Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Setmana de l’Economia Social i Solidària finalitza dissabte amb la celebració d’una fira

Escoltar

La Setmana de l’Economia Social i Solidària finalitza dissabte amb la celebració d’una fira

La fira es farà a la plaça de l’Ajuntament, de 16 h a 21 h, i comptarà amb 16 entitats i cooperatives



Una fira amb la participació de 16 entitats i cooperatives de la ciutat serà l’eix central de la darrera jornada de la primera Setmana de l’Economia Social i Solidària de Mataró que es tancarà el dissabte 19 de novembre. La fira, que es farà a la plaça de l’Ajuntament de les 16.00 h a les 21.00 h, serà una mostra representativa de la vitalitat de l’economia social i cooperativa de la capital del Maresme. La Setmana de l’Economia Social i Solidària és una iniciativa organitzada per l’Ajuntament, la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró i TecnoCampus.




Programació darreres jornades




Aquest divendres a la tarda hi haurà la presentació de la Xarxa d’Economia Social i Solidària de Mataró, amb representants de la XES de Mataró, Sabadell i Catalunya, i Jordi Via, comissionat d’Economia Social de l’Ajuntament de Barcelona. Via exposarà la seva experiència en l’àmbit de l’economia social i solidària des de dintre i de fora de la institució. La XES de Mataró aspira a ser un espai de trobada i referència entre els diferents projectes de l'economia social i solidària i les persones afins que creuen que una altra manera d'entendre les relacions econòmiques i socials és possible. La jornada d’avui divendres es clourà amb un sopar de quilòmetre zero a l’Espai Culinari del Cafè de Mar.




L’última jornada de la Setmana, demà dissabte, tindrà com a eix la Fira de l’Economia Social i Solidària a la plaça de l’Ajuntament, amb parades, exposicions i servei de restauració. Durant el dia, hi haurà altres activitats lúdiques com el vermut de quilòmetre zero amenitzat pel PD Fotlifoc, i jocs infantils, a càrrec de la cooperativa Artijoc, o un tast de cervesa artesana, amb la cervesa cooperativa Capfoguer.




Dissabte a la tarda, i també a la plaça de l’Ajuntament, es presentarà la Guia de l’Economia Social de Mataró, amb Ivan Miró, de la Ciutat Invisible; Alba Hierro, de Pam a Pam, i Joan Lluís Jornet, de la Unió de Cooperadors de Mataró. La guia pretén recollir els diferents projectes, cooperatives, associacions, fundacions i altres espais informals de l'economia solidària per il·lustrar sobre un mapa la riquesa del territori cooperatiu que és Mataró. La presentació de la guia es completarà amb un conferència sobre “Sostenibilitats col•lectives i economia feminista de les cures” a càrrec d’Elba Mansilla, de La Ciutat Invisible. La Setmana s’acabarà amb un concert el dissabte al vespre amb Gipsy Nur Project.




Inauguració i primeres jornades




La Setmana de l’Economia Social i Solidària de Mataró va començar dimarts 15 de novembre amb una conferència del pensador austríac Christian Felber, creador del concepte de l’economia del bé comú, que va desenvolupar durant dues hores davant de 230 persones que van omplir la sala d’actes del Cafè de Mar. La inauguració va anar a càrrec de l’alcalde de Mataró, David Bote, i del director de la càtedra d’Economia Social del TecnoCampus, Eloi Serrano.




Els actes van continuar durant tot dimecres i dijous al Cafè de Mar i al TecnoCampus. Dimecres al matí va ser el dia dedicat a les escoles, que van visitar la seu del Cafè de Mar, on van conèixer les iniciatives que s’hi duen a terme. També van fer la presentació dels projectes d’emprenedoria cooperativa que han treballat als diferents centres. En total, hi van participar més de 60 alumnes de cinc escoles diferents.




A la tarda es va fer la taula de “Municipis per l’economia social”, amb la participació de representants dels ajuntaments de Barcelona, Sant Boi de Llobregat i Mataró, de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). En la sessió van compartir experiències tant des del punt de vista tècnic com polític sobre el foment de l’economia social des de les institucions. La tarda del dimecres es va completar amb un taller de comunicació i xarxes en economia social a càrrec de la cooperativa mataronina Claraboia. Van participar en el taller representants de fins a 13 projectes diferents que s’estan iniciant en l’economia social i solidària.




Dijous al matí, a l’Aula Màster del TecnoCampus, hi va haver la taula d’empreses de l’economia social. Representants de Caixa d’Enginyers, La Fageda, Claraboia i Ambulàncies La Pau van explicar als alumnes de la càtedra d’Economia Social del TecnoCampus alguns casos d’èxit en l’àmbit del cooperativisme. Al mateix temps, al Cafè de Mar, s’impartia la primera sessió de la formació en emprenedora col·lectiva i cooperativisme per a prescriptors públics, curs que tindrà continuïtat en les properes setmanes.




La tarda de dijous va estar dedicada a la memòria històrica, en concret a la figura de Joan Peiró, històric sindicalista i cooperativista afusellat pel franquisme. En el marc de l’acte, que va anar a càrrec de l’historiador Miguel Garau, el director de la càtedra d’Economia Social del TecnoCampus, Eloi Serrano, va presentar la nova edició de la Beca Joan Peiró adreçat a investigacions en l’àmbit del cooperativisme.




La jornada de dijous es va completar amb una sessió sobre economia cooperativa i economia col·laborativa, amb Arnau Vilardell, de Som Mobilitat, i Javier Velasco, d’Oui Share. Som Mobilitat, cooperativa nascuda a Mataró que promou la mobilitat sostenible, presentarà aquest dissabte en el marc de la Fira de l’Economia Social i Solidària el primer vehicle elèctric de la cooperativa i la primera plataforma de mobilitat elèctrica d’Europa per a cooperatives. Serà a les 18.00 h, dissabte 19 de novembre, en el marc de la Fira.