Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró torna a organitzar la Festa al Cel el 19 i 20 de setembre

Escoltar

Mataró torna a organitzar la Festa al Cel el 19 i 20 de setembre

La Patrulla Águila serà el plat fort del festival aeri més antic i important de l’Estat



L’alcalde de Mataró, Joan Mora, i el president de l’AeroClub Barcelona Sabadell, Carles Martí, han ofert aquest matí una roda de premsa per presentar la Festa al Cel 2015, que tindrà lloc el 19 i 20 de setembre a Mataró. El festival aeri més antic i important de l’Estat espanyol se celebra enguany per segona vegada a la capital del Maresme i s’avançarà una setmana per evitar la coincidència amb la celebració de les Eleccions al Parlament de Catalunya anunciades pel president de la Generalitat.




A l’acte de presentació, celebrat a l’Aeroclub Barcelona Sabadell, ha assistit també el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, i el director de l’esdeveniment, Daniel Ventura González.




La Festa al Cel tornarà a celebrar-se a la platja més gran de la capital del Maresme, la del Varador, situada a uns 30 km al nord del litoral barceloní, en un indret molt ben comunicat. Es recomana l’accés en transport públic, bàsicament en tren, i per als que es desplacin en vehicle privat es tornaran a habilitar aparcaments i autobusos llançadora per aproximar-se a la zona de les platges.


 

El plat fort de l’exhibició aèria és enguany la Patrulla Águila de l’exèrcit espanyol, que enguany celebra el 30è aniversari. També està confirmada la participació de l’exèrcit de terra amb un Boeing Chinook i l’Eurocopter Tigre, i un Harrier de l’Armada. Pel que fa les aeronaus civils, hi destaquen l’hidroavió PBY-5 Catalina, l’Airbus de Vueling i les patrulles Bravo 3 Repsol i Aerosparx Team, aquesta última especialitzada en espectacles amb pirotècnia.

 

L’Ajuntament de Mataró organitza la Festa al Cel amb l’objectiu de promocionar la ciutat i que la visita d’aficionats i espectadors repercuteixi econòmicament en el sector de la restauració, el comerç i els allotjaments locals.

 

Malgrat la pluja, a la primera edició de la Festa al Cel celebrada a Mataró hi van assistir més de 65.000 persones.

 

 

Espectacles durant 2 dies

 

L’espectacle aeri central té lloc el diumenge 20 de setembre i hi participen patrulles i avions nacionals i internacionals. El dia abans, dissabte a la tarda, també s’organitza una exhibició aèria de capvespre.

 

La ciutat es prepara per acollir aquest esdeveniment multitudinari amb l’objectiu de revitalitzar l’activitat econòmica, per la qual cosa es programen altres cites complementàries i espectacles d’animació durant tot el cap de setmana.

 

 

Conveni amb l’Aeroclub Barcelona Sabadell



La Festa al Cel és un festival aeri que requereix una gran coordinació entre molts estaments i institucions, un gran coneixement tècnic, i un respecte absolut per la seguretat de l’esdeveniment.



Per tirar endavant l’esdeveniment, l’Ajuntament de Mataró va signar l’any passat un conveni de col·laboració amb l’Aeroclub Barcelona Sabadell, que aporta l’expertesa de 22 anys en l’organització de la festa a Barcelona.

 

També ha convocat dos concursos públics per contractar tant la gestió de la graella d’aeronaus participants com la producció i logística de l’esdeveniment.

 

Per coordinar tots els aspectes organitzatius, l’alcalde va nomenar Àngel Remacha responsable tècnic municipal. Aquest coordina tots els dispositius interns per facilitar l’esdeveniment i és també l’enllaç amb l’empresa responsable de la producció i amb l’Aeroclub Barcelona Sabadell.

 

L’Aeroclub Barcelona Sabadell hi col·labora en aspectes molt concrets com el disseny i preparació de l’exhibició aèria i tot el que té a veure amb les aeronaus, pilots i organitzacions participants; l’assessorament sobre adequació de l’espai ciutadà i les seves mesures de seguretat de conformitat amb l’eix de presentació de la demostració aèria; suport en la planificació dels serveis d’emergència aeronàutics i en els serveis i equipaments obligatoris per a la seva celebració; entre d’altres. L’ACBS designa un representant seu que actua com a director de la demostració aèria, en aquest cas és Daniel Ventura González.

 

 

30 aniversari de la Patrulla Águila

 

Aquesta temporada és molt especial per a la degana de les patrulles acrobàtiques de l’Exèrcit de l’Aire, ja que aquest 2015 es compleixen 30 anys des que un 4 de juny de 1985, la formació “Águila” va enlairar-se amb 5 avions C-101 per realitzar un primer vol d’entrenament en el qual van verificar el comportament del llavors nou avió, sotmès a les exigències específiques del vol acrobàtic.

 

Ambaixadora d’ Espanya i de les seves Forces Armades, la Patrulla Águila està composada actualment per un cap (Rubén Pérez), set pilots titulars i pilots suplents. Tots ells són també professors de vol al 793 esquadró de l’Acadèmia General de l’Aire (AGA). 

 

 

Més novetats a la graella

 

A banda de la Patrulla Águila, tres aeronaus militars s’incorporen a la graella de programació d’enguany: un AV8B Harrier de l’Armada, el Boeing Chinook de l’Exèrcit de Terra i un F-18 o un Eurofighter de l’Exèrcit de l’Aire. 

 

El Harrier, que és el mític reactor que és capaç d’enlairar-se i aterrar en vertical, i el Chinook, que és un gegantí helicòpter amb dos rotors, es podran veure durant la jornada de portes obertes que es farà el dia 19 de setembre a l’Aeroport de Sabadell.

 

L’F-18 de l’Exèrcit de l’Aire, amb base a Saragossa, tornaria a participar a la Festa al Cel després d’anys d’absència.

 

Pel que fa a les patrulles civils, a la graella que en aquests moments està confirmada hi destaca l’històric avió PBY-5 Catalina, que és un hidroavió de 30 m d’envergadura que servia als americans per rescatar tripulacions dels vaixells que participaven al Pacífic a la II Guerra Mundial i que tenien capacitat per mantenir-se enlairats durant més de 20 hores.

 

Enguany també es programarà un espectacle aeri de capvespre, en el qual hi participaran una patrulla acrobàtica nova que també fa servir pirotècnia: AeroSparx Team.

 

 

Els voluntaris

 

L’Ajuntament torna a fer enguany una campanya de captació de voluntaris per col·laborar desinteressadament a la Festa al Cel, especialment durant el dia del festival aeri central (diumenge).

 

Les tasques que realitzaran els voluntaris són bàsicament tres:

 

-Donar informació als visitants

-Repartir bosses de recollida de residus

-Fer enquestes sobre l’esdeveniment

 

Els voluntaris, que aniran identificats amb una samarreta específica, realitzaran unes sessions de formació prèvia per poder desenvolupar les seves tasques.