Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La restauració de les pintures de la Capella dels Dolors s’inaugura demà

Escoltar

La restauració de les pintures de la Capella dels Dolors s’inaugura demà

L’acte començarà a les 18.30 h i hi haurà portes obertes i visites guiades per al públic assistent a partir de les 19 hLa restauració de les pintures murals de la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró està prevista que s’inauguri demà dimecres a les 18.30 h. La inauguració oficial es podrà seguir des de la nau central de la Basílica a través d’una pantalla i un cop acabada hi haurà portes obertes amb visites guiades per a tots aquells que vulguin veure de ben a prop les pintures d’Antoni Viladomat en tot el seu esplendor.


 

L’acte estarà presidit per l’arquebisbe de Barcelona, Mn. Joan Josep Omella; l’alcalde de Mataró, David Bote; i la consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Ruiz.

 

La Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria és una joia del barroc català que conserva un important conjunt pictòric d’uns 300 m2 d’Antoni Viladomat i Manalt, pintat entre els anys 1722 i 1737, i està catalogada per la Generalitat de Catalunya com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Al llarg dels anys s’han anat realitzant diferents actuacions per tal de resoldre tant els problemes estructurals com de recuperar el valuós patrimoni artístic del monument.

 

L’objectiu de la intervenció a les pintures ha estat preservar el conjunt, aturar les degradacions i eliminar-ne els seus efectes, per tal de recuperar el seu valor artístic.

 

Els treballs de conservació i restauració han durat gairebé un any, i s’han dut a terme per l’empresa Policromia, sota la direcció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). En el procés han participat un equip d’entre 6 i 12 conservadors-restauradors, en funció de les diverses fases i processos previstos.

 

L’actuació a la Capella ha tingut un cost total de 533.070 €, finançats a parts iguals pel Departament de Cultura, l’Ajuntament de Mataró (a través de la Diputació de Barcelona) i l’Arquebisbat de Barcelona. La Fundació Endesa també hi ha col·laborat finançant part del nou sistema d’enllumenat de l’espai.

 

La Capella dels Dolors és un dels elements del conjunt dels Dolors, que està format també per la Sala de Juntes i la Cripta.

 

 

Inauguració i portes obertes

 

La Capella dels Dolors tornarà a reobrir-se al públic a partir de demà dimecres. La inauguració oficial començarà a les 18.30 h a la Capella, atès que és un espai reduït s’ha instal·lat una pantalla gran a la nau central de la Basílica de Santa Maria perquè el públic pugui seguir en directe la inauguració.

 

L’acte estarà amenitzat per Symbiotic Duo, format per Adriana Alcaide i Irantzu Zuasti, que ofereix un viatge per la música dels s. XVII i XVIII escrita per a dos violins.

 

Una vegada finalitzada la inauguració oficial amb els parlaments, hi haurà portes obertes a la capella per al públic assistent i s’han programat 2 visites guiades d’uns 40 minuts aproximadament. La primera es farà cap a les 19.15 h i la segona a les 20 h.

 

La inauguració també es podrà seguir en directe per Internet a www.m1tv.cat.

 

 

Visites guiades a la Capella dels Dolors

 

Així, a partir de dissabte la visita a la Capella dels Dolors torna a formar part del patrimoni cultural visitable de Mataró tot i que el conjunt dels Dolors en la seva totalitat no es podrà visitar fins que no acabin els treballs de restauració de la Sala de Juntes i la Cripta.

 

Les visites guiades s’han programat els dissabtes 23 i 30 de juliol, 6, 13, 20 i 27 d’agost, 10 i 24 de setembre, 1 i 15 d’octubre, 5 i 19 de novembre i 10 i 17 de desembre. Es fan a les 18 h i són gratuïtes.