Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La tasca del polític i advocat Josep Benet per reconstruir Catalunya centra la conferència institucional

Escoltar

La tasca del polític i advocat Josep Benet per reconstruir Catalunya centra la conferència institucional

El conferenciant Jordi Amat ha escrit la biografia de Benet, guanyadora del Premi Octavi Pellissa“Reconstruir el país de nou” és el títol de la conferència institucional que s’ha portat avui a terme al Saló de Sessions de l’Ajuntament (La Riera, 48) i que ha anat a càrrec de l’escriptor, filòleg i crític literari, Jordi Amat. L’acte ha estat presidit per l’alcalde, David Bote, i pel president d’Òmnium Mataró-Maresme, Carles Estapé. 
La xerrada ha estat un repàs històric de la lluita per la reconstrucció del país que va fer l’advocat, polític i Intel·lectual, Josep Benet. La primera referència temporal de la conferència ha estat l’any 1945, un cop acabada la Segona Guerra Mundial i quan Catalunya vivia sota la repressió franquista. Amat ha explicat com des de Governació Civil afirmaven que “el problema catalán no existe” mentre que activistes del Front Nacional repartien pasquins difonent la següent proclama patriòtica: “Catalans: que la memòria dels teus germans, que a través de tants segles han sabut donar la vida per la causa de la llibertat, no et deixi reposar tranquil mentre la teva pàtria sigui esclava”.


La idea de reconstrucció
En aquest context de la dictadura, Josep Benet va treballar per reconstruir una unitat nacional catalana que pogués acollir, primer, tant els vençuts com als derrotats de la guerra civil, però més endavant, a l’enorme contingent d’immigració espanyola que va començar a arribar a Catalunya a finals de la dècada dels 40 i endavant. Segons el conferenciant Jordi Amat: “la tasca de Josep Benet, avui i potser encara més demà, pot ser un mirall especialment útil per saber on som i com podem avançar”.
Durant la conferència i amb el repàs de la tasca de reconstrucció del país que es va fer durant la dictadura i els primers anys de la transició, han sorgit noms indispensables com els de Jaume Vicens Vives, Maurici Serrahima i el mateix Josep Benet. També conceptes com la democràcia cristiana que defensava Benet i la formació de la joventut obrera així com d’altres aspectes de la vida cultural on Benet hi va ser partícep com el moviment de la Nova Cançó, la revista “Serra d’Or” i la creació d’Òmnium Cultural, entre d’altres.
Jordi Amat ha escrit la biografia de Josep Benet que va guanyar el Premi Octavi Pellissa i que es publicarà en breu.
L’acte de la conferència institucional s’ha pogut seguir en directe per streaming al web de l’Ajuntament de Mataró.