Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Festa Major de Mataró arriba al seu moment àlgid amb la Missa de Glòria a la Basílica de Santa Maria

Escoltar

La Festa Major de Mataró arriba al seu moment àlgid amb la Missa de Glòria a la Basílica de Santa Maria

La missa va ser composada per mossèn Blanch el 1848 i és en honor de les patrones de la ciutat: santa Juliana i santa SempronianaLes Matinades han donat inici avui al dia que s’honoren les patrones de Mataró, santa Juliana i santa Semproniana, el gran dia de la Festa Major. El dia més cerimoniós de Les Santes ha continuat amb el Toc d’ofici, l’Anada a ofici de les autoritats i la Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch a la Basílica de Santa Maria.


 

Les matinades han començat, com és tradicional, a les 7 del matí des de 7 punts diferents. Els grallers han anunciat que el dia de Les Santes ha arribat. Aquest any ha estat la primera vegada que els grups de grallers són d’entitats i grups de Mataró: dels Capgrossos de Mataró, de la Momerota, del Callao, d’en Mia, de la Borsa de Músics de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró, els Moixernons i els de l’Escola Municipal de Música de Mataró. Després de fer els seus recorreguts tots els grups s’han trobat a la plaça de Santa Maria i gralles i coets han sonat alhora per donar pas al repic de campanes.

 

Passades les 9.30 h l’alcalde, David Bote, ha encapçalat la comitiva institucional que en cercavila, amb les comparses i els seus músics, han anat desfilant fins a la Basílica de Santa Maria per celebrar la Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch, una espectacular litúrgia religiosa i musical que mereix una menció especial en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. L’alcalde i els membres del consistori han estat acompanyats enguany pel delegat territorial del Govern de la Generalitat a Barcelona, Miquel Àngel Escobar.

 

La comitiva també estava formada per les Diablesses i els Tabalers do Maresme; la Momeroteta, la Momerota i els seus grallers; el Dragalió, el Drac amb els seus tabalers; l’Herald i les Trampes; els Nans i la Família Robafaves amb els seus flabiolaires; l’Àliga amb els Ministrils; els Macers; les autoritats i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme que amenitzaran amb la seva música el recorregut.

 

Arribada la comitiva a la Basílica de Santa Maria, les autoritats han estat rebudes a la porta del temple pel rector de Santa Maria i Sant Josep i vicari episcopal mossèn Segimon Garcia. Enguany ha oficiat la missa el bisbe auxiliar de Barcelona Mons. Sebastià Taltavull Anglada que ha estat acompanyat per altres membres de l’església.

 

 

La Missa de Glòria i honors a les patronesLa Missa de Glòria va ser composada el 1848 pel mataroní mossèn Manuel Blanch i Puig i destaca per la seva riquesa musical. Segons experts musicòlegs, aquesta missa major dedicada a les santes com a protectores de la ciutat de Mataró i amb clares influències de l’estil operístic italià, és una de les escasses romanalles de la música litúrgica i religiosa vuitcentista.

 

El director de l’orquestra i cor d’aquest any ha estat el músic Francesc Cortés. El cor estava format per un centenar de cantaires membres de formacions corals de la ciutat, estudiants de música i persones a títol individual. I com a solistes de la Missa han cantat la soprano Júlia Farrés-Llongueras, la mezzosoprano Laura Vila, el tenor Josep Fadó i el baix Josep Pieres.

 

El cor va fer un assaig obert el diumenge passat a les 21 h a la Basílica de Santa Maria per a tots aquells que volien escoltar el conjunt de cantaires abans de la Missa de Glòria.

 

Finalitzada la cerimònia s’han interpretat els Goigs de les Santes, també de mossèn Blanch, i en processó des del Fossar Xic han sortit les relíquies de les Santes fins a la façana del temple. Aquest any han fet de portadors membres de la Sala Cabanyes.

 

Davant de la basílica, i en honor de les patrones de la ciutat, la Colla Castellera Capgrossos de Mataró ha aixecat un pilar de 4, ha ballat l’Àliga i la Societat Columbòfila Missatgera de Mataró ha fet una aviada de coloms blancs.

 

La celebració s’ha retransmetrà en directe per la televisió pública m1tv, per La Xarxa de televisions locals, el Canal 159 de Movistar Plus i també per Mataró Ràdio. 

Desfilada, dormides i tornem a començar

 

El retorn de les autoritats i les comparses cap a l’Ajuntament ha tingut lloc aproximadament cap a les 13 h. En passar pel carrer d’en Pujol, on segons la tradició van néixer santa Juliana i santa Semproniana, la comitiva ha fet els honors al petit altar dedicat a les patrones i ha seguirà cap a l’edifici consistorial, on s’hi han celebrat els balls propis i les dormides de les comparses.

 

I a les 18 h, les comparses es posaran en marxa una altra vegada per fer la cercavila més llarga i més festiva de la Festa Major: La Passada, que també será retransmesa en directe per m1tv.