Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Noves prospeccions a la plaça Gran localitzen un dipòsit del segle XVI en perfecte estat de conservació

Escoltar

Noves prospeccions a la plaça Gran localitzen un dipòsit del segle XVI en perfecte estat de conservació

L’objectiu és trobar vestigis d’un espai construït de grans dimensions sota la plaçaL’Ajuntament va fer diumenge una nova prospecció als entorns de la plaça Gran amb l’objectiu de localitzar un espai construït de grans dimensions sota la plaça. En aquesta segona ocasió es va trobar un dipòsit per contenir líquids que podria datar del segle XVI.


 

La prospecció va tenir lloc al carrer de Santa Maria, 9, on es troba la botiga Món viu (antiga botiga Mas) i va permetre localitzar un registre a través del qual s’accedia a un dipòsit que al segle XVIII emmagatzemava oli, però que possiblement va ser construït al segle XVI. La cambra fa 8,30 m de llargada, 3,20 d’amplada i 2,8 d’alçada i està construït amb carreus de grans mides (pedres tallades de forma quadrangular) i cobert amb una volta de maó.

 

El dipòsit es va localitzar els anys 90 però s’hi va accedir a través d’una altra finca. Llavors no es va poder documentar exhaustivament. La troballa permet, a part de catalogar-lo, delimitar i concretar la zona d’exploració del gran espai que es diu que existeix sota la plaça.

 

Testimonis orals asseguraven haver accedit a un gran espai soterrat quan eren joves, l’any 1937, mitjançant unes escales des de l’interior d’un immoble. Aquesta informació va propiciar que als anys 90 l’Ajuntament realitzés unes primeres prospeccions amb resultat negatiu. Al 2013 es van fer dues prospeccions geofísiques, una mitjançant la tomografia elèctrica i l’altra amb el georadar. Es van detectar anomalies a banda i banda de la plaça que podrien correspondre a dues cavitats o zones construïdes, però no es van obtenir evidències clares.

 

El passat 22 de febrer es va fer el primer sondeig per trobar aquest gran espai però es va haver d’aturar quan es van localitzar restes pertanyents a la ciutat romana d’Iluro.