Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El programa “A peu, fem salut!” guanya el premi Estratègia NAOS 2015 a la promoció de l’activitat física

Escoltar

El programa “A peu, fem salut!” guanya el premi Estratègia NAOS 2015 a la promoció de l’activitat física

Es tracta d’un programa que proposa 32 itineraris a peu per la ciutat



El programa “A peu, fem salut! 32 itineraris urbans” ha rebut el premi Estratègia NAOS 2015 a la promoció de l’activitat física en l’àmbit familiar i comunitari. El regidor de Sanitat, Salut, Consum i Gent Gran Activa, Joan Vinzo, ha rebut el guardó avui en el marc de la Convenció anual de l’Estratègia NAOS a Madrid. 






32 itineraris per caminar




El programa “A peu, fem salut!” és una iniciativa de la Secció de Salut de l’Ajuntament, amb la col·laboració d’altres serveis i entitats de la ciutat. S’emmarca en la línia d’actuació en promoció d’estils de vida saludables del Servei de Salut i Consum i l’objectiu principal és facilitar una eina de suport als professionals sanitaris en el moment de “prescriure” activitat física als seus usuaris. És una manera fàcil d’incorporar l’activitat física en el dia a dia a l’hora que es promociona la ciutat com a espai afavoridor de salut.




Caminar una estona cada dia aporta molts beneficis: ajuda a prevenir l’obesitat, disminueix el risc de contraure algunes malalties de cor, càncer, diabetis tipus II, ens enforteix la musculatura i els ossos i millora el nostre estat d’ànim. És econòmic, adequat per a totes les edats i es pot adaptar a la condició física de cadascú.




Per al disseny dels itineraris, es va dividir la ciutat en 4 zones i surten 8 recorreguts de cadascuna. Estan classificats segons el grau de dificultat: baixa, lleugera, moderada i alta.



Es va editar una fitxa tècnica per a cada recorregut, en la qual es descriu el trajecte amb els punts d’inici i final i els carrers per on cal passar; la durada aproximada; la distància; la dificultat; un gràfic amb el desnivell; els punts d’interès ciutadà propers al recorregut; comentaris i les parades de Mataró Bus properes al recorregut. La fitxa inclou un mapa del recorregut.




Les capsetes amb els 32 itineraris es poden trobar als centres d’atenció primària de salut, al Servei de Rehabilitació de l’Hospital, als centres cívics i equipaments esportius municipals, als centres educatius i a la Secció de Salut.




Actualment el programa està ben consolidat i forma part de diferents iniciatives i projectes del mateix Ajuntament i d’altres entitats i institucions: Jornades de salut i alimentació, Dia Mundial de l’Activitat Física, PAFES (Pla d’Activitat Física, Esport i Salut), centres d’atenció primària de salut, centres educatius i casals de gent gran.






NAOS




L'Estrategia NAOS (Nutrición, Actividad Física y prevención de la Obesidad) és una estratègia de salut emmarcada en les polítiques sanitàries internacionals (OMS, Unió Europea) i té com a finalitat invertir la tendència ascendent de la prevalença de l’obesitat fomentant l’alimentació saludable i la pràctica d’activitat física.




L’any 2011, la Ley 17/2011, de 5 de julio, de seguridad alimentaria y nutrición va consolidar i impulsar aquesta estratègia.




A banda de generar accions pròpies, l’Estratègia actua també com a plataforma d’inclusió i llançament de les iniciatives a nivell de l’estat que treballin en aquesta línia i en diferents àmbits (comunitari, escolar, laboral) premiant anualment les que s’ajusten a una sèrie de criteris, entre d’altres:



- La implicació i sinergies de diferents sectors de la població



- L'avaluació del procés, dels resultats i de l’impacte en salut



- La sostenibilitat en el temps del projecte



- El plantejament original i innovador



- Que contempli els criteris d’equitat i perspectiva de gènere.