Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Docents de 37 centres de Mataró es formen per ensenyar els alumnes a salvar vides en cas d’aturada cardíaca

Escoltar

Docents de 37 centres de Mataró es formen per ensenyar els alumnes a salvar vides en cas d’aturada cardíaca

És una iniciativa del Consell Català de Ressuscitació impulsada a Mataró pel Centre de Recursos Pedagògics amb la col·laboració de l’Ajuntament

Un total de 124 docents de 37 centres educatius de Mataró han començat aquesta setmana la formació del programa Suport Vital Bàsic als centres educatius (SVBe). Aquest programa formatiu del Consell Català de Ressuscitació s’implanta a la ciutat impulsat des del Centre de Recursos Pedagògics (CRP) de Mataró i de l’Ajuntament de Mataró en el marc del projecte Mataró, ciutat cardioprotegida.


 

Amb aquest programa es vol aconseguir que els alumnes, quan acabin l’educació obligatòria, sàpiguen actuar davant una aturada cardíaca realitzant les maniobres de suport vital. L’objectiu és que els coneixements adquirits pels nens siguin perdurables en el temps.

 

El Centre de Recursos Pedagògics de Mataró, a través del Pla de Formació de Zona, ha fet seva una necessitat i demanda educativa organitzant una formació pel professorat que té com a objectius:

 

- Formar els docents en una metodologia didàctica en espiral específica per formar alumnes de diferents cicles educatius en l'àmbit escolar en Suport Vital Bàsic i tenir nocions de l'ús del desfibril·lador.

 

- Potenciar i adquirir valors en tota la comunitat educativa (docents, alumnes i família).

 

- Conscienciar i aprendre procediments bàsics davant situacions d’aturada cardíaca.

 

- Canviar el “ no fer, per por de no saber” pel “fer, per ajudar”.

 

- Conèixer, per part dels centres educatius, l’aplicació del Programa SVBe creat pel Consell Català de Ressuscitació.

 

- Adquirir coneixements i habilitats per iniciar i implantar el Programa SVBe al centre educatiu.

 

- Dur a terme sessions a l’aula del Programa SVBe, segons el cicle, a través de la pràctica i la transferència dels coneixements adquirits.

 

La formació als docents es duu a terme a les instal·lacions de l’Escola Pia de Mataró de 17.45 a 20.15h. La primera sessió va tenir lloc ahir dimecres 28, la segona es farà avui dijous 29 de setembre, i la tercera i última tindrà lloc dimecres 5 d’octubre. Aquesta formació presencial i pràctica es complementarà amb una formació telemàtica on es treballaran tots els aspectes didàctics i pedagògics per introduir el programa a les aules.

 

El Servei de Protecció Civil de l’Ajuntament de Mataró col·labora amb aquest programa cedint part del material per a la formació i posterior implementació en els centres educatius. L’activitat es fa també amb la col·laboració de la Direcció d’Ensenyament de l’Ajuntament.

 

El programa Suport Vital Bàsic als centres educatius va néixer fa 8 anys i s’ha desplegat a tot el territori de Catalunya. Fins ara hi han participat 50.000 nens, 137 centres educatius i 313 docents.

 

 


Deu morts al dia a Catalunya


 

L’aturada cardíaca fora dels hospitals suposa a Catalunya una mitja de 10 morts sobtades al dia. Aquesta xifra multiplica per 5 les morts produïdes en accident de trànsit.

 

El reconeixement i alerta als serveis d’emergència per part dels testimonis presencials d’una aturada cardíaca, l’inici de les maniobres de reanimació cardiopulmonar i la desfibril·lació precoç poden salvar vides fins a l’arribada dels equips mèdics especialitzats. Dur a terme aquestes accions encadenades (cadena de supervivència) incrementa entre 2 i 3 vegades les possibilitats de supervivència de la persona afectada per l’aturada.

 

 


Mataró, ciutat cardioprotegida


 

El projecte Mataró, ciutat cardioprotegida, impulsat per l’Ajuntament, té com a objectiu per al 2020 que en un radi de 400 metres hi hagi sempre un desfibril·lador disponible. La ciutat ja disposa de 28 desfibril·ladors instal·lats en equipaments i 2 més al front marítim.
 


A més, aquest any s’han programat activitats de formació i sensibilització a treballadors municipals sobre la importància d’actuar per salvar vides davant una situació d’aturada cardíaca. El proper 18 d’octubre, amb motiu del Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca, l’Ajuntament ha previst una jornada de sensibilització adreçada a alumnes de 3r i 4t d’ESO de l’Institut Miquel Biada, on s’introduirà els alumnes en les maniobres de suport vital bàsic i el desfibril·lador.