l’arquitecte i polític Josep Puig i Cadafalch; l’arqueòleg Marià Ribas; el promotor del primer tren peninsular Miquel Biada; i el fundador de joguines Borrás, Agápito Borrás.

 

Una reivindicació que s’ha produït, amb l’ajuda de diversos historiadors de la ciutat, en format de càpsula audiovisual, però també organitzant conferències, tallers o generant noves propostes turístiques, com la ruta ‘Biada i el primer ferrocarril’.