Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova inicialment el Pressupost Municipal 2016

Escoltar

El Ple aprova inicialment el Pressupost Municipal 2016

Es preveu un increment de la despesa social de prop del 15 %

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir inicialment el Pressupost Municipal 2016, que puja 150.515.778,62 € i inclou els pressupostos de l’Ajuntament i les empreses públiques PUMSA, AMSA, Mataró Audiovisual i el Parc TecnoCampus Mataró. El pressupost es va aprovar amb els vots a favor del Govern, format per PSC i CiU, les abstencions d’ERC i PPC i els vots en contra de VOLEMataró, C’s i la CUP.




L’expedient pressupostari s’acompanya del Programa d’Actuació Municipal (PAM) per a aquest any, que recull quins són els compromisos i les prioritats del Govern, orientades a la recuperació econòmica i el reforç de les polítiques socials per ajudar els més desfavorits, i incorpora ja algunes de les aportacions que han fet els membres dels consells de participació ciutadana (352) i les persones que van participar al desembre en la jornada participativa que es va fer al Centre Cívic Pla d’en Boet (51). Més de 403 persones n’han dit doncs la seva.

 

Els compromisos del Govern recollits en la proposta de Pla de Mandat (2016-2019) són:

 

-No anar enrere en la despesa social

-Incrementar els recursos per al desenvolupament de l’economia

-Incrementar els recursos en projectes d’ocupació, emprenedoria i formació ocupacional

-Mantenir la cooperació amb les entitats ciutadanes

-Incrementar els recursos per tenir la ciutat més neta i segura

-Apostar per l’educació, la cultura i l’esport

-Garantir la solvència i la liquiditat de l’Ajuntament

-Apostar per una gestió oberta i transparent

 

I les 5 prioritats:

 

-Primer les persones: igualtat d’oportunitats

-Recuperar l’economia, crear ocupació i promocionar la ciutat

-Apostar per l’educació, la cultura i l’esport

-Convivència i gestió de l’espai: territori i sostenibilitat

-Un govern obert, honest i eficient

 

Per tirar endavant aquests propòsits es formulen diversos plans, entre els quals destaca el Pla de Rescat Social, el Pla de xoc contra l’atur, el Pla de xoc per la millora d’equipaments públics o el Pla estratègic de promoció de la ciutat. A més, per desenvolupar totes aquestes polítiques, el Govern es proposa insistir en la recerca del màxim consens i implicació, per la qual cosa es planteja diversos acords marcs, entre els quals destaca el Pacte per a l’ocupació, el Pacte educatiu, el Pacte per la cultura, el Pacte per la mobilitat i el Pacte pel bon govern, l’ètica i la transparència. 

 

Després de l’aprovació inicial del Pressupost s’obre el període d’exposició pública, durant el qual s’hi poden presentar al·legacions i està previst també la celebració d’una Audiència Pública, que tindrà lloc dijous 25 de febrer, a les 19.30 h, a la Biblioteca Pública Antoni Comas (antic Escorxador).

 

 

Destinació de la despesa

 

La principal novetat del pressupost de l’Ajuntament (124.915.173,49 €) és l’augment de la despesa en protecció i promoció social, que és d’11.283.913,17 € i s’incrementa un 14,7 % respecte l’any passat.





Destinació de la despesa



Les inversions

 

Dels 8.188.135,12 € que el Pressupost preveu com a inversions, la majoria n’estan ja compromeses d’anteriors exercicis. Són, per exemple, la previsió d’aportació a PUMSA de 3.265.299 €, el pagament de la factura d’El Rengle (3.155.537,45 €) o els 966.406,59 € per a les inversions del contracte de neteja i recollida de la brossa.

 

Durant aquest any estaran en marxa les següents obres públiques:

 

-Adequació del Camp Municipal d’Esports del Centenari

-Adequació del local per al Centre de distribució d’aliments al carrer de Casto Méndez Núñez

-Reposició d’equipaments esportius

-Rehabilitació de l’edifici de La Presó

-Rehabilitació de la nau de Vapor Gordils

-Actuacions de millora al poliesportiu Josep Mora

-Cobriment de la pista poliesportiva de l’Eusebi Millan

-Diverses actuacions de millora a la via pública

 

Per primera vegada des de fa molts anys, es calcula que l’Ajuntament disposarà també de 599.513,55 € per fer obra nova. Aquestes inversions resten pendents de decidir.    

 

 

L’any de la màxima càrrega financera

 

El Govern municipal es planteja el repte de reduir l’endeutament a final de mandat (2019) fins a una ràtio del 80 %. Actualment, la ràtio d’endeutament del grup Ajuntament és del 105,49 %. En aquest pla per reduir l’endeutament previst al pla d’ajust fins al 2023 es preveu que el 2016 sigui l’exercici en el qual se suporti una major càrrega financera. Es calcula, com s’ha indicat abans, que aquest any es podran assumir uns 18,35 milions de deute públic.

 

Quant al càlcul de l’endeutament, enguany és el primer exercici que l’endeutament de PUMSA s’ha de comptabilitzar conjuntament amb el de l’Ajuntament atès que l’empresa pública durant els darrers anys no ha tingut capacitat per obtenir finançament superior al 50 % amb recursos propis i requereix les aportacions de l’Ajuntament (6,4 milions d’euros). L’endeutament de l’Ajuntament és de 95.297.190,24 € i el del conjunt de l’organització, incloent-hi PUMSA, l’EPE Parc TecnoCampus, AMSA i d’altres societats, arriba als 223.575.573, 08 €.

Evolució del pressupost del Grup Ajuntament de Mataró