Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Any Puig i Cadafalch programa activitats per difondre l'acció cívica i cultural de l’arquitecte mataroní

Escoltar

L'Any Puig i Cadafalch programa activitats per difondre l'acció cívica i cultural de l’arquitecte mataroní

Mataró tindrà un paper organitzatiu destacat



El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, l’alcalde de Mataró, David Bote i el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, han presidit avui 14 de desembre la presentació oficial de l’Any Puig i Cadafalch, que se celebrarà el 2017 amb motiu dels 150 anys del naixement de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch. La commemoració se centrarà en la obra arquitectònica, arqueològica o d’historiador de l’art de Puig i Cadafalch, però també en la seva acció política i de govern, des d’on va idear, impulsar i dirigir projectes de gran importància pel país.





Atès que la commemoració també coincideix amb el centenari de la presidència de Puig i Cadafalch a la Mancomunitat de Catalunya, la celebració proposarà un acostament al personatge que compagini les seves múltiples facetes professionals i acadèmiques i la seva acció cívica i cultural, que va inspirar les seves empreses polítiques. L’any, per tant, vol presentar a la ciutadania una visió àmplia d’un personatge que és un reflex de la complexa realitat que va viure.





L’acte de presentació ha tingut lloc a l’Ajuntament de Mataró, localitat natal de Josep Puig i Cadafalch, i hi han participat l’alcalde de Mataró, David Bote, el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Joaquim Fernàndez, i els comissaris de l’Any Puig i Cadafalch, Mireia Freixa i Eduard Riu-Barrera.




El conseller Santi Vila ha destacat que Puig i Cadafalch és una figura “polifacètica i absolutament representativa de les tensions, desafiaments, il•lusions i frustracions del segle XX” i ha assenyalat que “pocs homes com ell encarnen tan bé a Catalunya el desafiament de la modernitat”. Vila ha celebrat que l’Any Puig i Cadafalch permeti aproximar-se al personatge de “forma desacomplexada” tant en la seva dimensió com a arquitecte o polític.





“El Puig i Cadafalch polític, de gran transcendència i importància, no sempre ens ha resultat còmode de revisitar, però aquest 2017 és una magnífica oportunitat d’estudiar-lo, sense apriorismes, perquè segur que ens serà molt alliçonador per entendre la complexitat de la seva època i, segurament també, de la nostra”, ha afegit el conseller.





L’Any Puig i Cadafalch està organitzat pel Departament de Cultura, els Ajuntaments de Mataró, Barcelona i Montblanc i les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.




Els comissaris de la commemoració són Mireia Freixa, catedràtica del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona i directora del grup de recerca "GRACMON Grup de Recerca en Història de l’Art i Disseny Contemporani”, i Eduard Riu-Barrera, arqueòleg i historiador del Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.





Programa d'activitats




En el marc de l’Any Puig i Cadafalch, s’organitzaran congressos, exposicions, jornades, seminaris, itineraris, etc. Obrirà la commemoració un gran acte institucional al Palau de la Generalitat, que tindrà lloc al gener i en què es presentaran els eixos principals de l’any i els seus continguts.





Entre les activitats previstes, destaca el “Congrés Puig i Cadafalch, Arquitecte de Catalunya”, que se celebrarà a Barcelona i Mataró el mes d’octubre; l’exposició “J. Puig i Cadafalch. Arquitectura, història, art i política”, coorganitzada pel Museu d’Història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya, així com un documental per a donar a conèixer la figura polièdrica de l’arquitecte, impulsat pel Departament de Cultura i Televisió de Catalunya.





L’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració del teixit associatiu de la ciutat, ha programat un ampli conjunt d’activitats dedicades a la figura de Puig i Cadafalch, des de les de caire més acadèmic, com conferències i taules rodones, fins a les de caire divulgatiu i ciutadà, com ara espais radiofònics, premis, concurs de fotografia, la ruta turística “El Triangle Modernista”, activitats familiars i educatives, tallers, etc.





La commemoració també preveu actes a l’estranger. A París tindran lloc les jornades commemoratives “J. Puig i Cadafalch i la cultura francesa”, coorganitzades pel Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona i Institut Ramon Llull, i la Universitat de Harvard acollirà la jornada commemorativa “El curs d’art romànic de J. Puig i Cadafalch a Harvard (1924-1925)”.





El Departament de Cultura crearà un portal web que reculli, per una banda, informació essencial sobre Puig i Cadafalch i les diferents facetes de la seva trajectòria, amb enllaços amb els principals recursos documentals que hi ha disponibles, i de l’altra, tota la programació de les institucions i associacions col·laboradores en la commemoració.





Josep Puig i Cadafalch





Josep Puig i Cadafalch (Mataró, 1867 - Barcelona, 1956) és un dels referents del modernisme català, conegut entre d’altres pels edificis de la Casa Amatller i la Casa de les Punxes de Barcelona. De la seva obra a Mataró en destaca la reforma del Saló de Sessions de l’Ajuntament i la decoració de l’enteixinat del sostre, l’edifici d’El Rengle de la plaça Gran, la botiga La Confianza, així com la Casa Parera i la Casa Sisternes. També va ser especialista en l’art romànic, sent el promotor de les excavacions d'Empúries a partir del 1908.





Puig i Cadafalch va combinar la seva faceta d’arquitecte amb la de polític, exercint com a regidor de l'Ajuntament de Barcelona, diputat a les Corts Espanyoles, diputat provincial, i finalment com a president de la Mancomunitat de Catalunya (1917–1924).