Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova definitivament la nova ordenança municipal per comprovar els habitatges buits

Escoltar

El Ple aprova definitivament la nova ordenança municipal per comprovar els habitatges buits

Pretén ser una mesura per impulsar el lloguer social i combatre les ocupacions il·legals

El Ple municipal va aprovar ahir definitivament l’Ordenança municipal reguladora del procediment sobre verificació d’habitatges buits. El text normatiu definirà quan un habitatge es considera buit i regularà el procediment per verificar aquesta situació.


 

La finalitat de l’ordenança és detectar l’existència d’habitatge buit i aconseguir la seva mobilització al mercat per part del propietari o titular. D’aquesta manera es pretén afavorir que augmenti l’oferta de pisos destinats a la borsa de lloguer social, i a la vegada combatre les ocupacions il·legals. Segons dades municipals, al juliol de 2015 hi havia 3.792 habitatges buits a Mataró, aproximadament un 25 % dels quals eren propietat d’entitats jurídiques (bancs, empreses) i la resta de particulars.

 

L’ordenança es va aprovar inicialment al Ple de setembre. Durant el tràmit d’informació pública s’han rebut al·legacions dels grups municipals del PPC i Ciutadans, i el Servei de Policia Local ha proposat alguns canvis.

 

A proposta del PPC s’ha estimat que el programa d’inspeccions d’habitatges prioritzi també els edificis de comunitats de propietaris amb residents majoritàriament grans i/o en situació d’especial vulnerabilitat, a banda dels altres criteris ja contemplats pel text original (edificis amb patologies o deficiències que donen lloc a problemes de seguretat, edificis que hagin estat objecte d’expedient per problemes de salubritat i edificis amb problemes de convivència). El grup municipal del PPC ha presentat 3 al·legacions més que han estat desestimades.

 

Ciutadans proposava afegir 4 supòsits més a les causes justificades per tenir un habitatge buit, 1 dels quals s’ha desestimat, 2 s’han estimat en part i s’han refós (reservar la propietat per a fills en edat d’emancipació) i 1 darrer s’ha estimat (el fet que la propietat estigui posada en venda o lloguer en el mercat de forma efectiva). Aquesta última causa no es podrà al·legar si s’ha rebutjat la mediació pel lloguer a un preu just i de mercat per part dels serveis de l’Ajuntament.

 

Per últim, a proposta de la Policia Local s’ha eliminat un article que parlava sobre la comprovació, per part d’aquest Servei, de si l’habitatge està o no ocupat. S’especifica així mateix que la Policia Local donarà suport al servei d’inspecció dels habitatges en cas de conflictivitat.

 

La nova Ordenança municipal reguladora del procediment sobre verificació d’habitatges buits entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona.